Je T9xV2 ještě použitelná v dnešní době?

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zpráva
Autor
czjawa
Kontaktovat uživatele:

Je T9xV2 ještě použitelná v dnešní době?

#1 Příspěvek od czjawa »

Dobrý den,
po velmi, velmi dlouhé době (10let), bych se rád vrátil k modelařině. Akce před lety s Betou 1400 nikdy nebyla dotažena do konce a moc toho po všem nezůstalo, vlastně jen Turnigy T9X V2 soft ( SVN: trunk-r443, VERS: V1.4691-erez DATE: 18.8.2011). Po všem co jsem načetl a nadíval, jsem se rozhodl pro EasyStar3. Tak mám pár otázek: Má ještě cenu si Turnigy T9x nechávat - jak jsem se dozvěděl, doba zásadně pokročila a tahle vysílačka neumí telemetrii jestli jsem to dobře pochopil (pro nerozbití letadla důležité), dále - přijímač co byl originál jsem už nenašel - jaký koupit - spousta odkazů je starých a nefunknčích :-( . Někde jsem četl, že při použití k simulátoru se nemusí vyndavat Wifi modul, ale samotnou úpravu jsem nenašel :-( Díky za každou radu :roll:
Olin

Re: Je T9xV2 ještě použitelná v dnešní době?

#2 Příspěvek od Olin »

czjawa píše:Dobrý den,
po velmi, velmi dlouhé době (10let), bych se rád vrátil k modelařině. Akce před lety s Betou 1400 nikdy nebyla dotažena do konce a moc toho po všem nezůstalo, vlastně jen Turnigy T9X V2 soft ( SVN: trunk-r443, VERS: V1.4691-erez DATE: 18.8.2011). Po všem co jsem načetl a nadíval, jsem se rozhodl pro EasyStar3. Tak mám pár otázek: Má ještě cenu si Turnigy T9x nechávat - jak jsem se dozvěděl, doba zásadně pokročila a tahle vysílačka neumí telemetrii jestli jsem to dobře pochopil (pro nerozbití letadla důležité), dále - přijímač co byl originál jsem už nenašel - jaký koupit - spousta odkazů je starých a nefunknčích :-( . Někde jsem četl, že při použití k simulátoru se nemusí vyndavat Wifi modul, ale samotnou úpravu jsem nenašel :-( Díky za každou radu :roll:

Dnes už je na trhu plno levných a spolehlivých vysílačů. Za mně určitě bych kupoval nový.Záleží jen kolik jste ochoten investovat.
Nihilák

#3 Příspěvek od Nihilák »

Ahoj, já bych to zprovoznil. Na rozlétání s houbolety je to super. Mezitím si zjistíte co potřebujete a využijete. Určitě ho po generační výměně užijete třeba na loď, nebo auto.
Pořád se učím létat rovně akobatickou cochcárnu a nejpomalejší pylony.
dudaj

#4 Příspěvek od dudaj »

Nihilák píše:Ahoj, já bych to zprovoznil. Na rozlétání s houbolety je to super. Mezitím si zjistíte co potřebujete a využijete. Určitě ho po generační výměně užijete třeba na loď, nebo auto.

Jednoznačně. Na houby opravdu není potřeba cokoli jiného řešit, jenom se naučit lítat.
Je dost času na to pořídit cokoli jiného na lepší stroj.
Chudži Mudži

#5 Příspěvek od Chudži Mudži »

Pořiď si přijímač a lítej. A neřeš hlouposti nebo to zase brzy na deset let pověsíš na hřebík.
prikrylm

#6 Příspěvek od prikrylm »

Pokud vím, tak se tato rádia ještě prodávají, takže nevidím důvod ho nepoužít. Telemetrie je sice prima, ale rozhodně není nezbytná.
Akorát je potřeba trochu dávat pozor na přijímače, pořizovat ty AFHDS 2, AFHDS 2A s ním nejspíš fungovat nebudou.
Prověřit podle vysílacího modulu.
Podle mě tyto přijímače fungovat budou:
- šestikanál FS-R6B
- osmikanál FS-R9B

Mívají je i na https://www.bighobby.cz/rc-prijimace/
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Shorty

#7 Příspěvek od Shorty »

czjawa píše: tahle vysílačka neumí telemetrii jestli jsem to dobře pochopil (pro nerozbití letadla důležité),

Tak nějak nevím, čím by telemetrie zabránila rozbití letadla. Léta jsem ji používal a když něco spadlo, tak jedině na telemetrii mezi hlavou a rukama. Na stav baterií stačí nastavit poměrovej čas k plynu.
Na houbu to stačí.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
prikrylm

#8 Příspěvek od prikrylm »

Shorty píše:...Na stav baterií stačí nastavit poměrovej čas k plynu.
Na houbu to stačí.

(Nejen na "houbu", on je to poměrně přesný údaj a poměrně dobře souhlasí s údaji z telemetrie.)

Problém je v tom, že poměrový čas vůči plynu umí OpenTX (a er9x...) a Futaba (snad jen) T16IZ. O žádné další vysílačce mi tato funkčnost známa není.

OpenTX pro T9x existuje (prakticky na T9X vyrostl) několik jsem jich dokonce tvořil, ale je otázka jestli by OpenTX nebyl v tomto případě spíš odrazující. Jednodušší asi bude na baterku do letadla připojit pípátko, které bude v případě klesající ho napětí upozorňovat pilota zvukem..
Shorty

#9 Příspěvek od Shorty »

Já tam open mám. Ani mě nenapadlo, že to ještě někdo nemá.
Dost mě mrzí, že zrovna tuhle funkci jinde nenabízejí. Uvažuju o přejití na Jeti a tohle mi tam chybí.
prikrylm

#10 Příspěvek od prikrylm »

JETI umí LUA (minimálně v některých konfiguracích), tam se dá nějaká taková funkcionalita případně dopsat. Zase s telemetrií nejsou proporcionální stopky úplně nutné.
Shorty

#11 Příspěvek od Shorty »

To vím. Mám na Taranisu, ale je to taková jistota k hlášení stavu baterií.
Tyhle věci moc neumím. Kolegovi by se to na Jetinu hodilo. Prodal jsem mu Delfína a nemá tel. čidlo. A tam zrovna je dobrý baterku hlídat. Dojde šťáva-neletíš. A pípák není slyšet.
Louda

#12 Příspěvek od Louda »

Někdo tu hezky napsal neřeš to ....

Tak já přídám, poměrové stopiky jsou fajn ale když nejsou normální stopky na plyn taky postačí a když tak stačí přidat pro jistotu pípák třeba tenhle
https://modelbazar.cz/meric-napeti-pipak/984831

Pokud se nelítá zrovna u dálnice tak to přesvědčivě z nebe ohlásí..
BoŠ

#13 Příspěvek od BoŠ »

Na několika modelech měřím spotřebu telemetricky, na ostatních mám klasické stopky na plynu. Čas mám nastavený tak, abych při běžném létání přistával cca s 30% energie v aku. Pokud začnu používat plyn agresivněji, zkrátím čas. Svůj odhad spotřeby koriguji při nabíjení. Zatím se mi nestalo, že bych zásadněji vybil aku níže než na 30 %. Za mě nejsou poměrové stopky potřeba.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
dudaj

#14 Příspěvek od dudaj »

BoŠ píše: Za mě nejsou poměrové stopky potřeba.

Já lítám na doraz baterek a jsou na tom vždy stejně, ať lítám stále na plný, nebo na půl plynu.
Na poměrové stopky nedám dopustit. U normálních stopek jsem musel nechávat rezervu.
BoŠ

#15 Příspěvek od BoŠ »

dudaj píše:Já lítám na doraz baterek a jsou na tom vždy stejně, ať lítám stále na plný, nebo na půl plynu.
Na poměrové stopky nedám dopustit. U normálních stopek jsem musel nechávat rezervu.

Já na doraz nelétám nikdy, vždy s rezervou. Člověk nikdy neví, co se může přihodit při plánovaném přistání, jako třeba pes na dráze a podobně. Já mám většinou bezpečnou rezervu kolem dvou minut letu po okruhu letiště.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“