FrSky Taranis - šesté pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: FrSky Taranis - šesté pokračování

#136 Příspěvek od dudaj »

Pavelev píše:Bohužel nedaří se mi nastavit to co bych chtěl podle vašich návodů. Ta křivka jde od mínus do plus kde je max. vychýlení páky. Já bych potřeboval při pohybu páky aby se křížek který se pohybuje po mínusové ose zastavil na středu křivce nebo kus za ní a v tomto bodě aby byl plyn 100% a motor měl plný výkon. Páky ovládám pouze palcem u ruky proto se mi to špatně ovládá. Je to problém, pokud to jde tak na to časem přijdu a nebo si musím zvyknout.

Děkuji Vám všem za pomoc.

Mám na Taranisu několik ploch na jedné se zobrazuje jak se hýbe knipl a na druhé jak by se hýbalo servo.
Připoj si servo na přijímač a zkus to nastavit a pozorovat to servo. Při zadání parametru by mělo okamžitě reagovat podle nastavení, které provedeš.
Rychleji se zorientuješ, jestli jsi to udělal správně.
Křivky na plyn třeba nepotřebuješ, ale na jiné věci jsou skvělý, takže je lepší s to umět nastavit.
Louda

#137 Příspěvek od Louda »

Pavelev píše:Bohužel nedaří se mi nastavit to co bych chtěl podle vašich návodů. Ta křivka jde od mínus do plus kde je max. vychýlení páky. Já bych potřeboval při pohybu páky aby se křížek který se pohybuje po mínusové ose zastavil na středu křivce nebo kus za ní a v tomto bodě aby byl plyn 100% a motor měl plný výkon. Páky ovládám pouze palcem u ruky proto se mi to špatně ovládá. Je to problém, pokud to jde tak na to časem přijdu a nebo si musím zvyknout.

Děkuji Vám všem za pomoc.

Ahoj,
zkusím přispět. Z tvého popisu výše mám pocit že už máš možná vyřešeno akorát se na to nedíváš správně. Ty se snažíš aby ti graficky páka plynu nejela dál - ale to je zbytečné. Páka Ti pojede pořád od minus 100 do plus 100 (v nastavení křivky hodnota x), ale pro tebe podstatné je že hodnota y dosáhne 100 už například ve středové poloze kniplu tj. na x=0 .
Dejme tomu že si nastavíš následující 3 bodovou křivku
x=-100 y=-100
x=0 y=100
x=100 y=100

Tuto křivku vložíš bud do mixeru pro kanál plynu a nebo už do vstupu (Iplyn).

A stane se to, že když palcem na páce plynu začneš přidávat ze staženého plynu, tak až dosáhneš středu kniplu (x=0) budeš už mít plný plyn (y=100). Když přidáš na páce dál hodnota x sice poroste ale to nevadí, nebude se dít nic protože už máš plný plyn. (hodnota y=100 ).

No a je na tobě jakou jak si nastavíš křivku Když zvolíš typ volna-XY tak ti stačí 3 bodová, protože si můžeš tu "prostřední" hodnotu x posunout z nuly víc do plusu podle toho kam dosáhneš palcem a jak dlouhou mrtvou zónu na straně plného plynu chceš. .

Jestli jsem nepochopil zadání nebo dělám jinou chybu omlouvám se za rozvláčný příspěvek popisující co už napsali jiní..
Wormsnake

#138 Příspěvek od Wormsnake »

Zeptám se tu přímo nechce se mě to googlit.

Mám Taranise plus a k němu několik X8R přijímačů.

Teď sem si koupil nový Taranis plus 2019 SE který má modernější interní modul ACCESS.

Buď sem dělal něco špatně nebo nevím ale jeden z mích X8R (další sem nezkoušel) přijímačů mě nešel spárovat s novým radiem a se starým ano. Proč?

Je třeba nahrát nový FW do mých "starých" X8R aby šly na novém taranisu?
Nahrát FW umím ale když to udělám půjdou na novém taranisu?
Půjdou na novém i starém?
Půjdou jen na novém a na starém ne?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Pavelev

#139 Příspěvek od Pavelev »

Tak konečně se mi to povedlo. Stačila 3 bodová křivka a plynová páka na středu dává 100% výkonu motoru.

Díky, moc mi to pomohlo.
Shorty

#140 Příspěvek od Shorty »

Musíš ale počítat s tím, že ten plyn nebude tak citlivej jako v plným rozsahu. Záleží s čím lítáš. Jsou letadla, kde větší citlivost plynu oceníš.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
ellet

#141 Příspěvek od ellet »

Wormsnake píše:...Půjdou jen na novém a na starém ...
Já to vidím tak, že na starém provozuješ protokol ACCST V1 a nový už má (kromě ACCESS) protokol ACCST V2.
Řěšení je jednoduchý. Upgraduj vysílač i všechny přijímače na ACCST V2 a půjde "všecho se vším" :D (taky jsem to dělal).
Wormsnake

#142 Příspěvek od Wormsnake »

Předpokládám že mluvíš o upgradu starého taranise.
FW v taranisu sem už právě upgradoval.
Předpokládám že upgrade radia nebude stačit, budu muset nahrát novy FW i do interního modulu rádia.
A pak do všech X8R a pak tedy bude kompatibilní vše se vším jak říkáš.
Je to tak?
HB-D8T Brushless
Wormsnake

#143 Příspěvek od Wormsnake »

Upgraduju i FW nového taranise a s novým FW od p. Urbánka se nerozběhne.
Když nahraju FW opentx-x9d+2019-lua-cz-2.3.10-otx.bin do Taranise nerozběhne se ještě že sem si stáhl z radia starý FW a ten beží.
Neměl by být v zip souboru p. Urbánky i FW opentx-x9d+2019-SE-lua-cz-2.3.10-otx.bin který tam není?
Nové radio je Taranis Plus 2019 SE
HB-D8T Brushless
ellet

#144 Příspěvek od ellet »

Nový Taranis nech tak jak je (teda zatím). OpenTX může být i starý, s přenosovým protokolem to nemá nic společného, proto může zůstat starý i na starším vysílači.
Takže - je třeba aktualizvat XJT modul starého vysílače a všechny přijímače. (OpenTX má čas :D)
Miro_V

#145 Příspěvek od Miro_V »

ellet píše:Nový Taranis nech tak jak je (teda zatím). OpenTX může být i starý, s přenosovým protokolem to nemá nic společného, proto může zůstat starý i na starším vysílači.
Takže - je třeba aktualizvat XJT modul starého vysílače a všechny přijímače. (OpenTX má čas :D)

Tak tak , ako nam kedysi vysvetlil p.Urbanek na RC studiu , OpenTx a prenosovy protokol su dve rozne veci.
Takze Wormsnake , ako pise Ellet , upgradovat vsetky prijimace a aj stary Taranis (vysielaci XJT modul) na novy protokol V2 , a malo by to ist.
Len myslim ze bude potrebne znovu prebindovat.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Wormsnake

#146 Příspěvek od Wormsnake »

Tak sem na třech radiich na současném FW!!! Právě sem to udělal ještě než jste řekli FW radia nechej.
Nový FW se na novém vysilači se nerozběhl (divné a zajímavé).
Koupil sem nové taranise dva jeden pro sebe druhý pro tatu. Tam sem prostřednictvím jeho pc dal FW na aktuální Urbánkovský a rádio mu jede.
Tak sem připojil svoje rádio k tátovu pc nahrál stejný FW a moje radio se nerozběhlo (už zase).
Tak sem na tátově pc stáhl FW z jeho nového taranise a nahrál do svého nového taranise a radio běhá.
Docela by mě zajímalo co sem dělal blbě.

Ještě teda ty FW do XJT starého taranise a přijímačů X8R a mělo by jet všech se vším.

Pánové zatím dík kdybych měl ještě problémy s tím XJT a těmi X8R tak se ozvu :D .
HB-D8T Brushless
prikrylm

#147 Příspěvek od prikrylm »

Jedná se o OpenTX? (nejspíš), OTX jsou na taraisy 3 verze "X9D", "X9d+" a "X9D+ 2019". Nejspíš si netrefil správnou verzi. Asi. Co? Taky mě zajímá proč...
Ještě mě napadá varianta nějakého podivného (starého?) zavaděče.
Souhlasí verze zavaděče s verzí OTX? Pokud se OTX nahraje do vypnutého rádia, tak jo. Jinak se OTX a zavaděč z SD nahrávají "na 2x".
(verze zavaděče je vidět v Boot menu (trimy k sobě a zapnout), verze OTX v sys menu při std startu.)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
ellet

#148 Příspěvek od ellet »

prikrylm píše:Jedná se o OpenTX? (nejspíš), OTX jsou na taraisy 3 verze "X9D", "X9d+" a "X9D+ 2019". Nejspíš si netrefil správnou verzi. Asi. Co? Taky mě zajímá proč...
Taky jsem si říkal kolik verzí těch Taranisů vlastně je. Na FrSky jsem ale "X9D" ani nenašel.
Wormsnake

#149 Příspěvek od Wormsnake »

download/file.php?mode=view&id=107035

Jak se nahrává FW do vypnutého rádia, aby se aktualizoval i bootloader?
Uměl sem to, ale už sem to zapomněl.
Přílohy
IMG_20210117_205814.jpg
HB-D8T Brushless
prikrylm

#150 Příspěvek od prikrylm »

Já myslel OpenTX, TX modul, bude u X9D, X9D+ a min. ještě u X9E stejný.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“