Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderTiger

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Vestavba TREX550E do maket. trupu Hughes MD-530 ThunderT

#2296 Příspěvek od Relax »

Kompenzátor je doma, Raptora čeká přestavba. Po víkendu budu mít od Zdeňka dva měřáky kapacity tak se konečně zbavím i zášlehů při připojování baterek a zbytečného poškozování konektorů. Druhý měřák dostane novější 550 z Orlové.

Přece jenom chci vyzkoušet opravu unašečů epoxidem. Patnáctiminutový BISON je hodně tvrdý, myslím že by to mohlo tlaku ložisek odolat. Jako trn jsem použil vrták 13mm. Má přesně 12,96 mm a venek ložiska je stejný. Vrták jsem namastil tence vazelínou, manžetu pro ložisky podélně proškrábnul asi 10x ostrým zubařským háčkem aby se nemohl epoxid tak snadno utrhnout až budu vrták vytahovat souběžně s jeho pootáčením. Asi po dvou hodinách jsem to zkusil, vypadá to moc dobře. Epoxid ještě zcela nevytvrdnul takže se dalo zubařským vercajkem odstranit přebytečné množství na konci kde dosedá první kroužek axiálu, po úplném vytvrdnutí by to bylo složitější a dost pravděpodobně bych mohl vylomit i materiál který tam má zůstat nebo tvar zdeformovat. Větší přebytek z vnější strany odstraním opatrně až po vytvrdnutí epoxidu s vloženým ložiskem abych něco nevylomil. První zkusmé zasunutí ložiska vypadá velmi dobře, jde tam tak akorát :-).
Přílohy
IMG_0993.JPG
IMG_0990.JPG
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#2297 Příspěvek od Relax »

Posledně jsem Pavlovi ukazoval jak velkou vůli má jeden unašeč na Maďarovi, druhý taky nic moc a tři OK. Čepy nově vyrobené, jednoznačně jsem to hodil na unašeče. Dnes jsem se rozhodl ty dva unašeče vyměnit a bylo z toho dost nemilé překvapení.

Ten nejhorší „maďarský“ unašeč jsem sundal, vyndal ložiska a navlékl ho na jiná ( pouze radiály ) na dlouhé hřídeli se kterou unašeče kontroluju ( tyč má 5,96mm ). K velkému úžasu byl unašeč úplně v pohodě !

Postupně jsem zjistil že minimálně ty dva vyrobené čepy co jsem měl v ruce ( zbytek je osazený ) nemají 5,95 podle výkresu ale jenom 5,84mm a ostatní se dost možná vzájemně trochu liší. Když na tyhle dva čepy nasunu radiální ložisko a zastavím ho, můžu s ním viditelně kývat do stran. Na origo hřídel z MSC tahle ložiska tak tak nasunu a kývat do stran s nimi takřka nejde. Čepy mají 5,95 až 5,97mm. Určitě se to odstředivou silou částečně vycentruje, dost možná je díky tomu hlava i měkčí…………¨

Teď nevím co dál, jestli to reklamovat nebo nechat plavat. Jak moc se těch - 0,11mm projeví v charakteristice modelu, přesnosti řízení, přesnosti letu, životnosti ložisek a unašečů. Každopádně jsem si vyzkoušel vymontování čepu klíčem a to je dobré, žádné sikovky a poškození kónického dříku. Dal jsem tam poslední rezervní čep který je nepatrně silnější a unašeč je hned lepší. Ještě by to chtělo vyměnit druhý, skoro váhám jestli nedát zpátky celou jednu sadu těch starších kónických z MSC, které jsem okamžitě nahradil novými aby to šlo rozebírat.

Takže to vypadá na nedodržení požadované hodnoty z výkresu a asi i nesourodost kusů kdy je každý čep nepatrně jiný. Zkoušel jsem hlavu druhé mechaniky na Helisiku kde jsou ty nové. Dva unačeše dokonalé, dva nepatrná vůle a jeden má větší vůli. Musel bych to celé rozebrat a otestovat samostatně unašeče abych si mohl být jistý že v tom nejedou plus změřit digišuplerou čepy. Nebyla to hodinářská výroba a možná chci toleranci na jakou se tam úplně nejede. Taky možná nepochopili že musí čepy vyzkoušet s ložiskama, celou hlavu měli k dispozici volně sestavenou a nezalepenou jako vzor.
Renda

#2298 Příspěvek od Renda »

Zdar,
Jsme my to ale divní zákazníci .. !!! Něco si objednáme .. ono nám přijde zmetek a my jsme rádi že vůbec něco přišlo ... Divná doba ...
Osobně mám podobnou zkušenost .. když objednám díl který má chodit v ložisku .. má strojař vědět jaké jsou tolerance a podle toho má pracovat .. no a ten zkušenější má umět číst i výkresy .. to je můj názor .. takže reklamovat u firmy 100 % .. u přítele je to těžší ale požádal bych ho o opravu určitě .. rotor není úplně mechanismus který dobře snáší kompromisy ...

Víš já řeším ty benzínové přestavby .. no a tak jsme požádali v servisu zahradní techniky a zapůjčení zkoušečky karburátoru .. odpověď ... Nemáme nepotřebujeme nevíme / tak jsme si ji zakoupili a věř mi že dává důležité informace .. které každý servisní technik musí znát hledá li závadu / .. tak jsem se vžil do chudáka zákazníka který si naivně myslí že značka se rovná odborník .. dneska to tak není .. bohužel v převážné většině .. existují i výjimky a těch je potřeba si vážit :-)

Tak asi tak ..
RP

Trex600 benzín-Airwolf, 450 Airwolf, 450 Hughes, Trex 600 Hughes vel.700 nitro, T-Rex600-benzín
Relax

#2299 Příspěvek od Relax »

Asi to reklamovat zkusím, možná byla chyba že jsem si to tam nevezl sám a využil kontakt i cestu kamaráda který tem řeší větší věc. Výkres vypadal jednoznačně, asi jsem měl víc upozornit co musí hlavně sedět a jak to vyzkoušet. Ta dílna je úžasná, renovují veterány aut, já mám taky podobnou profesi tak jsme si skvěle popovídali. Asi zkusím unašeče komplet sundat a čepy přeměřím, Pavel mi psal že na to nemusím kupovat mikrometr a digišuplera mi stačí. O tolerancích nic nevím což byla taky chyba.

Na výkresu by podle něj měly být rozměry, který jsou důležitý, zakreslený s tolerancí. Takové čepy by měly mít toleranci h7, max.h8. Pokud by to dodrželi podobný problém by nenastal. Tyče které používá na hřídele jsou v h6, čím je to číslo menší, tím je menší rozptyl rozměru.

Dal jsem jim gripy s ložiskama s tím, že ty ložiska na to mají jít nasunout. Je jasný že to mělo být sice suvné uložení ale ne s takovou vůlí. Dalo by se asi říct, že to pánové kapku podcenili. Podle Pavla by to za provozu nemusel být žádný problém, nějak se to vystředí. Radiální ložiska jsou od sebe vzdálená osově jenom 15 mm což je málo, při desetině milimetru rozdílu už je to příliš na nepříjemný výkyv. Určitě se to vystředí ale přesné to nebude. Origo unašeče z MSC jsou tak fest že tam jdou hlavně přes okraj některá ložiska tak tak. Psal jsem do MSC na radu jak sundat tu třetí hlavu z Raptora. Má perfektní origo unašeče a asi ji dám na Maďara, akorát nejde vůbec dolů z hřídele, ani velkou silou. Něco mí říká že bych to mohl dát do trouby, podobně se montují ložiska do kovových unašečů na TREXE 550/600. Unašeče se nahřejí na 200 stupňů, opatrně vyndají a jak se hliník teplem roztáhl, ložiska tam vklouznou jako nic. Při výměně je to stejné, ložiska ale teplem ztratí kvalitu tuku uvnitř, asi se částečně odpaří ale mění se špatná ložiska tak je to jedno. S tou hliníkovou a kovovou hřídelí by to mělo fungovat stejně ale počkám radši co napíšou.

Dnes jsem byl lítat jenom s Maďarem a dal pět baterek. Plánoval jsem sice porovnat oboje listy jenomže foukalo v nárazech, tak jsem nechal Helitec a vyzkoušel letos poprvé bambi vak. Ze země je to těžší než na volné vodě, hned na poprvé jsem ho zvrhnul ale pak čtyřikrát odstartoval celkem v pohodě. Doma mi nedošlo že ovládání vaku je seřízené na tu druhou mechaniku, musím to dát napřed na hrazdu a přenastavit ovládací tyčku změnou její polohy v třmenu s červíkem. Otevření vaku tak bylo nedostatečné a nemohl jsem se zbavit vody plynule nebo naráz, pouze rozhoupáním v ose heli. Při výkyvu vaku směrem vpřed se ovládací lanko uzávěru jakoby zkrátí, víko dole se nadzvedne a voda částečně vypustí než se vak vrátí zpátky. Odhoz funguje dobře. Bambi vak chce revizi těsnění uzávěru, od nalití vody do startu jsou dvě deci pryč, to je špatně. Na videu v menším rozlišení a dál od sebe vylití vody asi na třikrát skoro vidět není.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lDWRVhcp2v8[/youtube]

Mnohem víc mi vadilo celkové chování modelu. Sice foukalo v nárazech a virtuální pootočení je dobré ale heli má zase velkou tendenci se zaklánět a couvat, přitom když ji držím za unašeč kolmo na podélnou osu, přijde mi že je čumák lehce dolů tak jak by měl. Nechal jsem doma UNI olověné balasty ( malé sáčky s olovem vkládané mezi baterku a černý kryt ) na dovážení u lehčích baterek a posunutí 6S dopředu to dnes nevyřešilo. Tak zase něco na příště, s počasím to hned tak nebude.
Relax

#2300 Příspěvek od Relax »

Z dílny mi na mail napsali že vyrobí čepy znova a omlouvají se. Mám jim je poslat zpátky, na něco se použijí a hlavně mám poslat ložiska na která čepy přesně napasují. Nespěchá to, než bude trup nalakovaný, lak vytvrdlý abych v něm neudělal rýhy a neskončím jednu práci na Moravě bude stejně červen.

Takže musím všechno zase rozebrat, pokud se mi povede sundat za tepla ten kámen z hřídele Raptora, zprovozním aspoň Maďara což mi bohatě stačí.
Relax

#2301 Příspěvek od Relax »

Všechno jsem rozebral a výsledek je trochu mimo očekávání, vlastně je to dobře. Dva z jedenácti čepů jsou špatné, zbytek je v toleranci a ty vůle jdou povícero za plastovými unašeči což nebylo vidět okem a bez rozebrání.

Mám dvě sady plus jeden rezervní kus, první sada namontovaná na Maďara označeného pracovně jako H3 má na čepech rozměry 5,94/5,98/5,97/5,92 a 5,95mm s tím že ten 5,92 se už kývá víc a právě ten jsem včera dopoledne měnil. Předtím tam byl ten špatný kus, který má jenom 5,84mm.

Druhá sada na Helisiku H4 je o něco lepší - 5,97/5,96/5,94/5,96 a 5,94mm.

Rozptyl všech vyrobených čepů je 0,14mm s tím, že když vyřadím ten špatný 5,84mm dělá to 0,06mm což už je lepší. Až vyměním ten 5,92mm ( dva kusy se vyrobí nové ) dostanu se na 0,04mm.

Pro srovnání sada z MSZ z Raptora. 5,97/5,96/5,98/5,98/5,98 rozptyl 0,02mm. Ta je špičková, na ty silnější čepy je trochu problém ložiska zavést ale pak jsou dokonalé.

Takže bude potřeba líp vybrat unašeče, počkat co dorazí z Plzně a Francie, až pak to celé sestavit na finále.
Relax

#2302 Příspěvek od Relax »

Trup je v lakovně na plnič, ten si vybrousím sám. Barvu mají pěknou ale bude dražší než na Maďara, tahle metalíza se stříká samostatně hrubé stříbro, lazurní oranžová a na závěr lak takže tři vrstvy. Plus ta černá na nádrže, suma sumárum 7 tisíc místo 4,5 jako u Maďara. Barvu jsem viděl na discích auta venku, svítí pořádně :-).
Přílohy
tzrereee.JPG
terweewww.JPG
jghghjgfdfdf.JPG
Relax

#2303 Příspěvek od Relax »

Bude se vyrábět dalších šest čepů, dva na výměnu jako reklamace a čtyři k rezervní sadě pěti kusů s doplatkem. Dvoustovková tolerance takže 5,98 cílově. Z MSC přišel souhlas s rozebráním kamene a hřídele z Raptora po nahřátí v troubě na 150 stupňů. Hliník se roztáhne asi 3x víc než ocel což zafungovalo a po dvaceti minutách se silnou rukavicí a ocelovou tyčkou na spodní konec kotvení v hřídeli jsem tím po prvním rozchození pootočil a dostal to ven. Ukázalo se že tam byla nějaká těsnící - lepící šedobéžová hmota.

Po vyčištění vnitřku kamene jsem ho nasadil na hřídel Maďara kde měl skončit i s perfektními čepy ale ouvej, je tam podobná vůle jako u kamene co je ve druhé mechanice na Helisiku a kde jsem to řešil nástřikem a osazením na něj. Šuplera ukázala 10,00 na hřídeli a 10,09 v kameni. Vnitřek se nedá nikdy změřit tak přesně jako venek, předpokládám že to bude ještě o fous víc.

Počkal jsem až to vychladne, pro jistotu kámen nasadil a zajistil šroubem M3 abych pak nezjistil že ho tam už nedostanu a jde to znova do trouby :-). Ale kdepak, i po vychladnutí je to pěkná kvedlačka a skoro to vypadá hůř jak u Helisiky. Což je smůla, jestli jsem něco nechtěl tak vyndávat znova ven mechaniku. Naštěstí je tam šance že po vyjmutí bočních oken hřídel dole povolím a vytáhnu ven po rozpojení kompenzátoru. Pak by následovalo stříkání a nasazení hřídele jako minule, snad opět úspěšně.

Kámen drží na hřídeli z Raptora perfektně i bez toho těsnícího materiálu, bude to boj jestli se na to nevykašlat, nevrátit kameny tam kde byly a nepočkat s Maďarem na kvalitnější čepy. Raptora jsem schopen zprovoznit relativně rychle, záleží kdy bude měřák kapacity a výroba táhel je otázka hodiny. Tím pádem bych alespoň jednoho letuschopného Hughese měl, poslední dobou se mi jít ven jenom s motyčkama nějak nechce, připomíná mi to víc a častěji pkotatka který na motyky postupně rezignoval a nechal si snad jedinou, prostě mu to už nic neříkalo.

Na snímcích je vidět rozdílné provedení obou kamenů, levý má naříznutí manžety a vnitřní hliníkové futro. Pravý z Raptora má pro změnu zajištění čepů červíky proti povolení. Třetí kámen co je na Helisice je stejný jako ten z Raptora ale nemá červíky. Co kus to originál.

Ráno moudřejší večera :-)
Přílohy
IMG_0998.jpg
IMG_0997.jpg
IMG_0996.jpg
Relax

#2304 Příspěvek od Relax »

Pan Vorel z MSC mi psal že ta bílá hmota ve spoji kamene a hřídele je právě Loctite 638 co mi doporučoval na zalepení volného kamene na hřídel TREXe do Helisiky. Nechal jsem kámen z Raptora přes noc na hřídeli vystředěný na šroub a dobře udělal, ráno s tím nešlo vůbec hnout a ven bych to nedostal bez opětovného zahřátí v troubě. Dost možná by kámen držel líp i na Maďarovi ale už na to kašlu, spolehnu se že v dílně vyrobí pět čepů 5,98mm jak řekli, ty pak dám do Maďara na finále. Teď jsem vyměnil jenom ten 5,92 a vypadá to slušně.

Šmajdání klobouku šlo jak za špatným dotažením horní části tak ohnutým středním šroubem, celkem nechápu jak se to mohlo stát. Zalepil jsem i novou ostruhu co se po letech ulomila, tohle držet bude. Je tam svářecí drát 2,5mm z Hornbachu a ostruha je o 25mm níž než vrtulka, to mělo by stačit i při rozumném bočním náklonu heli. Při zasmrštění třema vrstvama se najednopu začal drát pootáčet, evidentně se nahřál vytvrzený epoxid ale za půl hodiny to bylo zase pevné. Opravoval jsem jeden konektor na diody na směrovky, asi jsem zakápnul tavnou pájku nedostatečně lihem a nepovolila, tenký kablík jsem utrhnul. Jsou příliš slabé. Teď už je Maďar na seřízení bambi vaku, bylo to úplně špatně. Při poloze otevřeno max se víko zvedlo sotva o milimetr....

Raptor je na testovacím podvozku kterého jsem zbavil zalétané mechaniky do Helisiky, budu vyrábět nová táhla. Na snímku je už nový kompenzátor, kloubek není úplně svisle protože deska cykliky Raptora je menší než u TREXE z MSC nebo nové z SK. Možná by se daslo posunout čep za hřídelí o jeden otvor vedle ale to taky nebude svislo, spíš ještě o něco horší tak to nechám jak to je.

S tou kuličkou pro kompenzátor jsem to pěkně povoral. Je tam závit M2, přesně kde má být mezi dvěma kloubky na unašeče. Ta deska cykliky je velmi jednoduše upravená, místo čtyř otvorů do kříže v MSC přidali další čtyři otvory na kuličky pro pětilist a dva původní zůstaly. Kuličky mám, našroubkoval jsem je tam a deska cykliky se přestala otáčet. Vůbec mi neseplo že jsem to způsobil sám, psal jsem Pavlovi a toho to hned napadlo. Závit kuličky je 3,5mm kdežto do DC se vejde max. 2,8mm. takže bruska, pilník a závitové očko M2, asi na třetí posun to už chodilo. Jenomže s následky, šroubek se opřel o stěnu naproti a asi tam vymáčkl grádek takže při otáčení to tam lehce cvaká. Naštěstí nic zásadního, myslím že se to ochodí. DC nešmajdá, jde rovně. V nejhorším mám rezervní novou, koupenou když jsem to plánoval ještě na dvoulist. Taky zbytečná minela, kdybych se pořádně podíval, viděl bych že ty otvory do kříže....
Přílohy
IMG_1000.jpg
IMG_1002.jpg
IMG_0999.jpg
Relax

#2305 Příspěvek od Relax »

Táhla jsem nakonec použil z té první série, zakrácením jsem odstranil nepovedenou část vyřízl závity do nových Align kloubků. Původní táhlaz Raptora s dlouhými origo kloubky zůstaly v rezervě, nedají se skoro sehnat a na Maďarovi jich pět je, nevydrží věčně. Hlava je sestavená, zatím má díky čepům z MSC jednoznačně nejlepší kvalitu, není tam vůbec žádná vůle.

Největší zdržování bylo zorientovat se v sadách unašečů, čepů a hlavně ložisek abych je stále držel odděleně podle mechanik. Sestavením Raptora konečně zbyla jenom poslední sada do Helisiky, jako na potvoru v ní chybí jedna distanční podložka a klasicky zmizel sáček kde byla jedna nevyleštěná rezervní. Nejspíš budu vyrábět tu nejotravnější věc.

Bambi vak je nastavený nicméně bude rozborka a revize. V zavřené poloze víko netěsní jak by mělo, za minutu vykape 320ml což je příliš. Ono vždycky něco málo utíkalo ale zhoršilo se to, možná odešel někde trochu silikon nalitý do drážky. Tehdy mě lepší řešení nenapadlo, v podstatě stále jiné nemám a předělávat kompletně 3D tisk se mi určitě nechce. Slušel by tomu nějaký kónus jenomže tyhle věci 3D tisk neumí tak aby to mělo dokonalý povrch. Ještě tak plocha na desce kde tisk začíná, i tam jsou ale vidět vlasové spáry mezi PLA nití.
Přílohy
IMG_1003.jpg
Relax

#2306 Příspěvek od Relax »

Bambi vak dostal slabou vrstvu nového silikonu, pokud to nepomůže vyndám starší kompletně. Musí se to nechat zreagovat den dva, tehdy jsem nevydržel, po pár hodinách tím pootočil abych namaštěné víko uvolnil a bylo po parádě, všechno znova.

Dorazila sortimentka malých vrutů z Banggood. Nahoře ve víku jsou vedle sebe vlevo originál Thunder Tiger, vpravo největší vrut ze stovky vpravo dole. Je to pořád nepatrně menší, snad použitelné. Otvory v čirém polykarbonátu jsou většinou velké, dávám proto dovnitř malý čtvereček 2,5-3mm silného plastu. Roli budou hrát hlavičky vrutů. Dost možná budu muset použít malé podložky protože otvory v trupu jsou občas větší nebo vychozené.

Mechanika Raptor je připravená na zálet, táhla dobrá. Rozsah kolektivu vyšel +10,8 až -9, zatím to tak nechám. Ještě se bude pájet měřák a odpor proti zášlehům, u Helisiky mi přijde na výměnu protože nefunguje tak pěkně jako u Maďara.
Přílohy
IMG_1013.jpg
IMG_1008.jpg
švíco

#2307 Příspěvek od švíco »

Jenom takový tip... různé maličké vruty s nenápadnou hlavou používají blázni do vláčků... (šroubky k uchycení kolejí) viz např.:
https://www.kamodel.cz/ostatni-prisluse ... 1x5mm.html
https://www.itvlaky.cz/prislusenstvi-a- ... lig-08970/
Relax

#2308 Příspěvek od Relax »

Díky, na tyhle jsem narazil ale 5x1mm jsou moc úzké, potřebuju 2x5. Oprava silikonu v bambi vaku se nepovedla. Napřed jsem dal novou vrstvu, namastil technickým mazivem víko ale přilepilo se to a od sebe tomu pomohl až přípravek zavedený zevnitř a dost hrubá síla, klika že 3D tisky je tak masivní. Zapomněl jsem že silikon slepí i sklo, kromě oleje kterého se ale musí dát víc se to prostě spojí se vším.

Na druhý pokus jsem to vyčistil komplet včetně drážky a pod víko dal speciální silikonový tenký papír,. Silikon napřed, pak papír, shora víko přitlačené kilovým balastem. Přes noc to vytvrdlo ale papír se zase přilepil a i když ho tam nechám a proříznu ostrým nožem čtyři výseče podle 3D tisku, voda zdrhá rychleji než předtím. Takže to půjde komplet ven, otestuju si kolik tuku dát na víko a bude další runda. Když se to povedlo tehdy musí to jít znova, akorát jsem to měl ještě venku a dělalo se to líp jak teď.

Asi to chtělo vymyslet jinak a použít standardní těsnění jako třeba do splachovače Kombi. V nejhorším se to dá předělat ale to už je rozborka vaku a výměna 3D tisku, to budu maximálně oddalovat. To víko není ideálně rovné přestože se tisklo spodní částí na desku a má vodítko proti pootočení na základním dílu i vůli na centrální osičce aby si mohlo lehnout na silikon po celém obvodu. Po finalizaci to těsnilo perfektně, časem se to zhoršovalo asi s degradací silikonu.

Trup je z lakovny doma, dostal jsem 800 papír a nový 3M kotouč plus rouno, do úterý se tím můžu zabavit. Plnič je na závěr poprskaný slabě černým sprejem aby bylo při broušení jasně vidět kde už je nebo není broušeno. Barvu už objednali, na dotaz jaké by byly ještě jiné varianty jsem rezignoval, tohle prý bude bezkounkurenčně nejlepší ( včetně ceny :-) ).
Přílohy
IMG_1018.jpg
IMG_1016.jpg
Relax

#2309 Příspěvek od Relax »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7IWxoLWfpNY[/youtube]

Někam sem bych to chtěl dostat, takový únik by byl v pohodě. U skutečného bambi vaku jim taky něco zdrhá. Zkouším variantu těsnění do sifonu 70/50/2, napřed nalepený spodek kde jsem to zvětšil nůžkama na plech na rozměr 70/60/2, večer nalepím stejné ale nezmenšené těsnění na víko. Měřením kovovým pravítkem to vypadá že víko není dole ideálně rovné a v takové situaci hraje roli každá desetina.
Relax

#2310 Příspěvek od Relax »

Bambi vak mi tedy dává. Silikon se nepovedl ani na čtvrtý pokus, povícero to začnu rozebírat dřív než vytuhne a je to zničené. Do trouby se to už dát moc nedá, rozebírat ho nechci tak jsem si zavařil zlepšovákem s horkovzdušnou pistolí. Bambi vak byl na prkénku s otvorem dole aby se tam dostal teplý vzduch, pistole asi 50-60cm pod ním na židli. Trochu jsem podcenil teplotu, přestože jela cca na 50% ohřálo se to asi víc, teplota se nasčítala a víko se lehce zdeformovalo.... Bude se tisknout nové ale tohle jsem zkusil ještě opravit. Napřed vybrousit dno do roviny, pak tmelení, plnič a barva, výsledek je použitelný.

Další lepení se separací motorovým olejem dopadlo zase špatně, silikon se prostě místy přilepuje. Loni to napoprvé s olejem celkem vyšlo, teď ne. Vzpomněl jsem si, že nejlepší odmaštění silikonu je saponát a přece ho tak často používám při spárování. Zkusil jsem dát hustý na víko, to částečně položit na silikon na destičce, stlačit a smykem sundat, jako víno. Hned jsem to zopakoval ve vaku na finále ale tam funguje něco jako přísavný efekt a při zvedání současně s otáčením což je vždy lepší jsem si už nebyl jistý jestli to zůstalo dole v rovině. Radši tedy silikon ven a znova, přebytky vytlačené bokem nahoře a dole jsem odebral malou špachtlí. Teď to nechám do rána na radiátoru kde se topí mnohem míň ale znát to bude. Zřejmě mě to pak bude čekat s novým víkem ale aspoň už budu vědět co funguje.

Bambi čeká generálka, při nekonečném čištění a ne zrovna ideální manipulaci na několika místech povolilo slepení vrstev, bude to chtít přežehlit.
Přílohy
IMG_1024.jpg
IMG_1019.jpg
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“