výpary oleje z ledničkového kompresoru

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
pepin

Re: výpary oleje z ledničkového kompresoru

#31 Příspěvek od pepin »

varok píše:pepin: ty kompresorky na foukání pneumatik musíte koupit nějaký slušný, ne ty plastové sr...y za 250,-kč. Ty dělají akorát kravál a výkon h...o h..o nic. Kupte třeba tenhle: https://www.hadex.cz/img/zbozi/t801.jpg nebo podobný. Mám ho už spoustu let a velká spokojenost. Je krásně tichoučký- jen potichu vrní, podobně jako ty airbrush kompresory AS-189 apod. Jsou i dvouválce, ale s těmi nemám zkušenost. Tenhle je kovový, tak se lépe chladí, ale více jak půl hoďky bych ho netrápil. Dá max. 10Bar množství vzduchu uvádějí 30L/min. Nemá to už ty maličké elektromotorky typu 500 nebo 600, ale velký elektromotorek skoro jako ze stěračů auta a nízkootáčkový. Píst je hnaný na přímo bez hlučných převodů, proto má kompresorek tichý chod.

no já nevim
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ThTqXlgTtVg[/youtube]
tuareg

#32 Příspěvek od tuareg »

Na ty levné bacha! Viděl jsem i jeden za 900 kč a měl vnitřek z toho levného za 250 kč. :o Těch jsem měl několik, mají jen dobrou hlavu s ventily, ale zato se klidně uvolní čep klikovky nebo praskne nebo vyžvejká ojnice. Prakticky nejde koupit bezvadný kus. :twisted:
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

Ještě chci zkusit jeden kompresor, táta ho měl ve starý oktávce přez řemen od motoru auta a foukal si tím gumy a mě nafukovací dvoukajak tuším od gumotexu.

trvalo to taky dlouho, ale šlo to.

Víc by se mi líbil nějaký stejnosměrný výkonnější motor, možná ze starteru, ale nemám a na pokusničení se mi nic kupovat nechce----leda by to smysluplně fungovalo na ten střídák.

dnes mi ale sousedka dala pro vnoučata autíčko, tak to mělo vyšší prioritu :D

nefungovala zpátečka, ale už to běhá.

P1120142.JPG

P1120143.JPG
VTjr

#34 Příspěvek od VTjr »

Já mám v garáži starý ledničkový kompresor CALEX, k němu pomocí naletované mosazné redukce přizpůsobenou standardní hadici k auto pumpě (s tím nástavcem na autoventilek s uzávěrem páčkou). Již 25 let to používám na dofukování pneumatik jak svých jízdních kol, tak i občas auta. Olejové výpary z toho nepochybně jdou, ale za tu dobu jsem nezaregistroval, že by s tím kolové duše, nebo autopneumatiky, měly nějaký problém.
A proti těm 12V autokompresůrkům je jeho obrovskou výhodou nehlučnost. 8)
Jen je třeba dávat pozor na tlak, tedy foukat pod dozorem :!: , protože ledničkový kompresor sice fouká pomalu, ale dá bez problémů i 10 Barů, co by pochopitelně žádná pneumatika nevydržela. :P
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

VTjr píše:A proti těm 12V autokompresůrkům je jeho obrovskou výhodou nehlučnost. 8)
Jen je třeba dávat pozor na tlak, tedy foukat pod dozorem :!: ,

nakonec se vítězem testu i u mě stal ten ledničák, sice jsem rozpohyboval ten kompresor ze střídáku, ale randál neskutečnej---prostě klasický kompresor, takže to už přez klasické kompresory vzdávám, protože i kdybych sehnal za určitě nemalý peníz nějaký tichý, stejně bude oproti ledničáku slyšet a pokud má být malý, bude dávat za minutu pár litru.

ten olej co si uprskává mi samozřejmě prdí, dělám si tedy filtr z kanalizační spojky, kdysi jsem to používal jako přetlakovou nádobu na drobnější stříkání a foukal podstatně víc, než 1,5 baru, takže to bude v pohodě.

Ono i s tím prskáním oleje to nebude tak tragický, jako ted, když v rámci pokusničení ten paddelboar nafouknu, vyfouknu, a tak pořád dokola.

v každém případě odloučit ten olej z ledničáku řešitelný je, ale udělat z klasického kompresoru bezhlučný kompresor to nemám šanci nějak vyřešit.
tuareg

#36 Příspěvek od tuareg »

Pepine, kde jsi sehnal ten pěkný kardan co máš na tom stříďáku? To se dá někde objednat?
pepin

#37 Příspěvek od pepin »

tuareg píše:Pepine, kde jsi sehnal ten pěkný kardan co máš na tom stříďáku? To se dá někde objednat?

Nedá, to jsou všechno věci, co natahal muj táta poruznu ze smetáku, železných nedělí, burzy, díry v plotech ve fabrikách .
Občas jsem s ním jako malej ty akce podnikal taky , nejvíc si pamatuji na smeták ve Slivenci a na fabriku na hliník v Mníšku pod Brdy, vubec si neumím představit, kde bych ty ruzný hliníkový eloxovaný plechy dnes někde kupoval :D
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

Tak sláva, zdá se, že to fachat bude. po pečlivějším utěsnění všech spoju mám nafouknuto zhruba za 15 minut, pumpička co by přefukový ventil po přetěsnění když už mi nikde nic neufukuje funguje opakovaně naprosto přesně, výměnou kroužku--ruznou výškou podložek mohu měnit max tlak, ale asi v létě vyberu 1 barovou a pokud bych chtěl víc, tak už si to dofouknu asi ručo, nebo si jen přidržím píst té pumpičky.

na dno filtru jsem dal molitan, nad něj jsem chtěl dát ještě vatelin, ale nevím kam jsem ho zašantročil, ještě mě ale napadlo, jestli by nebylo místo toho vatelinu dát nad ten spodní molitan takové to brusné kovové rouno---na jednom kompresoru mám takovou šroubovací pruchodku a tam jsou ty kovové šponovlasy. u víčka filtru je ještě jemná sítka v kelímku---na cezení barvy.

Hadičku z kompresoru před filtrem jsem koupil čirou pruhlednou a udělal pár otoček---mělo by být dobře vidět, jestli motor prská olej, nebo ne a kolik.

dnes, jak jsem ho už netrápil a v podstatě jen vše poskládal nově a jednou nafouknul ten plovák, motor se ani moc nezahřál, olej jednoznačně ani náznak v mlze a když jsem plovák vyfouknul, tak už ten vzduch po oleji nesmrděl.

ještě bych měl asi alespon jednou natřít tu vodní překližku, alespon ty hrany, přecijenom to pod tím autem asi dostane trochu za uši, i když počítám, že bych to tam vozil jen v období, kdy budu jezdit na tom plováku--jaro/ podzim.

P1120145.JPG

P1120147.JPG

P1120148.JPG

P1120149.JPG

Pomalinku už taky začínám kutit to převážení za kolobrndou, karoserie je samonosná, tak to plánuji vyřešit jen osou s kolama a ojí :D

P1120150.JPG
VTjr

#39 Příspěvek od VTjr »

Pepine, já jsem kdysi řešil podobný problém odlučování olejových a vodních par ze stlačeného vzduchu ledničkového kompresoru. :wink: Používal jsem ho na stříkání airbrushkou, kterou jsem si někdy v polovině 80. let přivezl ze SSSR. Při stříkání pochopitelně vadila každá kapička oleje nebo sražené vody, co kazilo kvalitu nástřiku barvy. Tedy vĕtší problém byl s tou vodou. Nakonec se mi prosadilo řešení velmi jednoduchého odlučovače. Z Al trubky signální patrony jsem vyrobil rozebíratelný válec, který jsem našrouboval na vtok vzduchu do pistole a funguje zároveň i jako rukojeť. Válec plním chumáčem obyčejné obvazové vaty, která postupně sice provlhne, ale když už to začne plivat kapičky vody, tak ji prostě vyměním za novou. Ale i tu starou nechám vysušit a použiji ještě jednou. Jinak ale, než to provlhne, tak to vydrží dost dlouhé stříkání.
Taky jsem pak vyrobil větší odlučovač ze zavařeninové skleněné lahve s twist-off víkem. Tam jsem se musel vyrovnat s problémem, že ten patent twist-off je navržen na podtlak, nikoliv přetlak, takže sklenice je zvenčí přitažena 2 dlouhými šrouby. Je to velmi podobné tomu Tvému řešeni - to je zajímavé jak podobný problém vede nakonec zcela nezávisle ke vzniku podobné konstrukce. 8)
Jen si myslím, že ty kroužky molitanu Ti dost rychle provlhnou. Krom toho olej ho bude degradovat.
Zkus na dno v místě vtoku narvat chumáč vaty a molitanem to jen přikryj, aby se vlákna vaty nedostávala do výtoku. Vatu pak můžeš pravidelně měnit/sušit. :wink:
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 26.02.2021 14:00, celkem upraveno 1 x.
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

s tím degradováním molitanu máš možná pravdu, třeba by to nebylo tak tragický, ale ten vatelín nebo vata by byla lepší--doma jsem neměl,--ale ještě mě napadlo, že bych mohl dát hadrový filtr do digestoře, doma jsem ho měnil asi před měsícem a v sadě byli dva, tak ho tam dám místo toho molitanu, ten je k odchytávání mastnoty--oleje přímo určenej.
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Vata je optimální tím, že je levná, takže ji lze po každém použití vyhodit a nahradit novou. Navíc vyplní celý objem a než se ten celý zanese, tak to chvíli trvá. Tenké vrstvy molitanu, nebo i té netkané textilie z digestoře, či jiné, se prosýtí olejem/vodou poměrně rychle a po jistém stavu nasycení to pak dál pouštějí do výfuku. Vata to začne taky pouštět dál, ale než dojde k tomu stavu nasycení to trvá dlouho, to už musí být celý ten chumáč mokrý. To je moje zkušenost.

Ráno jsem to v garáži nafotil, tak přikládám pár fotek.
Tady je upravená airbrush (Аэрограф) pistole s odlučovačem a velkou nádobkou na barvu:
Pistole_s_odlucovacem_m.jpg

Zde zas několik záběrů na odlučovač:
odlucovac_k_pistoli_01_m.JPG
odlucovac_k_pistoli_02_m.jpg
odlucovac_k_pistoli_03_m.jpg
VTjr

#42 Příspěvek od VTjr »

A zde pak ten větší odlučovač, který jsem umístil ke kompresoru:
odlucovac_ke_kompresoru_m.jpg

A nakonec celkový pohled na agregát s lednicovým kompresorem s odlučovačem a expanzní nádobou ze starého hasičáku:
Kompresor_s_odlucovacem_m.jpg

No, řekl bych, že ta podoba s Tvým agregátem je čistě náhodná, že? :lol:

Jinak ale, v práci jsme kdysi taky lakovali díly a na ten účel zakoupili takovou trochu větší stříkací pistoli (ale ze začátku jsme to stříkali tou mojí malou ruskou airbrushkou a poháněli tím lednicovým kompresorem - dokonce byl oficiálne nakoupen do firmy, proto to evidenční číslo DHM 58 na boku :)). Tu jsme pak poháněli větším zubařským kompresorem od Chirany. Bohužel ale nezískali jsme ho v kompletním stavu, ale z druhé ruky, přičemž kdosi ho neodborně vykuchal a přitom zapomněl vykuchat odlučovač, který v tom zubařském křesle nepochybně být musel. A tak jsme řešili stejný problém, jednak kapičky vody a taky olejový aerosol ve vzduchu. Použil jsem stejnou, mnou už osvědčenou metodu, s dutým válečkem naplněným vatou (trochu větším) v hadici. S tím jsme docela úspěšně fungovali několik let, po celou dobu, co jsme se tím ručním stříkáním zabývali. Avšak později jsme ty díly dávali v kooperaci stříkat práškovým vypalovacím lakem a od té doby pochopitelně i kompresor i pistole leží v koutě. :mrgreen:
guchar

#43 Příspěvek od guchar »

Nevím zda je vidět jak tam jdou hadičky. Když nehrozí nasátí, přívodní dal bych přívod zaústěním dolů,
a odváděl bych z vrchní části. A pokud bych měl aktivní uhlí, dal bych malou vrstvu nad vatu
Pokud olejovým foukám vzduch.
VTjr

#44 Příspěvek od VTjr »

Je to tak jak píšeš, ale nechtělo se mi kvůli focení tu láhev odlučovače rozebírat. Resp. dnes ráno na to prostě nebyl čas.
tuareg

#45 Příspěvek od tuareg »

Aerograf jsem měl taky.Dobrá pistole. Dala se rozebrat celá a vyčistit hadrem všude. :wink: Ledničák jsem používal později s pistolí Testors, a kupodivu narozdíl od zkušeností co píšete vy, mi stačil jenom malý šroubovací filtr na hadičce do kterého jsem nacpal molitan co se do něj vešlo. Problém s vodou jsem neměl. Jako nádobu jsem používal kolo z motorky. :wink:
Nedávno jsem kupoval tovární mini kompresor, v kitařském obchodu, a hned se mi stalo, že na Migu-25 mi to udělalo vodní prskanec, ačkoli je tam odlučovač. Tak jsem ho rozebral, a namotal na něj několik vrstev flanelu z košile. Pak už to bylo v pohodě, ale bylo to poučení že ani fabrický výrobek nemusí být bezvadný. :oops:
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“