Tmeleni olaminovaní

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Ladislav Jindra

Tmeleni olaminovaní

#1 Příspěvek od Ladislav Jindra »

Dobrý večer
Mám dotaz, jakým tmelem natahujete olaminovaný polistiren. Povrch bude nasřikán barvou. Děkuji L.Jindra
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: Tmeleni olaminovaní

#2 Příspěvek od blesk »

Osobně mi vyhovuje dvousložkový Polykar Super, případně Super plus, je jemnější. Dobře brousitelný, zejména pod vodou, a dá se skoro vyleštit. Určitě bude hromada jiných značek, tento mám odzkoušený a lehce jen seženu u nás. Jen je trochu nepříjemný poměr míchání, tuším že tam je 50:1, míchám od oka a nikdy se mi nestalo že by nestvrdl. Náhradní tužidlo stojí asi 20 Kč. Nevýhodou je smrad (tuším že je to polyester) a poměrně krátká doba zpracovatelnosti, natahovat jde tak 4-5min po zamíchání, záleží ale na teplotě a tloušťce vrstvy. Brousitelný za hodinu, ale zase záleží na okolí, já nechávám minimálně 3hodiny, pak už nezalepuje šmirgl ani při tlusté vrstvě. Prozatím mi držel na laminátových skořepinách, jak polyesterových, tak klasických z L285.
Ladislav Jindra

#3 Příspěvek od Ladislav Jindra »

Moc vám děkuji za odpověd. Hned nato kouknu.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od veka1 »

jest na rc manii takove vlakno ... klidne bych prostudoval odkazy tam uvedene : viewtopic.php?f=18&t=86177&hilit=+opravy

nebo komplexnejsi pohled, ale nutno dohledat vhodna alba: https://veka1.rajce.idnes.cz/ :)

veka1
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od STROHUR »

Měl bych dotaz , co udělat aby polyesterový tmel vydržel skladování.
Potřebuji ho trochu tak jednou do roka a další rok ho musím vyhodit a koupit nový.
Laco

#6 Příspěvek od Laco »

...mám polyesterový tmel už minimálně 8 let a konzistence je stále stejná...
blesk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od blesk »

Mě teda možná mírně houstne, nebo spíš se na něm vytvoří takový škraloup, ale pokud je plechovka dobře zavřená, tak opravdu vydrží několik let určitě bez nějaké větší degradace...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Celeron »

Nevím jak jiný polyestery ale laminační 104 potřeboval do pryskyřice zamíchat tvrdidlo a katalyzátor. Mám 10kg plech kanystr asi 15 let a stále je tekutej. Profíkem technologem z Vertexu mi bylo řečeno, že pokud se polyester spotřebuje do pár dnů, tak je možný fialovej katalyzátor nalejt do celýho balení pryskyřice a před laminováním přidávat jen tvrdidlo do potřebnýho množství. S katalyzátorem mě polyester 104 začal asi po roce houstnout a do dvou let ztvrdnul.
Taky mě říkal, že tmely jsou dělaný dvojím způsobem, některý mají už v sobě katalyzátor od výroby a ty za rok až dva ztvrdnou. Jiný tmely mají katalyzátor smíchanej s tvrdidlem a tam tmel vydrží několik let ale zase časem začne "drobečkovatět" katalyzátor s tvrdidlem.
Takže záleží na tmelu a výrobci, co koupíš. Problém je, že to nikde není napsaný, takže se jedině držet odzkoušený značky.
A ještě mám odzkoušený, že pokud je u tmelu v tubičce červená pasta, tak tmel vydrží dýl než ten, co má bílou pastu. Ale je to maximálně dvojnásobek, cca 3 roky.
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od STROHUR »

Celeron to je přesně co jsem potřeboval vědět , poohlídnu se po jiné značce tmelu a uvidíme.
Kdysi jsem měl pikslu tmelu od autolakýrníků a ta opravdu vydržela cca 8 let . A to ještě ztvrdla jen proto že tam
otec zavřel i tubu s tvrdidlem aby ji neztratil....
blesk
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od blesk »

Tak ty co používám já, jsou s růžovou pastou.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“