"naježil" jsem si Osciloskop.

Všechno ostatní o modelářské i jiné elektronice.
Zpráva
Autor
radekV77
Kontaktovat uživatele:

Re: "naježil" jsem si Osciloskop.

#31 Příspěvek od radekV77 »

já jsem pořídil Hantek 2D72 a taky to nevypadá špatně.. :D
Udělal jsem jenom takový videjko při prvním zapnutí,jak to fachčí spojený s pc a pak pro porovnání se stařičkým osciloskopem. Je to dvoukanál a má to i generátor. :D

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hd1xrugz0eQ[/youtube]
http://radekv77.rajce.idnes.cz/
http://lmk-kladno.rajce.idnes.cz/
Džony

#32 Příspěvek od Džony »

TomasC píše:Škoda, že nemá měření do 5V. Ale jen do 4V (a násobky). Těch 4,2V by se prostě hodilo :D :D

Mozem vediet comu to vadi? predpokladam, auto sa prepne na vyssi rozsah a ide sa dalej, alebo mi nieco unika? pozeram totiz po nom, dik
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od TomasC »

Přepne se to na rozsah 40V a v tu chvíli se údaj napětí jednoho článku změní z 4,153V na 4,15V.

Ale jsem rozhodnut srovnávat články na 4,150V místo 4,200V :D :D

Prostě bych uvítal možnost měřit napětí jednoho článku lipol na tisíciny. Ale je to spíš chtění než reálná potřeba. :D
guchar

#34 Příspěvek od guchar »

@prikrylm Musel bych zahrabat ve své paměti jak se s příchozím servo-pulzem nakládalo při analogovém
zpracování realizovaném na TTL IO a tranzistorech. Každopádně součástí elektroniky byl monostabilní
klopný obvod generující impulz odpovídající úhlu natočení servo-poteciometru s pojeného s motorem.
vstupní impulz a jeho negace plus impulz od natočení a jeho negace se prohnaly polem dvouvstupových hradel
A tak vznikl signál pro řízení výstupního H mostu v jehož úhlopříčce byl řízený servomotor

Ač součástková realizace (základna) byla různá tento princip měly servo-zesilovače společný.
Pokud komplementární tranzistory do mostu byly problém použilo se napájení s vyvedeným středem.
Z tohoto modelu už lze udělat závěry pro ovlivněné chování integrací na RC členu (filtru).
Omluva těm co mají pocit, že tohle pojetí patří do nějakého vlákna retro RC servech (RC historii).
Džony

#35 Příspěvek od Džony »

TomasC, dik
prikrylm

#36 Příspěvek od prikrylm »

Guchar, díky za osvětu.

S tím rušením serv mě ještě napadlo, že problém nebude ani tak v signálovém drátu jako spíš v drátu napájecím, ne? Takže lépe odrušit napájení jak řídící signál.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
ellet

#37 Příspěvek od ellet »

Hezké obrázky, škola hrou štředoškolské elektroniky :D
Možná by to chtělo začít nabíjením kondenzátoru, časovou konstantou RC členu a jejím vlivem na změnu napětí na kondenzátoru.
Já si myslím, že dolní propust může být užitečná, ale mezní kmitočet by měl být zvolen tak, aby minimálně ovlivnil užitečný signál (což je u "hranatého" průběhu trochu problém) a útlum se projevil na frekvencích mnohem vyšších. Hlavně u souprav 2,4GHz s telemetrií, tam o občasných problémech čtu. Ale netvrdím, že se rušení šíří po drátech nebo jen po drátech.
prikrylm

#38 Příspěvek od prikrylm »

Kdyby někdo chtěl, tak včil mají jakýsi FNIRSI 1013D, který podle toho, co má v názvu je totožný s tím, co jsem si kdysi pořídil (viz začátek vlákna), tedy něco co už nějakou dobu používám a jsem s tím spokojený. Mechanicky kapku lepší, má schované konektory. Je v CZ skladu a za ty peníze...
Zenair

#39 Příspěvek od Zenair »

Sakryš, že já jsem to četl. Teď zase budu muset utrácet, tohle nejde nechat jen tak :)
MPml

#40 Příspěvek od MPml »

TomasC píše:Přepne se to na rozsah 40V a v tu chvíli se údaj napětí jednoho článku změní z 4,153V na 4,15V.

Ale jsem rozhodnut srovnávat články na 4,150V místo 4,200V :D :D

Prostě bych uvítal možnost měřit napětí jednoho článku lipol na tisíciny. Ale je to spíš chtění než reálná potřeba. :D

Pokud chceš měřit cokoli s přesností na tři místa a chceš aby to nebyly nesmysly typu nasliněný vztyčený prst :lol: , tak si musíš koupit pořádný voltmetr (klidně z druhé ruky - bazoš........ebay........) ten nechat zkalibrovat (buď u firmy, nebo někoho kdo má adekvátní normál) a nebo si ten normál sám koupit.
S takovou hračkou (viz výše) se snažit spolehlivě měřit něco na tři místa je ztáta času.
prikrylm

#41 Příspěvek od prikrylm »

Zenair píše:Sakryš, že já jsem to četl. Teď zase budu muset utrácet, tohle nejde nechat jen tak :)

...omlouvám se za způsobená traumata...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od warhawk »

Docela by me zajimalo, jak takova hracka za 100 Eur funguje. Mam profesni deformaci. Mezi hobbiky se jede ve velkem Rigol / Siglent. Ja jsem se zbavil DS1074z, ktery byl fajn, ale uz za zenitem. Rigol ma obecne horsi software. Nahradil jsem jej SDS2000X+ (a k tomu jeste SSA3032 aby mu nebylo smutno). Pro modelare je to vsak zbytecne. Kazdopadne jeden model je ted hodne zajimavy, a to je DHO800 od rigol nebo SDS800 od Siglent. 12bitu, pekne funkce. Financne docela dostupny.

Zajimavost: Ten siglent SDS2000X+ se prodava taky s labelem "LeCroy".

Drzim si doma jeste jeden HP/Agilent 54825 ale to uz je dnes prezitek. Mam uz je jen kvuli aktivnim sondam.
prikrylm

#43 Příspěvek od prikrylm »

warhawk píše:Docela by me zajimalo, jak takova hracka za 100 Eur funguje.

No jak. Rozhodně to není profesionální nástroj. Uvnitř je jakýsi jednočip, dva ADC, co údajně zvládnou ten 1Gs/s a pár relátek, co přepínají vstupní děliče (slyšitelně přepínají). Tuším jsem s tím cosi zkoušel cosi kolem 20-30MHz a už ty výsledky nebyly úplně přesvědčivé. Velikost vyrovnávací paměti taky není nijak excelentní (tuším dvě obrazovky na každou stranu). Ale v momentě, kdy mi vlastně většinou stačil "zobrazovač" z jednočipu, tzn 200 kHz a +-10 bit sampl, tak tahle hračka za $100 je proti tomu zobrazovači úplná pohádka - umí TO měřit/zobrazovat rozličné věci typu kurzory na měření času, napětí, zobrazí to frekvenci, dva kanály pro vzájemné vztahy signálů jsou taky prima, dokáže TO zmrazit a uložit obrázek, takže se pak můžete zasmát, jak jsem sledoval podivné signály lezoucí z s.busu, když jsem zem osciloskopu připojil na PWM výstup přijímače, softwarově vidím třeba FFT, atd... pro nás amatéry, žejo. Navíc se celý přístroj výrazně zlevnil dotykovým displejem a eliminoval tak drahá točítka a tlačítka - protože, když mají být u takového zařízení mechanické prvky, tak ty levné tam nikdo nechce. A když se povede navrhnout vcelku použitelný nástroj a vyrobí se ve větších sériích, ceně TO taky prospěje.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od warhawk »

prikrylm píše:No jak. Rozhodně to není profesionální nástroj. Uvnitř je jakýsi jednočip, dva ADC, co údajně zvládnou ten 1Gs/s a pár relátek, co přepínají vstupní děliče (slyšitelně přepínají). Tuším jsem s tím cosi zkoušel cosi kolem 20-30MHz a už ty výsledky nebyly úplně přesvědčivé. Velikost vyrovnávací paměti taky není nijak excelentní (tuším dvě obrazovky na každou stranu). Ale v momentě, kdy mi vlastně většinou stačil "zobrazovač" z jednočipu, tzn 200 kHz a +-10 bit sampl, tak tahle hračka za $100 je proti tomu zobrazovači úplná pohádka - umí TO měřit/zobrazovat rozličné věci typu kurzory na měření času, napětí, zobrazí to frekvenci, dva kanály pro vzájemné vztahy signálů jsou taky prima, dokáže TO zmrazit a uložit obrázek, takže se pak můžete zasmát, jak jsem sledoval podivné signály lezoucí z s.busu, když jsem zem osciloskopu připojil na PWM výstup přijímače, softwarově vidím třeba FFT, atd... pro nás amatéry, žejo. Navíc se celý přístroj výrazně zlevnil dotykovým displejem a eliminoval tak drahá točítka a tlačítka - protože, když mají být u takového zařízení mechanické prvky, tak ty levné tam nikdo nechce. A když se povede navrhnout vcelku použitelný nástroj a vyrobí se ve větších sériích, ceně TO taky prospěje.

Souhlasím, rozhodně si z toho nedělám legraci. Doba pokročila a dnes se dá s komponenty za pár korun dělat velmi hezké divadlo. Popravdě, když srovnám zmiňovaný osciloskop od od HP s tím Siglentem, tak ten číňan vyhrává na plné čáře. A tím nemyslím v software.
Maximux
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Maximux »

Ahojte
Tak ja si udelal s tim FNIRSI 1013D radost asi pred rokem
Na takove to domaci zvykani super.
Potreboval jsem neco takoveho "kapesniho" s trosku lepsim displejem, nez jsou hobby DSO138.
Ocenuji vnitrni pamet, kde ze si ne jen ulozite prubeh jako obrazek, ale i v datove podobe, takze si prubeh muzete zpetne vyvolat, premerit, udelat jiny obrazek...
Hledal jsem take neco s akumulatorem pro galvanicke oddeleni mereneho obvodu od site, zemnich svodu...
Trosku je skoda, ze vyrobce neposkytuje aktualizaci fw.
Existuji opensource verze.
Zajimave funkce pridava take Atlanko (mrknete na youtube).
DX6i, EasyStar, Firebird Phantom, MiniTornado, BeeII, Sbach EPP, Lodě: PILOT, ANTJE, Victoria
Odpovědět

Zpět na „Obecná elektronika“