Jenže šťouralové na ruském fóru, kde je takové vlákno o sběratelských skvostech motorů, kam jsem dal fotky této žhavící Jeny, a taky TONO3,5, okamžitě zapochybovaly nad mým komentářem, kde jsem napsal, že šlo o předělávku ne domácí, kutilskou, ale kupovaným fabrickým setem a že svíčka jak v Jeně tak v Tonu je metrická. O svíčkácj tvrdili, že si to asi někdo sám přeřezával když strhla závit v hlavě (co podle mne postrádá jakoukoli logiku) a že všechna Tona a žhavící Jeny, co oni mají mají svíčku s W1/4"x32. Taky mi dávali odkaz na fotku svíčky JENA 1/4" zde http://forum.rcdesign.ru/attachment.php ... 1289849027. Naštěstí i na mé na svíčce je to M6 vyraženo, nasvítil jsem to tak, že to je i na této fotce krásně vidět: Nicméně oni argumentují, že šlo asi jen o nějaký pokus v drobné sérii, kde se českoslovenští a východoněmečtí výrobci pokoušeli prosadit svůj metrický standart a pak se hned rychle vrátili k W závitu. Ono to vlastně i je pravda, jen s tím rozdílem, že to netrvalo krátce a že těch svíček bylo vyrobeno opravdu hodně. Marně jsem tedy tvrdil, že ty metrické svíčky se v ČSSR používaly masově po dobu víc než 10 let a pokud mají doma MVVSky a TONO s withworthem, tak asi na export do SSSR šly s tímto závitem, nebo si je modeláři sami přeřezali na trochu větší withworth.
Zde je fotka, kde v horní řadě jsou metrické, 2 MVVS (maí na elektrodě 1 zápich), 1 JENA M6 a v dolní řadě jsou 3 MVVS s W závitem (mají na elektrodě 3 zápichy - tím se to rozlišovalo): Rozmístil jsem ty 2 řady svíček aby byly otočené závity k sobě, takže se dá i volným okem rozeznat, že ty W jsou oproti M o málinko větší.
Nakonec vím taky, že k motorům TONO se prodávaly náhradní hlavy s W závitem, a taky třeba dvojsvíčkové hlavy. Sám jsem kdysi koupil použitý TONO5,6 s metrickou hlavou, ale dostal jsem k němu i náhradní W hlavu, jakož i metrickou dvojsvíčkovou. Ten jsem ale záhy prodal, protože jsem potřeboval peníze na serva Futaba, když jsem si postavil amatérskou proporcionální soupravu.
Další pochybovači zas tvrdí, že žhavící set nemohl obsahovat píst s kuželovým deflektorem, ale musel by být s plochým dnem. Tak na to opravdu nemám odpověď. 6e prostě všechny detoňáky mají kuželová dna pístů (nebo velká většina, což je pravda) a žhavíky rovné. Já si sice myslím, že kuželová dna mají především motory s centrálním vyplachováním, jako ta JENA, nebo MK-12V (Webra-Mach), MK-16, MK-17 a pod, zatím co motory s křížovým (Ritmy) nebo vratným vyplachováním (MVVS) ho mají rovné. Na to padl argument, že MVVS 2,5 TRS ho měl kuželové, ale RL rovné. RL jsem měl, tam bylo opravdu rovné, ale jak to bylo s TRS - nevím. Nicméně MVVS 2,5 D7, co byla mírně upravená TRS-ka, ho měl taky rovné. Ale pak jsem zjistil, že ty první D7-čky, ty s pískovaným výfukem, ho měly fakt kuželové (mám totiž 2, jednu tu starší a jednu novější), takže jsem ochoten věřit, že i TR a TRS ho taky takový měly. Nakonec MVVS1,5D, s dvoukanálovým vratným vyplachováním, má taky to dno kuželové.
U mé konvertované Jeny je i taková možnost, že ten konverzní set skutečně měl rovný píst, ale jak ho majitel vyběhal, tak třeba zkusil motoru ještě prodloužit život tím, že ze starého výbrusu použil jenom píst (a ten byl kuželový). Ale to už jsou jen takové moje dohady.
Každopádně by mne zajímal názor jiných českých a slovenských pamětníků, protože mně je sice čerstvých 60, ale zas až takový pamětník nejsem, provozovat spalovací motory jsem začal až někdy v první polovině let 70. a éra funglových motorů JENA mě minula. Sice jsem s nimi lítal, ale už tehdy to byly starožitnosti.