Já jsem si ale svou první MK-12V zakoupil v SSSR někdy v roku 1972 za 8 rublů už v mírně pozměněné verzi s kuželovitým tvarem hlavy. Nevím kolikátá verze to je, ale já ji budu pracovně považovat za druhou, tedy II.
Zde je vnější foto mírně pozměněné papírové krabičky:
Zde je pohled dovnitř, kde krom motoru byla součástí balení PVC palivová hadička 4 montážní šrouby M3 s podložkami a matkami, návod a univerzální klíč na dotahování vrtule a taky na dotahování/povolování vložky, která je v karteru našroubována na jemný závit:
Zde pak několik pohledů na motor ze všech stran.
Toto je fungl nový motor, který ještě neviděl palivo, koupený na bazoši neprve nedávno, sbírkový kus, samozřejmě ne ten co jsem koupil začátkem 70. let.
Ten můj první z léta roku 1972 jsem výrazně poškodil již při záběhu.
Podle návodu jsem namontoval velkou dřevěnou MVVS vrtuli 250/100

(tu používali U-čkáři k MVVS 5,6A) a začal startovat.
Podle návodu jsem zatáhl kompresní šroub nadoraz a povolil o 1,5 otáčky (nepochopil přitom, že pod pojmem "nadoraz" je myšleno místo, kdy dochází k dotyku pístu s protipístem, nikoliv místo kde končí závit

). No a klepal do vrtule a testoval odolnost klikového mechanismu.

Motor se kupodivu podařilo nastartovat a v tomto "přetaženém" režimu vytrval s tou obrovskou vrtulí (asi jen díky její setrvačnosti) předepsaných 20 minut záběhu.

Motor šel na bohatou směs, ale velmi těžce, tvrdě - ale jak jsem to mohl jako začátečník vědět, že je něco v nepořádku.
Po zastavení jsem si i povšiml znatelné vůle ojnice, ale nepřikládal tomu většího významu. Při opakovaném startu jsem podle návodu povolil kompresní šroub cca o 1 otáčku, motor hned chytil a rozběhl se do šílených otáček.

Zřejmě jsem mu tím povolením bezděčně nastavil právě tu správnou kompresi.

Ale pak najednou zastavil a už nešel protočit. Po rozebrání jsem zjistil, že ojnice je v čudu a vnitřek motoru je jak po výbuchu.

Tím tedy skončil krátký život mého prvního MK-12V.
Druhý jsem si koupil zase v SSSR v létě o rok později, ale jako pořád nezkušený, důvěřivý kupující jsem si bohužel vybral naprostý zmetek.

Jednak měl šíleně těsný protipíst i píst ve vložce (to ale v obchodě bez vrtule a v stavu zaschlého konzervačního maziva asi ani moc poznat nešlo). Ten motor se protáčel i s palivem jen stěží a protipíst neodskakoval po povolení šroubu ani za chodu. Při pokusu o zabíhání se vyšlochtalo spodní oko ojnice. Záhy jsem zjistil, že to bylo nejen přílišnou těsností, ale i tím, že ojniční čep byl nedokonale obroušen, asi na 1/3 jeho obvodu byly zřetelné nedobroušené černé rýhy po soustružení. Odhodlal jsem se opatrně obrousit protipíst na brusném kameni a z kusu duralu jsem vypižlal novou ojnici. Kliku jsem použil z prvního motoru. Po této opravě už se motor podařilo zaběhnout (to už jsem měl i více zkušeností s provozem MK-16 a těm prvním chybám s nadměrnou kompresí jsem se už vyvaroval). Ale i tak jsem ten motor pak záhy komusi prodal za 80 Kčs, plně funkční.
Nicméně malé torzo z něj mi zůstalo, když jsem cca o 25 let později použil předek jeho karteru i s torzem té aušusové klikovky na výrobu převodovky k elektromotoru Mabuchi: