Tisková zpráva Ministerstva dopravy o pravidlech létání

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Tisková zpráva Ministerstva dopravy o pravidlech létání

#106 Příspěvek od zdzd »

blesk píše:
Proč nemůžu otevřít přiložený odkaz?

Je to soukromá část RCmanie pro členy klubu pobočného spolku MK RCMANIA.cz .
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od TomasC »

Registr pilotů bude otevřen 4.12.2020 od 12:00.

DRON.CAA.CZ

Připomínám, že pilotů-modelářů, kteří jsou členy Svazu modelářů se tato povinnost nedotkne. Svaz modelářů je zaregistruje hromadně. Nicméně pokud chtějí létat jinak než podle dohodnuté Deklarace, třeba s vlastním dronem, tak se registrovat musí.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od TomasC »

Zde je video, kde o létání mluví zástupci Ministerstva dopravy a Úřadu pro civilní letectví.

Pro členy Svazu je to zajímavé tak od 10té minuty.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6QJ6grD6ZUw[/youtube]
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od TomasC »

Acid píše:Řeší se nějak i svahové létání, nebo tohle bude do budoucna nemožné?

Tak to je dokonce vyřešené velmi dobře....

Díky spojenému tlaku rakouského a hlavně švýcarského modelářského svazu, kde bylo velké odmítání hladiny 120mnad terénem se na poslední chvíli do Prováděcího nařízení přidávaly podmínky pro svahování.

Tedy pokud pokud budeš mít registraci v kategorii OPEN, tak můžeš jít s kluzákem výše než 120 nad terén, maximálně však 120metrů nad pilota.
Je to hned na začátku přílohy 2019/947 Obecná ustanovení.
Asek
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od Asek »

Jen tak ze zvědavosti, není to můj případ, jak si poradí s povinností viditelného umístění č. registrace a licence maketáři?
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
blesk
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od blesk »

Myslím že jsem někde četl že číslo je umístěno na/v modelu.
tomashr

#112 Příspěvek od tomashr »

Teda celkem to hodnotím poměrně dobře, ovšem to ID vymýšlel někdo, kdo měl hooodně vypito, to bude radost lepit na model/dron - zlaté FAI licence, což snad u členů SMČR stačí :mrgreen:

Ovšem na Mavica Mini mne čeká tato krása (změněno, ale délka i ta malá/velká písmena jsou přesně zachovaná): CZEa1bc2de3fgh4i :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

EDIT - jinak aby bylo jasno, technicky chápu, ono to spojuje ID pro "odpovídač", tedy pro běžné dronisty položka v DJIApp, ale na modelu to bude vypadat božsky :-)
Helísek

#113 Příspěvek od Helísek »

Z logiky věci mi vyplývá, že u modelu ev. číslo nemusí být viditelné za letu. Tudíž bude moci být i nějak "uschované". Třeba u Mavica nálepka v prostoru baterie.
tomashr

#114 Příspěvek od tomashr »

No ona naštěstí (to je zas třeba proti FAI licenci výhoda) není asi ani definovaná velikost, takže by opravdu mohla stačit nějaká samolepka z laserovky, kam se to natiskne snadno. Na druhé straně ale ze zkušenosti vím, že v praxi na různé čumily a potenciální stěžovatele působí dost pozitivně, když na modelu vidí něco pěkně velkým písmem, co vypadá úředně, typicky nějaké to CZExxxx, což ta délka trochu komplikuje.

Jinak jsem si ze vzdělávacích účelů právě prošel i ten certifikační test, ač ten zrovna na M.Mini povinný není (C0, jen s registrací).
Chválím, že vše běželo hladce, nic nepadalo, ač to je první den provozu (proti dálničním známkám velký úspěch :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).
Test je ale upřímně docela hnus, prošel jsem napoprvé se 6ti chybami (limit 10), stačila mi asi půlka času, ale dost otázek je poměrně nechutné slovíčkaření, kdy se člověk musí hodně zamýšlet, jak je to vlastně míněno, leccos se navíc modelářů a individuálních uživatelů dronů vůbec netýká (třeba tuším tři otázky se motaly kolem rozdílu povinností provozovatele a pilota, což je přitom v našem případě jediná osoba atd. Podobných "keců" je tam hodně, paradoxně toho vyloženě provozního je tam možná až málo. Určitě to složit jde, ale upozorňuji, že úplná trivialita to není a myslím si, že to dost lidí napoprvé nedá. Opakovat se ale dá a zatím je to zadarmo, tak co...
Jinak ten "piloťák" je naopak graficky OK, prostě PDF, které si člověk snadno vytiskne na nějaký tvrdší papír a případně zalaminuje, tohle se mi celkem líbí.
ucl.png
blesk
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od blesk »

A kolik za registraci ÚCL chce? Nevím jestli jsem to někde přehlédl, ale existuje nějaká přehledná tabulka těch kategorii a co na co člověk musí mít?
dracekvo

#116 Příspěvek od dracekvo »

A kolik myslíte, že si dronařů nemodelářů tu registraci udělá? Řekl bych, že půlka se na to vy.... stejně tak jako na letecké práce dnes kašlou realitky.

Co jsem na rychlo pročet, tak let nad 120m prostě nelze?
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
Marek_Km

#117 Příspěvek od Marek_Km »

Já bohužel na 2. pokus. Některé otázky mě rozhodily a pak jsem 2 odpovědi nechápu jak neodklepnul.
Na ten další pokus to už bylo OK.
test UCL.PNG

test UCL 3 ed.png
Naposledy upravil(a) Marek_Km dne pát 04.12.2020 17:15, celkem upraveno 2 x.
Helísek

#118 Příspěvek od Helísek »

To je online výcvik a test nebo jenom test?
Marek_Km

#119 Příspěvek od Marek_Km »

Registrace a test
tomashr

#120 Příspěvek od tomashr »

dracekvo píše:A kolik myslíte, že si dronařů nemodelářů tu registraci udělá? Řekl bych, že půlka se na to vy.... stejně tak jako na letecké práce dnes kašlou realitky.

Hele budeš se divit, ale co koukám dnes do FB skupiny DJI, tak se do toho pustilo docela hodně tamních členů - a to jsou převážně nemodeláři a vesměs ani nejde o profíky. Já bych řekl, že u aktivních uživatelů přeci jen dražších dronů (nejen) DJI to procento těch, kdo to dodrží, bude docela velké. U vyložených hraček je to fuk (něco i legálně i bez registrace), ale u "lepších dronů pro masy" bych to nepodceňoval...

A naokraj, letecké práce pro "běžné coptery" s novou legislativou padají, bylo vtipné, že ještě i v září se dost současných organizátorů kurzů toto snažilo popírat, aby dostali lidi na své placené kursy atd., ale prostě tohle je změna, použít třeba Mavic Air 2 pro fakturované práce bude od ledna legální, stačí ta registrace a online test...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“