Pkotatko už mi 2017 radil jít do 670KV a i když s ním neletí Maďar úplně dokonale, je to o mých schopnostech protože potenciál tam je. Když mluvíš o otevření ideálně na 70% a víc, u JIVE se doporučuje do 82% na kolik je v endpointech 3. kanál otevřený (100 82 82 100). Reálně se na tom pozná i výkon motoru. Třeba PYRO 1000KV Kontronik má na vrcholu už křivku otáček hodně roztřepanou, naproti tomu X-NOVA 1000KV jí má ostřejší.
Když tedy vezmu jako základ Maďara s 670KV, na 60% otevření má rotor 1230-1260 otáček podle baterky. V JIVE je mód 4 ( není tam mód tuším 10 který unifikuje baterky s tím že pak ty slabší ale dřív zlikviduje ). Když otevřu regl na 65% točím 1300 - 1330ot ale pak už se tomu nahoru moc nechce. Na 75% při záchraně se dostanu na 1370 až 1420 otáček jenomže to model urputně stoupá na téměř nejvyšší úhel na listech což rotor brzdí a otáčky snižuje. Normal a Idleup1 plus 2 mám 60/70/80% s tím že na těch 80 nelítám, možná bych ale nějaký log našel, jednodušší je to vyzkoušet nově.
Z toho co píšeš je jasné že bych měl především otevřít regulátor. To znamená buď nechat motor 1000KV ale dát výkonnější regulátor s tím že to bude mít dost brutální otáčky na hranici limitu listů ( 1800ot ). Hughes v reálu točí hodně ale u modelu to vypadá nedobře, jde z toho dost strach a evokuje to parametry ostré motyky v maketovém trupu, přesně to co každý maketář neocení.
Zbývá druhá možnost, dát motor 670KV a otevřít víc regulátor. Když procházím logy z posledního testu listů v Lipencích s tím že mezi jednotlivými starty byla minimální pauza ( kromě jedné rychlé výměny z laminátů za uhlík Helitec ), regulátor má evidentně rezervy na teplotě. Bylo mezi 25-26st, regl začínal na 28st a první let končil 52st. Další čtyři starty : 43-58 / 43-64 / 48-67 a 37-73 kdy jsem zkoušel nejdelší let až do signalizace vylítání kapacity 3300mA. Párkrát jsem tomu dal plný kolektiv ( 62 - 100A ).
Maketu bohužel nejlehčí nemám resp. určitě ne s bambi vakem nebo postřikem, otáčky proto nemůžu snižovat do nekonečna nebo i optimálně. Teď půjde o to jestli na to motor 670KV bude stačit s tím že regl 80+HV to dává, když ne musím zvážit jinou cestu.
Z té trávy jsem nadšený rozhodně nebyl, majiteli jsem volal o souhlas s lítáním, je to kus cesty a dvě další lokace na trase na tom líp nebyly tak jsem zůstal. Při prvním nouzáku vrtulkou k sobě jsem měl kliku, na videu to vypadá mnohem hůř než při dalších přistáních. Lyžiny se mohly zadkem zapíchnout a bylo by minimálně po vrtulce, klika je že asi zafungovala větší váha. Postřikovací systém bych tam určitě nezkoušel
O OK-HCA jsem krátce uvažoval ale Helisika je zajímavější. Primárně mě k ní nasměroval ten postřikovací systém, brzy jsem věděl že ji postavím i když nebude fungovat. Barevně je pěkná, Bambi vak se ale bude vyjímat spíš na Maďarovi.