Povrch na EPP
Re: Povrch na EPP
Hladký povrch EPP se už za slávy svahového kombatu dělal jednoduchým polepením širokou barevnou izolepou.
Nicméně netuším, zda je to kýžená odpověď na položenou otázku, neb tato je velmi neurčitá. Tazatel asi ví proč a na co se ptá. My to ale bohužel nevíme. Tudíž odpovědi jsou střelbou do prázdna. Jinak to nejde...
Nicméně netuším, zda je to kýžená odpověď na položenou otázku, neb tato je velmi neurčitá. Tazatel asi ví proč a na co se ptá. My to ale bohužel nevíme. Tudíž odpovědi jsou střelbou do prázdna. Jinak to nejde...
- petrcorrado
- Kontaktovat uživatele:
trochu jsem se tím před deseti léty zabýval. Šlo tedy jen o epp modely z forem. Jediný způsob který jakžtakž dával smysl, bylo použití autofolie. Ta svojí pružností nějak spolupracovala s podkladem. Je nesmysl vytvářet nějakým tmelením tenký křehký potah, když leží na pružném podkladě. Taky jsem pár letadel obalil 50 tkou sklem - to taky tak nějak šlo. Z hlediska estetiky to zabalení do vynilu špatný nebylo, povrch byl hezký a i to trochu zpevnil. Váhový přírůstek byl ale už patrný.
therccustomjets.cz
customwings.cz
customwings.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
V dávné minulosti jsem křídlo z EPP vyřezané odporovým drátem zažehloval žehličkou na fólie. Extrémní práce, něco jako hodiny práce. Velké riziko, že se teplota moc zvedne a žehlička propadne křídlem.
Ale výsledek hladký a pružný.
Ale výsledek hladký a pružný.
Miro_V píše: Len cele forum zahlcujes tisicmi odkazov z netu , ktore si kazdy najde za 2 minuty.
Tebe keby vypli Google a podobne vyhladavace tak budes nestastny...
Ano, souhlasím. Na druhou stranu jak to vidím, tak spousta lidí nezvládne ani v tom vyhledávači najít tisíckrát opakované věci
viewtopic.php?t=73779&p=1243877
https://www.jino.cz/foam-armour-priprav ... 0-ml_15237
Nechápu tuto debatu, povrch z EPP se DÁ udělat hladký, na to se tazatel ptal, to že to někdo neumí, nebo by to nikdy nezkoušel, že to nemá cenu apod. je zcela zcestné a vypovídá (bez urážky) o jisté zaslepenosti. Od jednoho modeláře jsem získal postup, jak toho docílit, ano je to zmiňovaný šlehaný tmel a papírový potah, výsledek si můžete prohlédnout v jeho prezentaci modelů a myslím si, že modely které jsou z EPP poznáte pouze až z jejich popisů: https://www.rcalbum.cz/profil/Brickmake ... ly-letadla
Ještě dodám, že toto určitě není jediný možný postup jak docílit hladkého povrchu EPP, ale zdál se mi nejjednodušší a proto ho chci také v budoucnu vyzkoušet.
Ještě dodám, že toto určitě není jediný možný postup jak docílit hladkého povrchu EPP, ale zdál se mi nejjednodušší a proto ho chci také v budoucnu vyzkoušet.
Topič píše:Nechápu tuto debatu, povrch z EPP se DÁ udělat hladký, na to se tazatel ptal, to že to někdo neumí, nebo by to nikdy nezkoušel, že to nemá cenu apod. je zcela zcestné a vypovídá (bez urážky) o jisté zaslepenosti..
Evidentně jsi nepochopil některé názory. Pochopitelně, že vše lze udělat.
Ale má význam koupit EPP model větroně, a potom ho tmelit, brousit a potahovat ?
Není jednodušší koupit balsový potažený model ?
Bude lehčí za mírně vyšší cenu.
Výhoda EPP materiálu je právě v tom nepotaženém stavu, kdy má slušnou povrchovou odolnost a ty se jí zbavíš za cenu nějaké pracnosti.
A získáš tím co ? Pokus se mi vyvrátit mou zaslepenost
Souhlas, taky mi uniká smysl.
EPP je skvělé v tom, že je EPP. Pružné a odolné, dá se tím mlátit a když se něco utrhne, tak se to flákne zpět vteřinovkou.
Vytmelené a potažené v podstatě o všechny tyto vlastnosti přijde. Jen vzhled se vylepší.
A pokud chci něco s "ne EPP vzhledem" tak to snáze a lépe udělám z něčeho jiného a jinak...
EPP je skvělé v tom, že je EPP. Pružné a odolné, dá se tím mlátit a když se něco utrhne, tak se to flákne zpět vteřinovkou.
Vytmelené a potažené v podstatě o všechny tyto vlastnosti přijde. Jen vzhled se vylepší.
A pokud chci něco s "ne EPP vzhledem" tak to snáze a lépe udělám z něčeho jiného a jinak...
Nemám v úmyslu pánové přitakávat ani oponovat jelikož se tazatel asi opět zalekl některých řekl bych razantnějších odpovědí ale hlavně dudaj správně podotkl na začátku že není jasné za jakým účelem má být EPP potahováno.Pokud si koupí stavebnici z EPP vstřikovanou tak tam není co vyhlazovat,je to celkem slušné z výroby.Ostaní vyřezávané stavebnice jsou na tom trochu hůře. .Moje zkušenost s potahováním všech kuličkových materiálů je jen a pouze z důvodu velkého zpevnění a to jen se samolepícíma foliema a nebo laminovacíma zažehlovákama .Při mých kaskadérských pokusech mi ještě nikdy neprasklo křídlo v místě kde byla folie ale vždy těsně u trupu kde z důvodu přilepení křídla k trupu folie nebyla a to mohlo klidně éro udělat parádní hvězdici přes konec křídla(zrovna jako se mi to stalo před chvílí)Je škoda že se tazatel více nevyjádřil o svém úmyslu kuličky potahovat možná by se některé názory změnily
Topič píše:zdzd: Prosím Vás můžete mi vysvětlit co není jasné na otázce, cituji- Jak udělat hladký povrch EPP?
Milion věcí. Zda to má zůstat pružné, jak to může být těžké, jestli má být povrch pevný, jestli to je na letadlo, loď, nebo třeba vložka v kufru, zda to má odolávat chemikáliím jako třeba palivo a nepřeberná řada dalších věcí.
Není na tom jasné vůbec nic. Je to asi tak jasná otázka jako: "Čím mám natírat dřevo?"
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasim se Zdendou ,napr ... zajimalo by mne, jaky povrch ma kocour na fotce ... hladky?
Tak totiz vypada hladky povrch , pruznym tmelem upraveneho ,nebo potazeneho folii, sklem, papirem atd EPP, po lehce vetsim silovem znasilnovani.
Po mem:"guma" je od toho, aby byla pruzna .Tuhle vlastnost vyuziji ve svuj prospech pri konstrukci letaciho stroje.
Nebudu ji degradovat vkladanim pevnych, ale krehkych vyztuh, ani si komplikovat zivot tvorbou hladkych tvrdych ,ale krehkych potahu.
Pruzne pasky a folie,coby potah jsou funkcni, ale muzu v taky cas mluvit o hladkem potahu... viz kocourisko?
Dyt meni kvalitu povrchu kazdou sekundu, stejne jako to gumoidni EPP kdyz leti, nebo po nem poskakuji pomyleni obchodnici, viz nektera videa od RC Kane.
No a vo, vo tom to je.. chybi blizsi specifikace , tudiz odpovedi jsou jenom takove nerelevantni trouseni, bo moznosti je celkem dost,ale kazdy ma jinou predstavu co je hladke a jak toho dosahnout.
veka1
Tak totiz vypada hladky povrch , pruznym tmelem upraveneho ,nebo potazeneho folii, sklem, papirem atd EPP, po lehce vetsim silovem znasilnovani.
Po mem:"guma" je od toho, aby byla pruzna .Tuhle vlastnost vyuziji ve svuj prospech pri konstrukci letaciho stroje.
Nebudu ji degradovat vkladanim pevnych, ale krehkych vyztuh, ani si komplikovat zivot tvorbou hladkych tvrdych ,ale krehkych potahu.
Pruzne pasky a folie,coby potah jsou funkcni, ale muzu v taky cas mluvit o hladkem potahu... viz kocourisko?
Dyt meni kvalitu povrchu kazdou sekundu, stejne jako to gumoidni EPP kdyz leti, nebo po nem poskakuji pomyleni obchodnici, viz nektera videa od RC Kane.
No a vo, vo tom to je.. chybi blizsi specifikace , tudiz odpovedi jsou jenom takove nerelevantni trouseni, bo moznosti je celkem dost,ale kazdy ma jinou predstavu co je hladke a jak toho dosahnout.
veka1
Koukám že tu z toho zase někteří dělají skoro atomovou vědu.... Bóže!
Takže za mě jednoduše:
Potřebuji udělat hladký povrch na EPP svahovém samokřídle, koupil jsem tedy matnou fólii z již zmiňovaných polských stránek napolskimniebie.pl
Konkrétně křídlo jsem zatím nepotahoval, ale včera udělal nějaké zkoušky jak to drží a jakou teplotu žehličky použít. Drží to velmi dobře, žehlička na 150 stupňů. Drží mnohem lépe než skelná páska, při pokusu o odtržení se fólie má snahu trhat a zespodu na ní místy zůstávají vytržené kuličky EPP
Jak jednoduché! Jedna z možností je tímto daná.
Jo a ještě fotečka
Takže za mě jednoduše:
Potřebuji udělat hladký povrch na EPP svahovém samokřídle, koupil jsem tedy matnou fólii z již zmiňovaných polských stránek napolskimniebie.pl
Konkrétně křídlo jsem zatím nepotahoval, ale včera udělal nějaké zkoušky jak to drží a jakou teplotu žehličky použít. Drží to velmi dobře, žehlička na 150 stupňů. Drží mnohem lépe než skelná páska, při pokusu o odtržení se fólie má snahu trhat a zespodu na ní místy zůstávají vytržené kuličky EPP
Jak jednoduché! Jedna z možností je tímto daná.
Jo a ještě fotečka
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Jaaaj strycu... psat metodicke postupy jak mame odpovidat by ti slo, to se musi uznat.
Furt mi vsak v dotazu chybi definice " hladkeho povrchu" dle predstav tazatele ... tobe ne???
Postupu k dosazeni hladkosti je vice, nez se nam zda... proto co odpoved,to jina... otazkou je, do jake miry vhodna pro zakladatele vlakna.
Je suma fuk, na koho strane stojis , proste to tam uvedeno neni, coz je dost podstane pro relevantni odpoved...
veka1
Furt mi vsak v dotazu chybi definice " hladkeho povrchu" dle predstav tazatele ... tobe ne???
Postupu k dosazeni hladkosti je vice, nez se nam zda... proto co odpoved,to jina... otazkou je, do jake miry vhodna pro zakladatele vlakna.
Je suma fuk, na koho strane stojis , proste to tam uvedeno neni, coz je dost podstane pro relevantni odpoved...
veka1
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
REX píše:Koukám že tu z toho zase někteří dělají skoro atomovou vědu.... Bóže!
priloz kvalitni fotku, jak takovy hladky povrch v tvem provedeni s polskou folii vypada.
Esli to nebude podobne kocourovi , jak jsem daval fotku nahore.... ten je taky hladoucky , none?
veka1
1) nemám sebemenší potřebu někomu něco dokazovat!
2) fotit matnou průhlednou fólií na bílém EPP je asi jako fotit černocha o půlnoci....nejsem profesionální fotograf, ten by to asi dokázal.
2) fotit matnou průhlednou fólií na bílém EPP je asi jako fotit černocha o půlnoci....nejsem profesionální fotograf, ten by to asi dokázal.
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
REX píše:1) nemám sebemenší potřebu někomu něco dokazovat!
Honzo, dotaz byl na hladkou povrchovou úpravu. Ano je to relativní, co je hladké.
Každopádně tazatel koupil Blaníka jak zmínil od KM (v SZ). Mně KM nic neříká, ale předpokládám, že je to profi výlisek z EPP, který bude vybaven nálepkami.
Potahovat takovýto model celý folií fakt nemá význam. Ochránit exponovaná místa smysl pro někoho má, ale moje zkušenost je, že ani toto u EPP nemá smysl.
Sám mám Akromastra , ale co jsem na tvrdo nezbořil, je po deseti letech netknuté. Povrch je relativně hladký a žádná nálepka ze silné folie nezabránila
drobnému poškození. Naopak komplikovala opravu daného místa.