jak prenest dil z planku na balsu pro vyrezani?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

jak prenest dil z planku na balsu pro vyrezani?

#1 Příspěvek od Kuba78 »

pojal jsem takovy napad, ze bych po mnoha, mnoha letech riznul do neceho balsoveho a postavil si znovu Messengera od Modely po 30 letech. napadlo me - jak nejlepe prenest z planku tvary dilu a zeber na balsu? napadlo me okopirovat, vytisknout a nalepit ten papir na balsu a orezat podle toho, coz asi bude fungovat, ale jak z toho pak sundat ten papir aby zebra byla zase krasne balsova a nebylo to pak videt? nebo nejak rucne prekreslit? tisknout primo na balsu?
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: jak prenest dil z planku na balsu pro vyrezani?

#2 Příspěvek od Celeron »

Za mých mladých let existoval kopírák do psacího stroje. :mrgreen: Ale pomrvíš s tím plánek. Proto jsme při stavbě vždy kupovali dva, dnes by to šlo dost do peněz.
JK
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JK »

Jedna z možností je okopírovať/naskenovať plán, vytlačiť na laserovej tlačiarni (pri skenovaní je možno vyrobiť aj zrkadlový obraz), vytlačiť, požadovaný diel jednoducho na balzu alebo preglejku nažehliť žehličkou. jednoduché a funguje to....
T16SZ
Tomík

#4 Příspěvek od Tomík »

Také to jde žehličkou rovnou s plánku na balzu. :D
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

Na kroužku to děláme nalepením okopírovaného dílu z plánku, používáme vodou ředitelné lepidlo (tyčinky). Po vyříznutí lze strhnout a zbytek odbrousit, či odmočit po navlhčení. Ale žebra bych dělal klasicky rašplovkou.
Hitec Aurora 9X
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kuba78 »

tiskarnu mam doma, ale inkoustovku, to neprotlacim, zehlit to asi taky nebudu.. kopirak do psaciho stroje jsem nemel v ruce nejmin 20 let, nevim jestli se vubec jeste da koupit :-) zkusim teda nalepit na balsu okopirovane dily koresem nebo herkules tycinkou.
zebra pujdou raspli, to je tradice, jde jen o prepazky a par takovych tech zahnutych dilu.. nejak jsem chytnul nostalgicky stesk po mem letadle z mladi, nakoupil balsu a ted na to zalibne koukam.. http://www.rckozmodrom.com/Volnemodely/ ... planek.jpg
jio

#7 Příspěvek od jio »

Dá se to i opíchat špendlíkem skrz plán.
automet

#8 Příspěvek od automet »

Vytlač si diely na samolepky A4, vystrihni a nalep. Strhneš to celé a bez problémov.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od DAF »

Dá, ale...musíš plán dobře uchytit na materiál, aby se to nepohnulo. Také jsem tuto metodu používal. A když už uděláš kopii plánku a ještě ho rozstříháš, tak už bude (podle mě) lepší to přichytit lepidlem a pak to říznout.
Hitec Aurora 9X
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Celeron »

Hoši, s tou laserkou bacha! Jak jede papír pekárnou, pokaždý se A4 nedefinovaně zdrcne až o několik mm, ale jen v jedný ose. Který záleží jak je v papírně válcovanej a pak nařezanej, po vláknech (válcování) se zdrcne víc než napříč. A jak moc je daný vlhkostí, stářím a nevím čím dalším. Přišel jsem na to už někdy 1994, když se na Minoltě tiskly předlohy na plošáky, proti naprosto přesný CNC Excellon vrtačce to dělalo na desce 150 x 140 mm i kolem 3 mm, takže na formátu A4 skoro dvojnásobek.

Kopírák běžně v papírnictví, hledej uhlový papír nebo transférový papír.
guchar

#11 Příspěvek od guchar »

Vedle metody "kopírák" ještě jde použít metoda "švadlenka".
Propíchají se jen čáry na plánku, které se mají přenášet, na něčem měkkém, novina a pod.
Místo jednoho špendlíku lze užít rádlo, kolečko na držátku. Kolečko má po obvodu jako gramofonové jehly.
Ty dírky v čarách se zapudrují prachem vyrobeným z barevné křídy. Body se spojí tužkou.
Krejčovské rádýlko BISCOTTI 070210, dřevěné / kovové, délka 15cm
https://www.textilcentrum.cz/krejcovske-radylko-biscotti-070210-drevene-kovove-delka-15cm.html
Jehličkové kolečko
https://www.eureko.cz/pristroje-a-vybaveni/lekarska-diagnostika/jehlickove-kolecko

Pro díly, kde je nutná větší přesnost, lépe použít popsaný tisk skenu s nalepením nebo přišpendlením na balzu

Se vzdušnou vlhkostí se mění i papír plánku, takže u velkých dílů kontrola dle kótování.
Pokud návrh konstrukce modelu s nějako možnou rozumnou nepřesností počítá (model na ni není citlivý)
je to výhoda. Díly jsem tiskl na rubní stranu milimetrového papíru. Na lícním rastru kontrola ocelovým měříkem
Požadavky na (třídu) přesnosti tišťáků mohou být výrazně vyšší než u balzových dílů.
Naposledy upravil(a) guchar dne čtv 10.06.2021 18:02, celkem upraveno 2 x.
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kocispavel »

Ahoj,
taky jsem dřív díly vystříhal z papíru, nalepil je na balsu a pak řezal.
Nyní jsem vyzkoušel novou metodu - díly z plánku okopíruju na kopírce, kopii přiložím lícem - kresbou - na balsu a hadříkem namočeným v nitroředidle potírám kopii ze zadní strany. Kresba se bezvadně otiskne. Výhoda - je to rychlé a přesné, nevýhoda - nutno zajistit kopii proti posunu (špendlíky, páska), smrad a nutnost se trefit na pásek balsy a i možná větší odpad.
Zdravím.
Pavel
guchar

#13 Příspěvek od guchar »

@kocispavel Nezkoušel jsi u laserových kopií (kopírka nebo tiskárna) kopírování - přenos horkou žehličkou?
JK
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od JK »

Tomík píše:Také to jde žehličkou rovnou s plánku na balzu. :D

Nie vždy. Záleží na tom, čím je plán tlačený...
T16SZ
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

kocispavel píše:Ahoj,
Výhoda - je to přesné,

Ty sis asi nepřečetl můj text o dva přispěvky výše. Cokoliv na papíře, co projde teplotou nad cca 150 st. C. je naopak nepřesné. Pokud tedy nevadí někakých 5-6 mm na delší straně formátu A4.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“