Hledám kolegu modeláře

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
soaron

Re: Hledám kolegu modeláře

#376 Příspěvek od soaron »

No má tam napísané Praha 4.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#377 Příspěvek od DAF »

soaron píše:No má tam napísané Praha 4.

Při příštím dotazu už to nikdo hledat nebude. Od toho je kolonka ^bydliště^ v profilu. A stačí napsat Praha 4, blíž už upřesňovat nemusí.
Hitec Aurora 9X
Shorty

#378 Příspěvek od Shorty »

soaron píše:No má tam napísané Praha 4.

No ono je to opravdu lepší v profilu nebo v příspěvku. Tam nahoře jsem si toho oprvdu, ale opravdu nevšiml. :wink:
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
soaron

#379 Příspěvek od soaron »

Bydlisko je jasné, zbytočne teraz rozoberáme, ako mal byť príspevok správne napísaný. Toto ho nedostane bližšie k riešeniu.
Shorty

#380 Příspěvek od Shorty »

soaron píše:Bydlisko je jasné, zbytočne teraz rozoberáme, ako mal byť príspevok správne napísaný. Toto ho nedostane bližšie k riešeniu.

Nebudeš tomu asi věřit, ale je to pořád stejný. Dotaz a následuje první odpověď: vyplň si bydliště.
To pomůže líp jak psaní na dálku. Ovšem pokud to umíš, posuň ho blíž k řešení.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#381 Příspěvek od DAF »

soaron píše:Bydlisko je jasné, zbytočne teraz rozoberáme, ako mal byť príspevok správne napísaný. Toto ho nedostane bližšie k riešeniu.

Řekl bych, že jsi na omylu. Pokud budu muset pracně hledat, odkud dotyčný je, vykašlu se na odpovědi a nabídky pomoci. Pokud ale budu vědět, že bydlí, nebo chodí létat někam za roh, nebude už takový problém mu nabídnout pomocnou ruku. V minulosti jsem to už udělal několikrát.
U tebe asi také budu hledat v některém z tvých prvních příspěvků odkud jsi. Ne že bych to musel mermomocí vědět, ale asi se na tebe nikdo nikdy přímo neobrátí s žádostí o pomoc, když tuhle informaci nemá. Na mě se pár kolegů právě proto, že jsme nebyli od sebe daleko, obrátilo přímo.
Kolega Ree sice píše, co má za modely, ale už třeba neuvádí, v jakém módu má vysílačku, osobně bych nešel učit někoho, kdo má odlišný mód.
S Betou bych mu možná pomohl, ale Spektrum neznám, tak se do toho montovat nebudu, stejně tak nelétám samokřídla. Jen by mě zajímalo, co myslí strmou křivkou plynu (ale i bez této informace dnes, dokonce i zítra v klidu usnu :lol: ). Na plošnících jsem nikdy nic s křivkou plynu nedělal, nejvýš tak koncové body na čuďácích, ale ne na elektrách. Ale možná to někdo dělá. Neříkám na výchylkách kormidel, tak tam jsem laboroval, to ano - exponenciály, diferenciace, neutrál ad. I když se většinou snažím to v první fázi nastavit maximálně možně mechanicky, nastavování ve vysílači dělám až úplně na konci, doposud jsem to moc nepotřeboval (létám rekreačně, pro zábavu).
Naposledy upravil(a) DAF dne čtv 03.09.2020 19:37, celkem upraveno 2 x.
Hitec Aurora 9X
Helísek

#382 Příspěvek od Helísek »

Nějak pánové nechápu, proč se hádáte. Tazatel sem zatím napsal jediný příspěvek, v jehož předmětu uvedl, kde by chtěl pomoci. Třeba má bydliště úplně někde jinde :wink: . A jaký vliv na to mají modely kolegy soarona už vůbec nechápu.
Shorty

#383 Příspěvek od Shorty »

Helísek píše:Nějak pánové nechápu, proč se hádáte. Tazatel sem zatím napsal jediný příspěvek, v jehož předmětu uvedl, kde by chtěl pomoci. Třeba má bydliště úplně někde jinde :wink: . A jaký vliv na to mají modely kolegy soarona už vůbec nechápu.

To není hádání, ale vysvětlování, jak je důležitý si vyplnit bydliště a to do místa, kde to každej předpokládá. Já se např. kouknu tam a vím jestli je blízko. V tom je podstata.
A chce to líp číst. Jedná se o modely Ree. Neboli tazatele. Ten už se možná s někým domluvil. Možná se ještě nedostal PC, protože zatím nereagoval.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#384 Příspěvek od DAF »

Helísek píše:Nějak pánové nechápu, proč se hádáte. Tazatel sem zatím napsal jediný příspěvek, v jehož předmětu uvedl, kde by chtěl pomoci. Třeba má bydliště úplně někde jinde :wink: . A jaký vliv na to mají modely kolegy soarona už vůbec nechápu.

Ano, jde radit i na dálku, ale ne vždy. Zkus někomu na dálku vysvětlit a ukázat seřízení motoru, nebo určit proč model letí blbě a co udělat, aby se to změnilo. Kolega Ree žádá osobni pomoc, tu nelze realizovat bez znalosti místa, kde je. A až napíše další dotaz se žádostí o pomoc, budeš hledat kde odkud je? Já nikoliv. Výše jsem vysvětlil důvody, proč to je dobré, a to z obou stran.
Omlouvám se, upsal jsem se v nicku, správně mělo být Ree, už je to opraveno.
Hitec Aurora 9X
soaron

#385 Příspěvek od soaron »

Páni s prepáčením, ale riešite hovadiny.
Ree dal jasnú otázku, na to prišla odpoveď, aby napísal, odkiaľ je. Ja som za neho odpovedal. Od tej chvýle pribudlo s týmto mojím 9 príspevkov, no nič k téme. Radšej sa tu rozoberá, kam mal Ree uviesť, kde býva. Ja tomu nechápem, ale kľudne ďalej rozoberajte, ako mal správne napísať svoj príspevok.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#386 Příspěvek od DAF »

Ano, napsal odkud je. Ovšem z reakce kolegy vyplývá, že takto sdělená informace, vzhledem k nestandardnímu umístění, je lehce přehlédnutelná, což snižuje pravděpodobnost získání pozitivní odpovědi. A v příštím dotazu se žádosti o osobní pomoc už to nikdo hledat nebude. Proto se v obdobných případech doporučuje její uvedení na obvyklé místo (není ani první ani poslední, komu to bylo doporučeno, důvody byly mnohokrát vysvětleny a většina se pak drží zaběhnutého standardu). Zkus to pochopit a nebude třeba deseti "zbytečných" příspěvků.
Ale třeba ty bydlíš někde blízko (nemáš uvedeno, tak jen odhaduju), mohl bys mu podat pomocnou ruku.
Hitec Aurora 9X
Ree

#387 Příspěvek od Ree »

Dobrý den,
všem se moc omlouvám, protože jsem nevyplnil důsledně kolonku bydliště a tak jsem to teď napravil. Ale k mému problému :

1 - mám mimo jiné 1. samokřídlo a vysílač Spektrum DX8 v módu 2 a nejsem schopen ho uřídit a tak jsem omezil výchylky v nastavení Dual rates na 70% ale ještě bych potřeboval omezit plyn, protože se mi zdá, že má příliš strmou charakteristiku, protože ten model nedokážu zvládnout jdu do výrtky, nebo dám příliš plynu atd. Jsem začátečník, tak bych to svoje zásahy potřeboval zjemnit.
2. Současně mám ale 2. samokřídlo Opterru 1,2 a tam létám s AS3X + SAFE a to je opravdu pro začátečníky ale když to vypnu a chci se naučit létat bez této podpory, tak s tím mám problém jak to uřídit - to že mám nešikovné ruce, to je jasné a musím se učit, ale je blbé to hned roztískat...
Takže jestli by mi někdo neporadil s tím létáním a i třeba s nastavením vysílačky...

Předem děkuji a doufám, že jsem to správně dovyplnil. A jinak budu rád za kohokoliv z Prahy - rád dojedu.

Ree
plavec1

#388 Příspěvek od plavec1 »

Občas se tady objeví dotaz na radu pro začátečníka modeláře. Také jsem zde kdysi nějakou pomoc potřeboval a tak bych rád poradil novým, začínajícím modelářům. Já se stále považuji za začátečníka a navíc staršího ročníku a to už se asi nezmění. Nejspíš se to mnohým mazákům nebude líbit, ale doporučuji nedávat na rady anonymních, cizích ,,kolegů“. Myslím, že nejlepší rada je, začít pomalu sám a vše si pečlivě nastudovat, koukat jak se co dělá a začít od toho nejjednoduššího. Na internetu je mnoho možností a i letadélek pro začátečníky víc než dost. A postupně každý zjistí co už si může dovolit a postupně si přikoupí nebo postaví větší a hezčí modely. Sám jsem před lety když nebyly takové možnosti jako dnes začínal stavbami létacích aparátů na kterých jsem se učil sám létat jenom tím, že jsem poslouchal ostatní a díval se jak to dělají až jsem se na takovém aparátu, který jsem si sám postavil a zalétal naučil létat. Bylo to riskantní, ale jinak to nešlo, navíc se to nesmělo. Dvojí řízení neexistovalo a tak se muselo zkoušet. Podobně to bylo se skokem padákem. Prvně jsem si sbalil padák a sám vyskočil z letadla. Tandemy tehdy neexistovaly a tak jsem jen odposlouchal jak se to dělá. A podobně to bylo i s modelařením v době když už jsem sám nelétal. Dostal jsem od rodiny k jedněm narozeninám model letadla a mysle jsem si, že pokud umím létat s opravdovým letadlem tak s modelem to půjde také. A tak jsem odstartoval a po krátkém letu s tím třísknul o zem. Oprava něco stála a podruhé to bylo podobně. A tak jsem to na delší čas odložil. Zjistil jsem, že je to něco jiného než když člověk sedí sám za kniplem a cítí co éro dělá. Později jsem si koupil malé letadélko s rozpětím 750mm, které se řídilo jenom výškovkou a směrovkou a mělo stabilizaci. A najednou to šlo. Sice jsem s tím také párkrát tvrdě přistál, ale nikdy to nebyla katastrofa. A tak jsem opět přišel na to, že existují vysílačky s různým řízením. M1 a M2, ale i další. A to první letadlo mělo dodanou vysílačku v M1 a to druhé se podobalo spíše M2, tedy vpravo byla výškovka a směrovka, křidélka to nemělo a vlevo plyn. A tak bych chtěl také doporučit se hned v začátku rozhodnout v jakém módu do budoucna chcete létat. Já zjistil, že mi spíš vyhovuje vpravo křidélka a výškovka, tak jako je to v letadle na kniplu a vlevo plyn a směrovka. A jak už jsem psal výše, moc nedávat na rady cizích a anonymních rádců, případně prodejců. Může se vám také stát, že dostanete opotřebovaný díl vydávaný za nový, případně i celé letadlo, které ve skutečnosti není nové, ale již nějakou dobu používané. Mám za sebou směs obou cest, tedy rady zkušeného a vlastní cestu k modelařině, kterou jsem nastoupil dosti složitě, ale dnes celkem obstojně létám pro radost. Jako druhé letadlo jsem koupil motorového větroně s rozpětím 1400mm a k tomu jsem koupil i rádio v M2 a celkem slušně jsem se naučil létat. Jako další jsem koupil motorového hornoplošníka s rozpětím 1500mm. U toho mi dlouho trvalo než jsem sladil částečně nefunkční přijímač (že je nefunkční stabilizace, která tam měla být jsem poznal později), ale po mnohých pokusech, nestandartních úpravách a leteckých zkouškách se povedlo. Párkrát jsem s tímto letadlem také tvrdě přistál, ne mou vinou, ale něco se vždy přihodilo a až po asi třetím pádu jsem zjistil, že jsem pravděpodobně letadlo již koupil s vadným servem na směrovce, které někdy hodilo letadlo hned po startu doprava a nedalo se s tím nic dělat. Tak po výměně serva je vše v pořádku a letadlo již létá. A v pohodě zvládá i nějakou tu akrobacii a pomalu se chystám na pořízení zase něčeho většího. A tak ještě jednou pro začátečníky – dejte jen na sebe a rady od ostních si vyslechněte a hodně promýšlejte. Studujte co je kde nového, co by bylo pro vás vhodné, dívejte se na videa a pokud možno i na létání v reálu a hlavně začínejte pomalu a pokud to bude možné používejte, alespoň pro začátek, letadla se stabilizací. Ušetří vám to hodně peněz. Vypadá to, že by to mohlo být nákladnější, si kupovat postupně lepší a lepší stroje, ale není. Nezkušený modelář drahý a krásný stroj rozbije během několika vteřin.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#389 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že to není dobrá cesta... Respektive jsou dle mě lepší.

Zkusím napsat svoje zkušenosti z okolí a od známých. Záměrně nechám stranou, jak jsem se učil já. Nicméně jsem k modelařině přivedl několik lidí a naučil létat s modely tak kolem 10. Od 4roků po 50let.

Zde jsou dva tábory:
1) mám načtené z internetu, chci malé letadlo (ideálně stíhačku) a ono mi to nejde. Rady, že to není správné rozhodnutí buď nepomáhají, pak se prostě čas k prozření prodlouží a tím i cena za opravy. Pokud si nechá poradit (přejde do tábora 2) pak si se stíhačkou zalétá později)
2) nechá si poradit. V minulosti jsme společně postavili třeba EasyGlidera, Juniora od Graupnera, nebo teď půjčuji svého StepOne.

Vezmu nové letadlo nebo předvedu staré, že dobře létá. Nové letadlo zalétám a vytrimuji. Vyletím s modelem nahoru a předám vysílačku. Když se věci kazí, tak vysílač seberu, vyletím zase nahoru a zase předám.

Při tom předám i maličkosti, ale které jsou extrémně důležité, jako že se za letadlem během letu nechodí, stojí se na místě. Nelétá se do slunce. Nelétá se daleko. Že není nutné přistát k noze za každou cenu. Ten strom je blíž než si myslíš, atd.. I něco o bezpečnosti.

Pomůže předchozí průprava na lodičce/autíčku nebo simulátor (pro let k sobě).

Druhou, třetí baterku první den, už startuje a přistává sám.

Po pár společných létání, létá už zcela sám a začne si vybírat co za model bude dál.

Někdo u toho zůstane, někdo si pak modely kupuje, někdo i staví. Ale málo kdo je naštvaný nad troskami. A pokud trosky jsou, tak většinou ví, co a hlavně proč se stalo.

Za mě je přítomnost zkušeného modeláře pro první lety jednoznačné doporučená. Dokáže totiž model zalétat a začátečník se nepere s modelem, ale jen sám se sebou. A to nemluvím, že by poznal vadné servo a nebo jinak zachránil model.

Chápu, že je doba individualistická, ale začátky se nejlépe překonávají v týmu. Ale pokud chci létat brzo, dobře a i levně, tak to doporučuji překonat a najít nějaký klub nebo alespoň kolegu.

Abych zbavil svoji radu anonymity, tak se modelářsky podepíšu. :wink:

Tomáš Ciniburk
5x mistr České republiky v leteckém modelářství
7x zlatá medaile z mistrovství světa v leteckém modelářství
předseda největšího klubu leteckých modelářů MK RCMANIA.cz p.s.
místopředseda Klubu leteckých modelářů ČR Svazu modelářů ČR
administrátor www.rcmania.cz
Helísek

#390 Příspěvek od Helísek »

plavec1 píše:...doporučuji nedávat na rady anonymních, cizích ,,kolegů“.

Radí všem dobře známý, náš plavec1.

Nezlob se, ale pořádně jsi mě rozesmál. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“