P-47 Thunderbolt Razorback 1:5

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Liška Pepa

Re: P-47 Thunderbolt Razorback 1:5

#46 Příspěvek od Liška Pepa »

Jj to je ona.
Děkuji za odkaz.
teleke
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od teleke »

pekne ti to roste. Na jare zalet?
Liška Pepa

#48 Příspěvek od Liška Pepa »

teleke píše:pekne ti to roste. Na jare zalet?

Děkuji.
Jaro tak na přez rok. Chci si s tím trochu hrát. Navíc mě trochu brzdí noha po operaci ( i když se dělá rukama dost se kolem toho skáče) a další věci. Hlavní úspory jsou také v háji ( musel jsem koupit auto, praskla voda v koupelně a tak celá nová koupelna, vánoce na krku, marození také není na šetření a do toho mi zavřeli definitivně práci).
jirinovo

#49 Příspěvek od jirinovo »

tady nějaký fotky pro inspiraci
https://photos.app.goo.gl/LEHe5kQ8RSjWAhxB9
Liška Pepa

#50 Příspěvek od Liška Pepa »

jirinovo píše:tady nějaký fotky pro inspiraci
https://photos.app.goo.gl/LEHe5kQ8RSjWAhxB9

Máš to moc pěkný.
Liška Pepa

#51 Příspěvek od Liška Pepa »

Tak kokpit hotov, ještě sedačka a zaměřovač. Cca 10h práce bez tisku. Ještě sehnat nějakého fešáka, který tam bude sedět. Kéž by tak rychle šlo i letadlo.
Přílohy
IMG_20201102_182214.jpg
IMG_20201102_181851.jpg
IMG_20201102_181840.jpg
IMG_20201102_181813.jpg
IMG_20201102_181746.jpg
jirinovo

#52 Příspěvek od jirinovo »

máš to krásný, já ho tam z čistě praktických důvodů nedal, práce navíc a trochu obava, že až s tím praštím tak všechno upadne a budu toho muset víc spravovat. Proto obdivuju maketáře a ty jejich krásný díla.
Liška Pepa

#53 Příspěvek od Liška Pepa »

Děkuji.
Hele takhle velké letadlo si to už zaslouží i s pilotem.
Také jsem už koukal na pár velkých letadel a místo kokpitu díra. Nebo mají kokpit a pilot nikde. Pak si můžeš udělat sebe hezčí fotku ve vzduchu nebo na zemi, ale takové bezpilotní letadla nemám moc rád. Když už člověk investuje celkem dost peněz do letadla, tak pro těch pár korun to nedodělat je škoda.
Kokpit se zdarma stáhnout dá ( odkaz jsem sem už dával ) a pak už to nechat jen na 3d tiskárně vytisknout. Mě to kamarád vytisknul a já namaloval. Sice přez známého a nepočítám mojí ani jeho práci, ale mě to za materiál vyšlo cca na 1500,- což je dle mého názoru směšná cena.
jirinovo

#54 Příspěvek od jirinovo »

panďuláka mám, to je nutnost :) Ale kokpit jsem nedělal, přemýšlím o tom sloupku na anténu za kabinou, ale asi bych ho dříve nebo pozdějc ulomil, stejně jako jeden kulomet na křídle, který už jsem několikrát lepil, nejlepší by byl na suchej zip, teď ho drží izolepa :)
Liška Pepa

#55 Příspěvek od Liška Pepa »

Anténu musím určitě udělat sundavaci. Kulomety budu dělat na závit a na přepravu jednoduše odsroubuji. Už jsem to tak viděl u jiných letadel a je to celkem praktické. Pilota zatím scháním a chci mu udělat minimálně otáčecí hlavu což je poměrně lehká záležitost.
jirinovo

#56 Příspěvek od jirinovo »

anténu jsem viděl na závit a nebo takový bajonet, kulomety mám natvrdo a pro přepravu mám na nich z polystyrénu nasazené pouzdro, blok a v něm čtyři díry, celé se to zpevní a zatím se to osvědčilo, dokonce na nich křídlo v autě stojí. Jinak co je na těch fotkách, trup byl celkem v pohodě, už ho máš hotový, ty vypínací háčky jsem chtěl na vlekání větroňů, ale vzhledem ke konečné váze letadla jsem ještě nevlekal a asi ani nebudu. Dají se použít pro start motoru bez pomocníka, letadlo se za ně ukotví, ale jinak jsou tam zbytečný a ještě za těžištěm, tak že na prd. Pak jsou tam vidět bovdeny k výškovce, nakonec mě kluci ukecali abych dal serva do výškovky a dobře jsem udělal, že jsem je poslechl. Tak že teď jsou v nich kablíky k servům. Až budeš laminovat trup směrem dozadu, výškovku, šetři lepidlem, jenom kolik je potřeba, já jsem výškovku udělal betonovou, stejně tak ten kryt zadního kolečka, stačí jenom šlupka. Pak musí dopředu přijít více olova a váha roste. To verlybí břicho pod křídlem jsem už na hotovým letadle vystříkal montážní pěnou, výborná věc pro přistání se zataženým podvozkem bez většího poškození, jede po trávě jako hrnec :) vyzkoušeno. Křídlo si myslím má Ziroli vymyšlené dokonale, hlavně to rozložení namáhání od podvozku, jednou jsem kolo po tvrdém přistání úplně ohnul a vydrželo, nic v křídle neprasklo. Všechno lepené eoxidem, potahy jsem lepil purexem, kdybych to dělal znovu použiju disperzi. Možná jsi si všimnul, že se křídlo dá udělat ve dvou verzích, rozdíl je v jednom žebru navíc. Razorback má kratší. I za cenu menší plochy. Křídlo mám na tři díly, spojka je uhlíková trubka. V půlce jsem ho nedělil, ke koncům křídla se namáhaní rapidně zmenšuje, tam jsem tu trubku zkousnul, jinak jako spojku jí jinde nepoužívám, kvůli jejím vlastnostem. Podvozek je Robart, výbornej, šikovný svářeč ho lehce opraví. V trupu jsem za motorem udělal díru pro chlazení motoru, aby měl vzduch kudy ven. Ač to nevypadá, vzhled letadla to snad moc neruší. Mezi brzdící klapkou a křidélkem mám docela díru, při plné výchylce o sebe drhly, tak jsem musel brousit. Nedal jsem si při stavbě pozor, ale na letový projev to nakonec nemá vůbec vliv, i když jsem z toho měl obavy. A nevypadá to teda moc hezky. Motorový kryt mám přišroubovaný vruty do sádrokartonu, s tím dlouhým závitem, nepovolují se. A jdou dobře ven. Táhla k brzdám i se servem jsou v křídle, jako na plánku, u křidélek je vše venku. Kdyby šlo vymyslet, aby se do letadla lezlo vrchem od kabiny, a ne dírou po křídle, bylo by to dokonalé. Námět na další verzi. Motor nemusí být žadný vytuněný lehouš, mohlo by tam být i Brno, které je těžší než DA. Míň olova do čumáku. I přes to, jak jsem model bez nějakých větších zkušeností s tímto typem postavil, je letadlo neuvěřitelně hodný a pro pilota je létání s ním opravdu zážitek. Přežilo i nouzák, kdy mi hned po startu asi v deseti metrech chcípnul motor, hadička v benzínu do benzínu nakonec nebyla a upadla, na plných klapkách, naštěstí se zataženým podvozkem šlo éro na plocho, na minimálce do pole, bez snahy vrtat. Jenom jsem bohužel trefil jedním uchem brázdu od traktoru a tak se trošku pochroumalo.
Liška Pepa

#57 Příspěvek od Liška Pepa »

Ty jo parádně popsáno. Určitě nějaké poznatky použiji. Děkuji.
Celkem se divím, že jsme tu jen dva na tohle celkem oblíbené letadlo.
doubravka
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od doubravka »

Liška Pepa píše:Anténu musím určitě udělat sundavaci. Kulomety budu dělat na závit a na přepravu jednoduše odsroubuji. Už jsem to tak viděl u jiných letadel a je to celkem praktické. Pilota zatím scháním a chci mu udělat minimálně otáčecí hlavu což je poměrně lehká záležitost.

doporucil bych antenu i kulomety udelat na konektor. ja docela zacal pouzivat 2mm od MPJ, do trupu dutinku a do kulometu nebo antenky protikus.
lítat neumim,ale o to víc mě to baví. :-)
Liška Pepa

#59 Příspěvek od Liška Pepa »

Doubravka to je dobrý nápad. Určitě použiji. Díky.
Liška Pepa

#60 Příspěvek od Liška Pepa »

Protože jsem se zmínil o pilotovi, tak tady je malá ukázka co jsem objednal. Bude na tom dost úprav a dodělávek, ale jako základ to snad bude stačit.
Přílohy
Screenshot_2020-11-04-10-26-04-553_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2020-11-04-10-25-35-638_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2020-11-04-10-27-56-573_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2020-11-04-10-27-13-523_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Screenshot_2020-11-04-10-26-40-128_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Odpovědět

Zpět na „Makety“