Zlín Z-50 Šad model

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jardátor

Re: Zlín Z-50 Šad model

#136 Příspěvek od Jardátor »

Už dlouho nám to tady vázne,tak to trošku oživím.Doufám kluci,že je vás hodně kteří tento model vlastníte a jste s ním spokojeni.Zjistil jsem,že tuto čs.akrobatickou legendu nutně potřebuji a už je na cestě.Podle videí a recenzí to lítá dost dobře,tak snad budeme já i syn spokojeni.Objednal jsem barvený model,ale ještě si asi s barvičkami dost vyhraju.Tak pokud máte nějaké zajímavé poznatky ze stavby a hlavně lítání,tak sem s nimi.Děkuji.Až bude model hotový,dám sem nějaké foto.
Jardátor

#137 Příspěvek od Jardátor »

Tak jsem dnes konečně dodělal a zalítnul Zlínka a jsem maximálně spokojen.Se stavebnicí i letovými vlastnostmi.letadlo je hodné,nezáludné,obratné,má velký rozsah rychlostí.Stavebnice je jednoduchá,díly jsou přesné i barevné provedení je kvalitní.Podvozek jse použíl svůj,ale výrobce do stavebnice taky dodává uhlíkový.Na výztuhu křídel je přiložena pevná uhlíková tyč,kvalitní hřídelky kol i páky kormidel.Cena 1200 Kč za hezký model je více než dobrá.Je to poměrně malé éro,ale s tímto barevným provedením je dobře viditelné i na větší dálku.Na nějakou tu amatérskou akrobacii za barákem na malé ploše je to ideální letadlo.Křídlo i podvozek jde snadno sundat,takže to může být i dobrý společník na dovolené.Času bylo málo,dost jsem spěchal,tak ještě není vše podle mých představ,ale je to opravdu éré,ktré za málo peněz udělá hodně radosti.Škoda že tuto naši akrobatickou legendu nejde koupit ve větším provedení.
Přílohy
20190630_094406.jpg
20190630_094417.jpg
20190630_094406.jpg
Jardátor

#138 Příspěvek od Jardátor »

Už to tak vypadá,že si tu píšu sám pro sebe,ale někdo to dělat musí. :D Dnes jsem konečně vyladil pohon k obrazu svému a je to už pořádný akrobat.Použil jsem motor Leopard 2835-1600 kv a letí jako "z praku".Stoupavé výkruty do "nevidím" a maximálka je taky solidní.Ěro vzlétne ze 3 metrů,ale nejhezčí jsou delší starty se zvednutou ostruhou.Na zemi se řídí velmi dobře,"netancuje"Tak ješte dodělám osvětlení a jsem absolutně spokojený.Zatím lítám s aku 3čl.1500 mAh,éro váží něco přes 700 gr.což je proti ostatním docela dost,ale není s tím žádný problém.I bez motoru tento malý zlínek letí naprosto pohodově.Kdybych se přes zimu hodně nudil,tak asi koupím ještě nebarvený model a třeba se zadaří Mazda nebo RedBull.Tak,co jsem chtěl jsem napsal,už není co dodat,třeba sem napíše i nějaký další spokojený uživatel jak jsem já. :)
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od kocispavel »

Ahojte,

konečně dodělávám Zlínka a mám dotaz ohledně těžiště.
Jak to máte? Šad nic neuvádí. Ale napíšu tam.
Díky.
Pavel
Přílohy
IMG_20201215_195321.jpg
blesk
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od blesk »

Já lítám 25% hloubky, kolega 30-35%. Jen teda poslední co jsem teď kupoval pro kolegu, tak musel upravovat výřez ve směrovce, výškovka byla 2mm potlačená. Předchozích 7ks v pořádku.
Miro_V

#141 Příspěvek od Miro_V »

kocispavel píše:
...

Prečo Mazda? :)
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od kocispavel »

Miro_V píše:Prečo Mazda? :)

A proč ne? :mrgreen:
Těch klasických kamufláží lítá dost. Já poslední dobou hledám vždy něco jiného, neotřelého.
No a taky jsem si chtěl dokázat, že zvládnu i tento docela složitý nástřik.
Jsou to samozřejmě bubliny, takže nemám ambice z toho dělat maketu, ale snad se to povedlo.
Uvidíme jak poletí, recenze jsou dobré. Ale bohužel na mé domovské letiště v Holíči nemůžu - zavřené hranice.
Jardátor

#143 Příspěvek od Jardátor »

Tak nám výrobce uvedl na trh novinku-Messerschmitt BF-109.Vypadá hezky,je v několika verzích a za velmi příznivé ceny.Na jejich Flopu se učil syn lítat,já jsem velmi spokojem s jejich Z-50 L tak jsem si dovolil udělat výrobci malou reklamu.Určitě to bude zajímavé éro na polítání na malé ploše nebo třeba i na dovolenou.Mám messerschmitta od Lm model,tak mu možná časem přibyde menší bráška. :D A jestli ho už někdo vlastníte,tak určitě hodně z nás přívítá postřehy ze stavby a hlavně z lítání!
HONZIK 22

#144 Příspěvek od HONZIK 22 »

Hmm. Akurat, ze az po kabinu je to Jakovlev Jak 9.
Pajik_CZ

#145 Příspěvek od Pajik_CZ »

a hraje to u bublin roli? :)

Jinak já do toho zase spadnul, lepím křídlo, zítra budu pokračovat ve stavbě dál, teď už nechci smrdět s páječkou po bytě při vyřezávání EPP.... :D

Plán je slepené křídlo s trupem - je to tak malé, že by nemělo být potřeba rozebírat a ještě to zpevní trup po vyřezání prostoru pro aku a i ušetří trošku hmotnosti. Nechci zopakovat svoji chybu ze strany 7, kdy jsem ze Zlínka udělal lítací cihlu....
zase jen na zemi...
Igor659

#146 Příspěvek od Igor659 »

Koupil jsem Z-50 z druhé ruky. Asi jim to moc nelítalo a tak jsem se rozhodl předělat trup na baterku shora a posunout ji dozadu. Křídlo zalepit napevno a bočnice vydlabaného trupu zpevnit nahoře uhlíkovýma páskama. Je tam dost těžký motor. Mám skoro hotovo a ještě řeším, jak zlepšit torzní tuhost křidélek. Jedno je i mírně pokroucené a celková tuhost nevalná. Křídlo má zalepené originál uhlíky a je velmi dobré. Napadlo mně zalepit přes celou délku křidélka uhlíkovou tyčku, co mám doma. S bublinkama nemám moc zkušeností a tak má otázka je jestli a kam zalepit kulatý uhlík 2 mm. Ve které části a odkud naříznout křidélko, aby byl efekt zpevnění co nejlepší. Bude lepší naříznout křidélko podle šipky A nebo B. Řez B bude určitě snadněji realizovatelný, jen trochu se zdržím u již zalepené páky. A ještě váš názor na negativy. Při lepení uhlíku by se asi dalo křidélko trochu překroutit. Oceňuji spíše hodné letadlo na přistání v horším terénu, než dokonalého akrobata. Bude to můj první dolnoplošník. Předem děkuji za rozumné rady i názory.
Lepení uhlíku.jpg
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
Miro_V

#147 Příspěvek od Miro_V »

Z hladiska pevnosti je to jedno , varianta A bude menej vidiet , varianta B sa ti bude lepsie narezavat , rovny rez pri A bude trochu zlozitejsi.

Osobne by som zvolil B , ale zalezi na tebe comu das prednost.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
Igor659

#148 Příspěvek od Igor659 »

Parádu honit nebudu, spíše mi jde o nedeformování křidélka. Přidám do malého dílu kulatinu 2 mm, tak ať se moc nekroutí. Jsem zvědavý, jak to poletí, když letovka vyjde cca 620 g. Taky jsem musel přidat lapač vzduchu, který zajistí ofukování reglu, který se uvnitř dost hřál. Dám vědět jak dopadl zálet.
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
Igor659

#149 Příspěvek od Igor659 »

Nakonec jsem vedl řez křidélka podle A. Při řezání to nebyl problém. Ale nacpat tam 2 mm uhlík, to je dost problém a moc to nevypadá. Tam to nebude tolik na očích. Je to stroj na otloukání do polních podmínek, tak nemusí tolik vypadat, ale musí něco vydržet. Původně tam byla vrtule 9x6 a motor bral zprvu 24A a regl se hodně hřál. Dal jsem tam 8x6 a odběr klesl na 15A. Po nalepení lapače chladícího vzduchu je regl po delším testu v dílně na plný plyn kousek nad 50st. Za letu by se to mohlo chladit i líp. Zatím nechám vrtuli 8x6 a pak se uvidí. Nad lapačem je vidět uhlík 2x0,5, které dobře zpevnily horní část vydlabaného trupu.
Lapač vzduchu.jpg
blesk
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od blesk »

škoda že nemáš ty díry pod úhlem, šlo by tam toho mnohem víc...
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“