Domácí quad, točí se - nezvlétne

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepeo

Domácí quad, točí se - nezvlétne

#1 Příspěvek od pepeo »

Ahoj fandové všeho létajícího :)

Sestavil jsem si svou první koptéru s pomocí nějakého návodu na youtube. Stavba i připojení k Futabě T8FG bylo bez problémů, sw nastavení podle yt manualu. Problém nastává když chci vzlétnout.. Vrtule se točí, a víc točí, a víc.. Ale koptéra se nezvedne ani o centimetr. Ano, vrtule a motory se točí ve správných směrech - to už jsem kontroloval desetkrát. Taky jsem zkoušel všechno znovu nastavovat, zkouknul jsem hodně videí s touhle tématikou ale stejně jsem to nevyřešil.. Už jsem beznadějný.. Dokážete poradit prosím?

níže přikládám odkaz na video co to dělá.. Plyn byl maximálně na půlce, pak je to nesnesitelný řev/pískot

[youtu_be]https://youtu.be/jyylOYupQoo[/youtu_be]
Marek_Km

Re: Domácí quad, točí se - nezvlétne

#2 Příspěvek od Marek_Km »

Máš to špatně. Buď se to má točit tak, aby vrtule hnaly vzduch do středu koptéry - přední do kamery a zadní do zadku a nebo někdo používá opačný režim.
Použiju obrázek nějakého návodu k Betaflightu, dívej se na ten směr otáčení:
otáčení motorů.PNG

Zadní motory (u antény) mají opačný směr, než má být. A mám pocit, že taky mají nasazeny špatně vrtule.
Radil bych, ať se ti na to někdo koukne a radši bych to testoval venku. Možná ani netušíš, co to umí udělat za paseku.
Edit: řešení, jestli tě baví pájení, tak u předních motorů prohodit kterékoliv 2 z těch tří kabelů, co vedou od reglů k motorům. Taky to jde provést reverzem v BlHeli programu. A nasadit správně vrtule.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Ahoj,
místo videa to vyfoť, ať je vidět jak máš ty vrtule. Mě se zdá že jsou všechny nasazené obráceně.
Z toho videa není na ty vrtule vidět.
A napiš, kterým směrem se ty vrtule točí.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Sunn

#4 Příspěvek od Sunn »

Stačí, když si dáš ruku nad roztočenou vrtuli. Jestli fouká nahoru, tak se točí obráceně.

A pokud se opravdu točí obráceně (podle videa to tak vypadá), stačí mezi sebou prohodit - třeba - vzdálenější dvě vrtule (z pohledu kamery) levou s pravou, bližší dvě vrtule taky levou s pravou.
Naposledy upravil(a) Sunn dne pát 01.01.2021 18:10, celkem upraveno 1 x.
chorche

#5 Příspěvek od chorche »

Pokud jsem to dobre pochytil z videa, tak jsou vrtlue nasazene tak ze se toci smerem ven (props-out konfigurace), ktera ale musi byt spravne nastavene v Betaflightu - vychozi nastaveni je props-in. A popravde props-out konfigurace se pouziva hlavne pro mensi stroje, takze zkus prhohodit vrtule... taky si opatrne zkontroluj rukou kam je smerovany tah vrtuli (proste kam foukaji). :wink:
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Marek_Km

#6 Příspěvek od Marek_Km »

chorche: máš pravdu, ale mně z toho videa přijde, že zadní motory jsou default props-in, ale přední jedou props-out. Ale na rozdíl od zadních mi přijdou přední vrtule nasazené správně. Což je zvláštní, protože by to mělo okamžitě hodit flipa.
Každopádně má něco špatně.
Edit: Tak až na konci když se vrtule dotáčí, tak je vidět, že se motory točí správně. Prohoď mezi sebou vrtule.
Leon

#7 Příspěvek od Leon »

. .tak tomu nerozumím, jen jsem byl zvědavej . .
udělal jsem výřez z videa, nic moc a po vložení sem
to bude asi zase malé . . jinak to je 1200 x 790
kB zůstaly
:D
L

quadro vrtule.jpg
Marek_Km

#8 Příspěvek od Marek_Km »

Jak jsem psal, strašně to na začátku videa klame, jakým směrem se ty motory točí, až na konci je vidět, že správně. Prohoď ty vrtule mezi sebou. Přední mezi sebou a zadní mezi sebou.
BoŠ

#9 Příspěvek od BoŠ »

Krok 1 - vrtule dolů
krok 2 - zjistit směr otáčení motorů, třeba proužkem papíru přiloženým na motor
krok 3 - nastavit směr otáčení motorů dle požadavků konfigurace
krok 4 - nasadit vrtule tak, aby dle směru otáčení motoru táhly směrem vzhůru
krok 5 - dle velikosti koptéry sám nebo pomocník uchopí koptéru od spodu, dá ji nad hlavu, nebo tak, aby nebyl ohrožen vrtulí, a pilot odarmuje motory, a opatrně zvyšuje otáčky, pomocník informuje pilota o tahu, tak se dá odzkoušet stoupání, klesáni, klonění i klopení, včetně fungování stabilizace.
Tento postup používám u race koptéry, stejně jako u tarotu 800
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Marek_Km

#10 Příspěvek od Marek_Km »

pepeo: tak v čem byl nakonec problém? Byly to nesprávně umístěné vrtule?
pepeo

#11 Příspěvek od pepeo »

Chlapi díky! Prohodil sem vrtule a jede to.. Jsem blbej, jestli se motory točí správným směrem jsem kontroloval několikrát, ale vrtule jsem bral automaticky jako správné nasazené, když na jedné je napsano R (pochopil sem jako reverse), tak sem ji dal na reverse motor.

Takovahle blbost.. Ještě jednou díky za rychlý reakce a ochotu!
Marek_Km

#12 Příspěvek od Marek_Km »

Neštěstí jsi měl jinak vše v pořádku. Stačilo třeba aby se jeden motor točil obráceně a házelo by to flipy už při odarmování. Takto ti to k jen tlačilo quadru k zemi. Tak se aspoň nic nestalo. Sorry za ty moje první rady, ale na začátku videa to opravdu vypadalo na problém jiný.
Ať ti to dobře litá.
BoŠ

#13 Příspěvek od BoŠ »

pepeo píše:Chlapi díky! Prohodil sem vrtule a jede to.. Jsem blbej, jestli se motory točí správným směrem jsem kontroloval několikrát, ale vrtule jsem bral automaticky jako správné nasazené, když na jedné je napsano R (pochopil sem jako reverse), tak sem ji dal na reverse motor.

Takovahle blbost.. Ještě jednou díky za rychlý reakce a ochotu!
Pár coptér jsem oživoval, a stalo se mi něco podobného také. Člověk si to alespoň pro příště lépe zapamatuje. Ať to létá!
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
mior
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od mior »

pepeo píše:...když na jedné je napsano R (pochopil sem jako reverse), tak sem ji dal na reverse motor.

R nie vždy znamená Reverse, ale niekedy aj Right - vpravo, teda že sa točí vpravo - z pohľadu na ňu.

Skutočne v tomto nie je jednotné značenie - čo výrobca, to iné značenie a vtedy je to fakt mätúce...

Asi lepšie a častejšie používané označenie je CW a CCW.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“