Sbírka spalováků

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Sbírka spalováků

#76 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:Ani nie, mam take 3 doma :- )))))))))))

Len na tie sa asi moc často nedívaš, keď ich máš kdesi zahrabané v krabici v pivnici. Tu máš fotky podobných, tak aspoň malú slzičku by si vyroniť mohol. :wink: :lol: :lol: :lol:
igorb píše:... ale nie take nalestene, ja som ich vyjazdil :-P

Svoje, s ktorými som ja lietal s upútancami v 70. rokoch, som tiež dosť vyjazdil, a potom predal (potreboval som peniaze na servá Futaba, lebo som si vtedy postavil amatérsku proporcionálnu súpravu).
Tieto kusy som však získal od iných, niekedy v priebehu posledných 10 rokov. Starší bol kúpený na bazoši, ako som písal prakticky netknutý, zrejme veľmi málo používaný, ani zalepený nebol, stačilo ho len umyť zvonku. Ale ten novší bol sice zadarmo, ale ako načisto rozbitý šrot, s tým som sa fakt dosť natrápil, kým som ho zreštauroval a tak pekne nablýskal. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
JardaRůžička

#77 Příspěvek od JardaRůžička »

VTjr píše:do ZSSR sa predsa dodávali aj 4 okienkové JENY 2,5, ktoré mali aj fabrický žhavíkový variant
Myslím že k nám se nedostaly. Jeny jsem dost proháněl, ale takovou jsem nikdy neviděl ani u někoho jiného.
VTjr

#78 Příspěvek od VTjr »

Taky jsem je u nikoho neviděl a taky si myslím, že se do ČSSR nedovážely (tedy až na nějaké výjimky individuálního nákupu jedinců při cestách do NDR).

Ale ptám se Tě, jako pamětníka, jestli ten konverzní set, co jsi kupoval za 25 Kčs vypadal nějak podobně jako na mém motoru na fotkách zde viewtopic.php?f=8&t=23131&start=30#p1503729? Jestli byla v něm hlava taky nahoře stočena do roviny na stříbrný čistý dural, nebo byla celá eloxovaná a jestli v tom dodaném výbrusu byl píst s kuželovým deflektorem, nebo rovným dnem? A taky zda JENA svíčka byla metrická? :?: :?: :?:
JardaRůžička

#79 Příspěvek od JardaRůžička »

Ten set měl nízká černě eloxovaná chladicí žebra, stejná jako detonační "dvaapůlka", horní plocha osoustružená nebyla. Svíčka byla originál JENA se skleněným zátavem (jako na Tvé fotce) a byla metrická, M6x0,75 - nejspíš ještě nějakou (byť spálenou) mám. Píst nejspíš měl kuželový deflektor; s tím si nejsem úplně jistý, ale je to pravděpodobné, protože mě ničím zvláštním neupoutal. Prostě jsem ten set namontoval namísto původního detonačního a ono to fungovalo.
Poslední motor v takové sestavě jsem dokonce létal ještě těsně po revoluci v polomaketě Don Kichot. Moc toho tam nenalétal, protože jednak (navíc bez RC karburátoru) na něj byl zbytečně silný a také proto, že vrtule v tlačném uspořádání ochotně rozprašovala zbylý olej po zadní části trupu a po ocasních plochách.
Následně jsem ho prodal, stejně jako všechny zbylé motory a jejich díly z té éry.
Ještě poznatek (nepodložený žádným měřením) - řekl bych, že byl hlučnější než detonační varianta.
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Hanyk »

156800725_136176628392424_2024311373847993689_n.jpg
156800725_136176628392424_2024311373847993689_n.jpg (5.25 KiB) Zobrazeno 1258 x
Zdar páni motoráři ,co to mám ?? Jasný že Jenu , ale ??
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm a ruzne poletuchy +Aurora9
VTjr

#81 Příspěvek od VTjr »

Nevím proč, ale tvůj obrázek mi nejde zvětšit abych si tu Tvoji Jenu lépe prohlédl. :( Zkus tu fotku vložit do příspěvku standartně.
Taky bych od Tebe uvítal ne jakousi narážku :| , ale víc smysluplného textu s informacemi. :wink:
Takhle se jen můžu dohadovat co asi jsi měl na mysli tím svým "ale ??". :roll:
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Hanyk »

P1000714.JPG
P1000713.JPG
P1000711.JPG
Jaký by to mohl být obsah??? Je to předělávka na žhavíka? Nebo origo žhavík??
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm a ruzne poletuchy +Aurora9
JardaRůžička

#83 Příspěvek od JardaRůžička »

Obsah (objem !) je určitě 2,5 ccm. Válec naprosto odpovídá setu, který jsem výše popisoval, včetně svíčky. Mohl bys na ní ověřit, že má skutečně metrický závit. Jsou to tedy všechno díly originál výroby Jena a pravděpodobně se v té podobě i prodávala (proč ne?) - jenom ne (pokud vím) - u nás.
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Hanyk »

Díky ! změřím.
VTjr

#85 Příspěvek od VTjr »

Hodil jsem řeč s bývalým majitelem mého motoru. Říkal, že nešlo o předělávku pomocí setu, nýbrž byl koupen rovnou v tom stavu, tedy jako žhavík, a u nás v ČSSR někdy v roku 1965.
Nejde mi do hlavy ten čistý odsoustružený vrch žebrované hlav válce. Teď, když vidím ty fotky od Hanyka, tak je mi jasné, že to asi není takto přímo z fabriky. Mám pro to 2 vysvětlení. Možná v důsledku nějaké havárie byla ta hlava hodně poškozena, tak dotyčný sehnal někde hlavu z vyběhaného detoňáka a nechal si ji upravit na soustruhu pro žhavíka. Nebo upravil tu původní, kde se rozhodl, že stříbrný vrch bude vypadat lépe než doškrábaný elexovaný. To ale už asi nikdy nezjistím, protože bývalý majitel byl druhý majitel v pořadí, který to dostal od kamaráda v roce 1966, ale on ví, tvrdí mi, že ten první majitel by prý nebyl schopen motor předělávat ani nijak upravovat. :roll: A taky ví, že ho určitě koupil rovnou jako žhavíka. Takže je to tak trochu záhada.
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 04.03.2021 8:22, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#86 Příspěvek od VTjr »

Hanyk píše:Díky ! změřím.

Díky za nové fotky. :)

A když budeš měřit tu svíčku, tak se prosím podívej jaký je tam tvar pístu, jestli má ploché dno, nebo ve tvaru kuželového deflektoru. :?:
Jinak ji ani nemusíš měřit, na svíčce je na boku přímo vyraženo buď JENA M6, nebo JENA 1/4". :mrgreen:
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Hanyk »

Tak mi bylo divné že nemohu změřit stoupání svíčky, odšrouboval jsem hlavu a je tam na vložce vyraženo ,,M6 x 0,75 ! A píst je do špičky. jenom jak jsem dát jednoduše foto z mobilu?? Na svíčce je M6.
JardaRůžička

#88 Příspěvek od JardaRůžička »

Tak tedy všechny údaje souhlasí jak jsem si je pamatoval, včetně pístu - tam jsem si nebyl jistý.
VTjr

#89 Příspěvek od VTjr »

Hanyk píše:Tak mi bylo divné že nemohu změřit stoupání svíčky, odšrouboval jsem hlavu a je tam na vložce vyraženo ,,M6 x 0,75 ! A píst je do špičky. jenom jak jsem dát jednoduše foto z mobilu?? Na svíčce je M6.

Fotku toho vrchlíku válce i s tím vyraženým M6x075 a špičatým pístem bych fakt uvítal. :P
A ještě bych poprosil o svolení k uveřejnění Tvých fotek na tom ruském fóru? :wink: To abych umlčel ty šťouraly, kteří nevěří, že se takový motor v žhavící verzi vyráběl, a taky nevěří v to, že se v něm používal metrický závit na svíčku.

A ještě pár otázek:
Ten motor jsi získal jak? Byl koupen v obchodě v ČSSR, nebo byl individuálně dovezen z NDR. :?:
Tedy jestli to vůbec víš.
Jsi jeho první majitel? Nebo sběratel?

Dík :mrgreen:
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od Hanyk »

Povoleno zveřejnit foto Hanyk. https://pepe71.rajce.idnes.cz/jena_rc/
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“