Treba povedať, že modely z EPP (nechcem tu rozvíjať ďalšiu debatu EPP x EPS x EPO...), sú apriori určené začiatočníkom a pokročilejším (zámerne nepíšem pokročilým!) na výuku lietania a poletovanie pre radosť. Aj ja som tak začínal...
Neočakáva sa od týchto modelov nejaký zázračný dizajn, už kvôli povrchu.
EPP sa práve používa na modeloch pre svoju výbornú odolnosť voči poškodeniu, výbornú opraviteľnosť (má tvarovú pamäť, ktorá sa dá aktivovať horúcou vodou alebo parou) a "montážnu" jednoduchosť pomocou sekundových lepidiel.
Daň za to je určitá pružnosť (to môže byť aj výhoda aj nevýhoda) a otlačiteľnosť, čo je možné zlepšiť náterom vodou riediteľným polyuretánovým lakom na parkety.
Že to funguje a že s tým mám naozaj bohaté skúsenosti - potažmo žiadané dôkazy možno nájsť na fotografiách na našej stránke!
Ale časom chce modelár od svojho milovaného modelu viac - aby nebol taký chlpatý, aby bol inej farby a predsa len, tie guličky je zblízka dosť vidieť,že?
Má modelár nejakú možnosť v rozumných cenových reláciách - práve a presne s týmto modelom?
Má!
1) Môže to nešťastné EPP trochu spevniť - práve šľahaným tmelom! Odskúšaný postup mám lak - tmel - brúsenie - tmel - brúsenie (do nekonečna) a na záver lak. Zároveň takto lakom upravený povrch je možné slušne farbiť sprejmi na auto. Veľmi vhodná je aj samolepiaca tapeta či fólia na auto!
2) Ešte lepšie výsledky dostane, ak na záver postupu 1) použije papier. Vhodný je samozrejme nejaký modelársky, mne sa osvedčili tzv. klobúkové papiere. V papiernictve síce na mňa mladé babenky čumeli, čo to chcem, že to nikdy nepočuli. Preto PLNE VYHOVUJE aj papier, do ktorého sa balia kytice v kvetinárstve! Alebo tzv. papier na strihy! A na to lak!
Presvedčím hocikoho z vás, že takto upravený materiál nerozpoznajú od pôvodného! Pevný, tuhý, odolný s poklepom dreva, odolnosťou lepšou ako balzový povrch! A čo sa týka kvality farby - rovnajúci sa povrchu skutočného auta rovno z predajne alebo krásneho novučičkého laminátového modelu!
3) Môže použiť lak - tmel - lak - lamino okolo 33 - 50 gramov a klasickú finálnu úpravu - primer - brúsiť - farba alebo tapeta!
Som si plne vedomý pracnosti, nárastu hmotnosti, straty výhod chlpatého modelu a iných prípadných negatív.
Ale stále hovorím o tom, že niekto má EPP model, ktorý chce vykrášliť.
Nehovorím o tom, aby takýto model staval od piky, teda urobí výrezy z EPP a tie fakt pracne opracuje!
(Treba povedať, že poznám maníkov, čo si robia výrezy z EPS - ten je vhodnejší preto, lebo je ľahší ako epp, nie je taký húževnato-pružný, síce krehký - to zlepší povrchová úprava - A stavajú EDF stroje z rozpätím cez 3 metre a všetci ochkáme nad povrchom! - bližšie tu:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... -materialyOkrem toho aj RamyRC, ktorý nedávno navštívil ČR stavia svoje modely z penových materiálov
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SU7G1ihhTbI[/youtube])
Ak niekto chce niečo, čo dobre vyzerá a nechce sa trápiť, nech nájde už niečo kompozitové alebo laminátové.
Isto si vyberie niečo z produkcie tunajších zdatných pánov, ktorých mám v hlbokej úcte (napr. veka1 a iní). O tom žádná! - ako sa hovorí...
Ale ak nemá takú možnosť, musí ísť vyššie popísanou cestou!
Ja som dokonca niekoľkokrát urobil to, že po dobrých skúsenostiach s konkrétnym EPx modelom som kúpil ešte jednu stavebnicu, ale už pri kompletácii postupne upravil povrch vyššie spomínaným spôsobom!
A viete čo?
Letové vlastnosti sa až tak dramaticky NEZMENILI!
Sám mám niekoľko modelov takto upravených, mám aj balzové modely, aj laminátové.
V tomto nie som TEORETIK! fakt mám bohaté skúsenosti a preto môžem porovnávať.
A preto hádam môžem aj tu poradiť!
A všetky modely sú pre mňa krásne!!!