Dnes pokrok vpřed, už to letělo ale je co změnit a vylepšit, problémy se daří vytypovat líp. Včera jsem dal nový těsnící kroužek na trubku a do hrbu kabinové průchodky. Tím že otvor v trupu je větší než by bylo ok, vložil jsem průchodku do hliníkové podložky s o něco větším vnějším průměrem.
První runda testování :
1/ start bez ráhna, jenom nádrže a čerpadlo – super. /video/
2/ start s ráhnem, těsně po odlepení skokově šílené vibrace, okamžitě zpátky na zem. Rozbil se jeden silentblok, ta ALU podložka ulítla, průchodka úplně zničená. /video/ :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KovCg7DY5cQ[/youtube]
Návrat k původnímu řešení co fungovalo u Maďara = překližkové konusy s tenkým Mirelonem, zvenku plechový a plastový terč.
3/ start kompletní sestavy – vypadalo to dobře, prakticky žádné vibrace

. /video/
4/ nalití asi 1-1,2 litru vody, rozeběhnutí postřiku a start. První úspěšný pokus

. Let asi 2 minuty a přistání /video bohužel nemám, zjistil jsem že se natočilo prvních deset vteřin a konec. - vybitá baterka..../
5/ výměna baterky v kameře, nalití vody. Už při startu se rozkmitaly konce ráhna – další hnusné vibrace……….. Takže ani tohle upevnění v hrbu není dostatečné.
Výroba delších vzpěr tak aby dosáhly až na kotvení do hrbu. Je to bohužel druhá nemaketová věc, nicméně pomůže zjistit kde je problém, jestli v modelu nebo kmitání ráhna.
Sraz s Pavlem123.
6/ start s ráhnem a bez vody - výsledek dobrý. Minimální a obvyklé vibrace na stabilizátorech /video OK/
7/ 1-1,2L vody a start. Postupně narůstání vibrací, v závěru letu už dost rušivých.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jN1UEXoR8ng[/youtube]
Začátek letu je bez vibrací, okolo jedné minuty už nastupují, doprovázené mručivým hlubším tónem. Postupně se stupňují, došla voda tak přistání. Moc u sebe, navíc mi tam zůstal kolektiv a začalo to poskakovat ke mě, nezbylo než odletět rychle dál a znova ale příjemné to nebylo. Zatím není člověk zaměstnaný vibracemi dostatečně v klidu. Ani si nedám správně kameru na čelový pás, nechybělo moc a byl tam jenom rotor

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0ZV5ou1y41Q[/youtube]
druhý a dnešní poslední start. Vibrace tam nějaké jsou a budou další úpravy.
Rozstřik je proti obloze vidět míň než jsem čekal, mnohem lepší je proti tmavšímu pozadí nebo v protisvětle. Přesně jako u předlohy je patrný krouživý vír na koncích ráhna, podobně se zobrazuje se proudění vzduchu od a za rotorem což je dost efektní.
Pavel postřehl že v dopředném letu jsou vibrace méně četné než ve visu. Podle něj jsou konce ráhna za bodem kotvení vzpěr příliš dlouhé a potvrdil mi podezření že ráhno může být hlavním původcem vibrací. Jedna možnost je ráhno předělat za uhlíkové, podle něj je uhlík pevnější než hliník, navíc ráhno naplněné vodou je těžší což se může projevit i u vibrací. Při letu bez vody tam žádné vibrace nebyly, s vodou se objevily a gradovaly. Té vody tam při vnitřním průměru 10 mm moc není ale asi to stačí.
Řešení :
a/ zkrácení ráhna, přesunutí trysek do mezer ke konci.
b/ posunutí třmenů o jednu nebo spíš dvě mezery dál ke konci aby se délka kmitající koncové části zkrátila což by mohlo problém i vyřešit. Logicky výroba nových delších hliníkových vzpěr tl.4mm. Případně vzít uhlík, na druhou stranu hliník rozklepu na svěráku kdežto uhlík by se musel lepit, stříkat. Je to složitější, uhlíkové vzpěry by byly o něco lehčí.
c/ osazení dalších vzpěr na konce ráhna, spíš ocelové lanko jaké je u bambi vaku. Tohle je ale nemaketové, může to působit rušivě a navíc se může lanko povolovat.
Předpokládám že zkusím prostřední variantu s tím že bych chtěl vzpěry vrátit na maketové úchyty na trupu jak byly předtím. Kotvení do hrbu má dvě nevýhody. Nemaketovost a hlavně nutnost opakovaného šroubování do dubového hranolu malými šroubky, to se dříve nebo později ochodí. Šroubek můžu dát sice větší, nelíbí se mi to.
Pak mě napadlo vyrobit asi 30mm široké žebro vlepené do trupu, protínající právě ten kotvící bod. Ten bode je sice podložený páskem hliníku ale laminát je měkký, dá se promáčknout rukou a pruží takže větším vibracím od ráhna nedokáže trup vůbec dostatečně čelit. Žebro by vycházelo ze spodního horizontálního žebra pod okny, nahoře by skončilo pod zlomem základny hrbu. Většinou mi epoxid v trupu moc nedrží i když probrousím vnitřní černý nátěr. Možná jít do kvalitního vteřiňáku, nebo žebro zajistit nahoře a dole malými šroubky skrz trup.