Walbro membrány
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Walbro membrány
Tak jsem dnes vytáhl poprvé od loňskýho září Funtanu 2600 na ZDZ 90. Hrozná pakárna ji zprovoznit, vyschlej karbec, tak jsem musel lejt dokud si nenapumpoval sám benzín do sacího kornoutu. Nakonec chytil, na zemi na volnoběh blafal dobře a tak jsem jako vždy na půl plynu odstartoval. Po asi 3 minutách, když jsem chtěl přidat na plnej, začal škytat a chcípnul. Bylo z toho první přistání bez motoru za asi 5 let, co tu Funtanu mám. Překvapilo mě, že bez motoru byla šíleně lehká na čumák, normálně na volnoběh přistává úplně perfektně.
Na zemi už ZDZ nahodit nešel, asi totální suchánek.
Vypadalo to na přicpanou trysku, sejtko či něco dalšího na Walbru babišsračkama, co se tam za dobu odstávky vysrážely.
Doma jsem vyndal motor a nádrž. První co mě překvapilo bylo množství žlutýho a černýho svinstva v nádrži, kterou vždy tankuju přes filtr z dializační soupravy, takže jak se to tam dostalo, hlavně to černý svinstvo, netuším. Bimbátko z křoviňáku (nějakej porézní plast či keramika) bylo na povrchu jakoby chlupatý a na středním dílu moc nedrželo, prostě rozleptaný a nafouklý, rovnou na výměnu. Velice mě překvapilo, že i žlutá benzínová Tygonka hadice byla ztvrdlá a trčela do středu nádrže jako klacek. Co s tím ta N95 dělá, to je hrozný.
Ve Walbru v pumpičce zanešený sejtko žlutým slizem, sací chlopeň pokroucená a odlehlá a hlavně celá membrána dost ztuhlá. Druhá membrána regulace hladiny z druhý strany je trochu měkčí, asi by ještě chvíli makala.
Co je za problém. Walbro u ZDZ 90 je výrazně větší než na dalších motorech do 60 ccm, co mám.(39 x 50 x 42 vlastní Al těleso). U malých drží víčko membrány pumpičky jen středovým šroubem, tady jsou čtyři rohový šrouby. Sadu membrán do těch menších mám ale tohle asi bude problém. Na netu ty sady nabízí jako díl k určitým strojům a netuším, kterou sadu koupit a zda jsou tyhle větší Walbra v běžných pilách a podobných strojkách vůbec použitý. Na Walbru je vyražíno A19. Jenže pod tím jsem nic nenašel. Walbra jsou značený WJ a nebo WT. Když prohlížím to co nalezl Google, tak tvarově přesně stejný membrány jsem nenašel. A taky já mám černý membrány z nějaký snad gumotextílie, v sadách jsou bezbarvý asi ze slaboučkýho laminátu.
Z dřívějška vím, že je potřeba dávat pozor i na středový čep membrány regulace hladiny. Některý mají drážku pro vidličku páky pro zavírací jehlu, některý se jen o páčku opírají a drážku nemají.
Zkoušet zavolat do ZDZ po předešlých pokusech nemá smysl. Nevíte prosím někdo, co je u ZDZ 90 za typ karbecu, případně v jaký mašince se tenhle karbec vyskytuje? Jak je komunikativní ten servisák ZDZ od Kutný Hory?
Díky!
Na zemi už ZDZ nahodit nešel, asi totální suchánek.
Vypadalo to na přicpanou trysku, sejtko či něco dalšího na Walbru babišsračkama, co se tam za dobu odstávky vysrážely.
Doma jsem vyndal motor a nádrž. První co mě překvapilo bylo množství žlutýho a černýho svinstva v nádrži, kterou vždy tankuju přes filtr z dializační soupravy, takže jak se to tam dostalo, hlavně to černý svinstvo, netuším. Bimbátko z křoviňáku (nějakej porézní plast či keramika) bylo na povrchu jakoby chlupatý a na středním dílu moc nedrželo, prostě rozleptaný a nafouklý, rovnou na výměnu. Velice mě překvapilo, že i žlutá benzínová Tygonka hadice byla ztvrdlá a trčela do středu nádrže jako klacek. Co s tím ta N95 dělá, to je hrozný.
Ve Walbru v pumpičce zanešený sejtko žlutým slizem, sací chlopeň pokroucená a odlehlá a hlavně celá membrána dost ztuhlá. Druhá membrána regulace hladiny z druhý strany je trochu měkčí, asi by ještě chvíli makala.
Co je za problém. Walbro u ZDZ 90 je výrazně větší než na dalších motorech do 60 ccm, co mám.(39 x 50 x 42 vlastní Al těleso). U malých drží víčko membrány pumpičky jen středovým šroubem, tady jsou čtyři rohový šrouby. Sadu membrán do těch menších mám ale tohle asi bude problém. Na netu ty sady nabízí jako díl k určitým strojům a netuším, kterou sadu koupit a zda jsou tyhle větší Walbra v běžných pilách a podobných strojkách vůbec použitý. Na Walbru je vyražíno A19. Jenže pod tím jsem nic nenašel. Walbra jsou značený WJ a nebo WT. Když prohlížím to co nalezl Google, tak tvarově přesně stejný membrány jsem nenašel. A taky já mám černý membrány z nějaký snad gumotextílie, v sadách jsou bezbarvý asi ze slaboučkýho laminátu.
Z dřívějška vím, že je potřeba dávat pozor i na středový čep membrány regulace hladiny. Některý mají drážku pro vidličku páky pro zavírací jehlu, některý se jen o páčku opírají a drážku nemají.
Zkoušet zavolat do ZDZ po předešlých pokusech nemá smysl. Nevíte prosím někdo, co je u ZDZ 90 za typ karbecu, případně v jaký mašince se tenhle karbec vyskytuje? Jak je komunikativní ten servisák ZDZ od Kutný Hory?
Díky!
Re: Walbro membrány
Já jsem si objednával membrány do karbecu tady https://www.zahradnidily.cz/search/?q=walbro
Že by karburátor WJ71 https://www.zdz.eu/product/carburettor-wj71/
Tvoje problémy způsobily biosložky (etanol) v palivu. Staré konstrukce karburátorů a čerpadel je nemají rádi, nehledě na to, že tato paliva již po třech měsících mění vlastnosti (natáhnou vodu, dělají se popisované "chloupky" a o rozežraných gumičkách i plastech škoda mluvit).
Jediné řešení je používat sice dražší , ale čistá (bez ekosložek) prémiová paliva s označením 100.
Moje zkušenost s veterány, které víc jak půl roku stojí a na jaře je zprovoznit byl většinou porod (rozborka, čištění ….).
Když byl normální čistý benzin, tak nebyl problém ani za několik let stání. Sice smrděl, ale fungoval a nic nebylo ucpané, nebo rozežrané.
Jediné řešení je používat sice dražší , ale čistá (bez ekosložek) prémiová paliva s označením 100.
Moje zkušenost s veterány, které víc jak půl roku stojí a na jaře je zprovoznit byl většinou porod (rozborka, čištění ….).
Když byl normální čistý benzin, tak nebyl problém ani za několik let stání. Sice smrděl, ale fungoval a nic nebylo ucpané, nebo rozežrané.
WJ-71 by to být mohl (ZDZ nemám, ale vrtám se v pilách a křoviňácích)
Kompletní repset má číslo WLB-K10-WJ
Stát může kolem 500,-, je v něm všechno-včetně jehly, ramínka...
Samotné membrány a těsnění (small rep set) mají číslo WLB-D10-WJ a stát by měly do tří stovek.
Zeptal bych se přímo v ZDZ, protože tyhle karburátory jsou na běžnou techniku nepoužitelné-malá venturi, moc děravé trysky, prostě na nižší otáčky, než chceš od pily...
A ano, ekofašizovaný N95 je čiré zlo. Verva 100, MaxxMotion, nebo úplně nejlíp benzín z Eurooilu (síť Čepra, kde mají paliva bez bios*aček, protože svůj podíl rozpustí v tom, co prodávají všem ostatním).
Kompletní repset má číslo WLB-K10-WJ
Stát může kolem 500,-, je v něm všechno-včetně jehly, ramínka...
Samotné membrány a těsnění (small rep set) mají číslo WLB-D10-WJ a stát by měly do tří stovek.
Zeptal bych se přímo v ZDZ, protože tyhle karburátory jsou na běžnou techniku nepoužitelné-malá venturi, moc děravé trysky, prostě na nižší otáčky, než chceš od pily...
A ano, ekofašizovaný N95 je čiré zlo. Verva 100, MaxxMotion, nebo úplně nejlíp benzín z Eurooilu (síť Čepra, kde mají paliva bez bios*aček, protože svůj podíl rozpustí v tom, co prodávají všem ostatním).
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Django F5J-100
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jag42 píše:Tvoje problémy způsobily biosložky (etanol) v palivu. .....
To já vím, že to dělaj burešsračky. Vervu leju do menších motorů a třeba u Roto 35 jsem měnil membrány po 10 letech. U velkých jsem lítal kvůli žravosti N95 protože co let, to litr benzínu. Na Vervu jsem motor "propláchl" jen na konci sezóny a na jaře zase normálně šel. Vloni jsem poslední let nestihl kvůli Covidu a takhle to dopadlo. V nádrži zbyl asi frťan N95 a výsledek jsem popsal.
Díky Radek H za odkaz na ZDZ a tím zjištění typu. Před pár lety jsem tam hledal karbec na starou ZDZ 40 a nic tam nebylo, takže jsem na jejich stránky ani nešel.
Ty membrány se dají objednat na spoustě míst, ale vědět přesnej typ. Oni to totiž pod názvem karburátoru nevedou, často jen píšou do čeho to je.
Nejspíš z označení WJ 71to bude K10-WJ nebo K15-WJ nebo D10-WJ nebo D11-WJ. Tak si vyber, žádna z sad membrán není úplně stejná jako původní. Navíc není vidět jestli trn na membráně je s drážkou nebo bez. To se nedá objednat, to se musí osobně porovnat s originálem, vybrat a koupit.
Našel jsem, že WJ 71 je v Husqvarnách. Servisáka na ně máme v Chlumci a tak se tam otočím. Eurooil pumpa je nejblíž v Kratonohách, to je 17 km tam a 17 km zpět. Předloni mi doporučil servisák v Husqvarně, že do N95 hodně pomůže stabilizátor benzínu od Hondy. Smrdí to jak prasca a čtvrtlitrová flaska stála 250 kaček a bylo to na 200 litrů benzínu. Fakt to fungovalo, N95 se stabilizátorem v PET flašce na okně na slunci po půl roce čistej, samotný N95 žlutě zakalený.
Díky!
-
Bildy
Kupujte benzín od aeroklubáků
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Kupuj vervu 100. Nebo zmíněný benzín v aeroklubu. A je po startostech.
Leju to do všeho. Včetně sekačky a motorky. Prostě do všeho co dlouho stojí.
Líh tohle dělá. A nestojí to za ty ušetřený 2kč na nádrži
Leju to do všeho. Včetně sekačky a motorky. Prostě do všeho co dlouho stojí.
Líh tohle dělá. A nestojí to za ty ušetřený 2kč na nádrži
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
- kope
- Kontaktovat uživatele:
HavelAircraft píše:Kupuj vervu 100.
Pozor, pokud to má být benzín bez biosložky (což jak jsem si až do nedávna myslel, by "100 oktanové" benzímy měly být), tak Vervu 100 od benziny NENÍ bez biosložky!!! Nedávno jsem bral benzín do auta a chtěl jsem Vervu 100 natankovat. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem si všiml, že je u ní označení E10, což znamená, že může obsahovat až 10% biosložek ("normální benzin je E5, tj 5 % biosložek). Tak jsem trochu googlil a opravdu - Benzina je první (a bohudík zatím jediný) dodavatel, který benzin s vyšším podílem biosložky nabízí. Údajně to tedy není klasický biolíh, ale je navýšený podíl éteru (ETBE – ethyl terc butyl ethér), který se v rafinériích vyrábí z lihu a izobutenu. Jestli to na "zprasení" starších motorů má stejný vliv jako klasický biolih netuším.
EDIT: Tahle změna se udála na přelomu roku 2020/2021 - první zprávy v tisku jsou někdy ze začátku února 2021
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
To je věčný téma. Ty premiové stovky jsou samozřejmě taky s biosložkama, ale není tam líh, ale ETBE (etyltercbutyléter), který nezpůsobuje problémy jako líh (popisovaná nestabilita v čase..).
Eurooil NEMÁ benzin bez biosraček, jen naftu.
Eurooil NEMÁ benzin bez biosraček, jen naftu.
OK2WY
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem projel všechny 4 servisáky zahrádkářský techniky v okruhu 20 km. Nikde D10 WJ nemají a tam kde jsem věděl, že je největší naděje mají dovolenou. No aspoň mě nechali kouknout do katalogu že WJ 71 karbec má opravdu membrány D10-WJ a tak to risknu objednat přes net.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Bildy píše:Kupujte benzín od aeroklubáků
Kolik chtěj za litr?
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Celeron. Cca 35-40kč za litr s dph.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Jinak já na jaře kupoval membrány zde https://www.hsparts.cz/walbro-zama
Mají dost slušný výběr, měl by sis tu vybrat. Do ROTO 25 to byla tato https://www.hsparts.cz/sada-membran-wal ... -wat_p4508 ty budeš mít ale určitě jinou sadu.
Mají dost slušný výběr, měl by sis tu vybrat. Do ROTO 25 to byla tato https://www.hsparts.cz/sada-membran-wal ... -wat_p4508 ty budeš mít ale určitě jinou sadu.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
HavelAircraft píše:Celeron. Cca 35-40kč za litr s dph.
Nějakej speciální papír na to nechtěj? A kolik to má oktanů? Jako Verva 100?