Aires

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Zpráva
Autor
kaczka

Aires

#1 Příspěvek od kaczka »

Ahoj,
pro náš modelářský kroužek jsme zkonstruovali nové RESko. Cílem bylo mít stavebně jednoduchý, levný, pevný a přitom lehký a přiměřeně výkonný model. Tohoto úkolu se zhostil kolega Ivo Mikač. Naše téměř protichůdné požadavky ho neodradily a zde je výsledek. Po zkušenostech se stavbou a létáním s několika typy modelů jsme došli k jakémusi kompromisu. Prototyp je stavěn ze standardní a tvrdé balzy. Díky tomu je stavba příjemná (nic se neláme a nekroutí). To se projevilo na celkové pevnosti. Potah je klasickým transparentním Oracoverem. Křídla jsou stavěna v šabloně, která je univerzální pro obě poloviny středů a uší.
Protože používáme RC soupravy z kompletu vosa, které nemají mixy. Jsou spojlery ovládány jedním servem v trupu pomocí drátěných pák. Konečná hmotnost je 450g. Vzhledem k opravdu velké ploše a pevnosti modelu to je skvělý výsledek.
Vop je demontovatelná.
Včera navečeru jsme model zalétali. Velmi mne překvapila směrová stabilita na gumicuku a přitom dosažené výšky byly velmi dobré. Hned první let byl pře 6 minut. Není potřeba ani moc řídit, ono to stejně samo létá nejlépe:-).
Už plánuju postavit ještě jeden model ve verzi light. Myslím že nebude možné atakovat hranici 400g.
Přílohy
IMG_20200729_185417-001.jpg
IMG_20200729_185534-001 (1).jpg
RES_(18).jpg
RES_(17).jpg
RES_(16).jpg
RES_(15).jpg
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Aires

#2 Příspěvek od TomasC »

Moc povedený kousek. Až budete stavět s dětmi, tak pošli fotky.
Je super, že vysílačky z kompletů VOSA od Svazu modelářů pokračují dál.
Vlad48

#3 Příspěvek od Vlad48 »

Veľmi pekný model a keďže vediem tiež krúžok, a máme obyčajné vysielačky od Pelikána, je to zaujimavý námet. Nie je jasné z obrázkov ako je riešené spojenie krídel- sú vcelku? alebo sa nasúvajú uši na základňu.
Vlad
kaczka

#4 Příspěvek od kaczka »

Křídla se nasouvají na trup na ocelovou kulatinu pr. 5mm. V trupu a v kořenech křídel jsou magnety podobně jako u Kiwi. Ve verzi light by byla nahrazena uhlíkovou tyčkou pr. 5mm.
Kormidla jsou ovládána obyčejnými lanovody 0,8 mm. Serva jsou od Pecky za 80 Kč/ks. Baterie 4x enelop AAA 800 mah. V modelu je i vypínač. Kabinka se šroubuje, ale otvírá se jen když je potřeba nabíjet. Alespoň při tvrdém přistání neupadne. Nesnažili jsme se o nic převratného, ale jen jsme posbírali z jiných modelů to co nám vyhovuje.
Stavba trvala něco málo přes týden po odpolednách.
Zajímavě jsou řešeny brzdy. Jsou nuceně zavírány zkroucenou gumičkou. Už jsem zaznamenal poznámky od kolegů, že jakmile na modelu nemám natočenou gumičku tak jsem nervózní. :lol:
Zatím jsme vypálili cca 3 prototypy a několik upravených dílů navíc. Do cca 14ti dnů by měly vypadnout první finální stavebnice pro kolegy z klubu.
No a od září už to chceme v kroužku rozjet.
V sobotu odjíždím na Ranou a beru Airese s sebou. Chci ho tam pořádně prověřit a doladit.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od TomasC »

kaczka píše:Zajímavě jsou řešeny brzdy. Jsou nuceně zavírány zkroucenou gumičkou.
Můžeš udělat fotku pro inspiraci.

kaczka píše:Už jsem zaznamenal poznámky od kolegů, že jakmile na modelu nemám natočenou gumičku tak jsem nervózní. :lol:
Na zasedání Honza Čihák taky kroutil gumičkou a dostalo se mu podobné poznámky. :wink:
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od PeePoTN »

Veľmi pekný model pre deti do krúžku. Váha vyšla super na použitú balzu ako ste písali.
Len resko s menom aires už asi existuje (viď. spoločná foto, model napravo)
https://www.rcportal.sk/f3-res-ft11436-8
TomHlavinka

#7 Příspěvek od TomHlavinka »

Stejně jako na Kiwi je tam více věcí, než jen magnety na spoj křídla a trupu.
Zdá se mi to a nebo druhý panel křídla nemá stojiny? Osobně doporučuji doplnit, na nultém Kiwi jsem je také neměl a bylo to hodně měkké, takže jsem je hned na další ten fialovo-žlutý zde popisovaný model již dal. Totiž na váze to nepřidá skoro nic, ale pevnostně to pomůže moc! Žebra jsou docela na řídko, jak je to pevné v krutu? Ať nefletruje ucho!
Moc pěkná je ta šablona na stavbu křídla!

Vadilo by, když kabinka po tvrdém přistání upadne?
kaczka

#8 Příspěvek od kaczka »

Název modelu jsem googlil a nikde jsem ho nenašel. Pokud by to někomu vodilo tak ho samozřejmě můžeme přejmenovat. Pouze podotýkám že nemáme žádné ambice model prodávat ve velkém.
Nezastírám že jsme inspiraci čerpali u mnoha modelů. V žádném případě jsme však nekopírovali. Na druhou stranu ono u tak jednoduchého modelu moc nového nevymyslíš.
Stojiny nejsou namalované. Ve středu jsou nalepené z boku na nosník. Takže tvoří částečně torzní prvek. V uších jsou jen z jedné strany. Plánujeme, že se to bude v kroužku potahovat vliesem. Při potažení oracoverem to je velmi tuhé. Odtokovka i náběžka jsou subtilní, ale jsou právě z tvrdé balzy, takže nárůst hmotnosti je minimální.
Ohledně kabinky. Nejsem si jistý, ale nebylo by pak přistání za nula?
HONZIK 22

#9 Příspěvek od HONZIK 22 »

Vlies nemusí být kontraproduktivní. Mohlo by to fungovat v souvislosti s rychlostí letu a zvoleném profilu.,lepe než hladký povrch.
Jméno a název se dá upravit, nebo na něm trvat. Já jsem kdysi navrhl název podle dlouhozobakoveho Kiwiho. Zda se mi, že se se to chytlo hlavně z důvodu povedeného modelu i vseobecne vziteho ovoce. :D
Dnes by se mi líbil název typu Ressokolik nebo něco v jiném českém pojetí.
Ale nez já nějaky svůj model vymyslim, tak už budem mluvit cinsky. :mrgreen:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Ušetřilo by se něco na hmotnosti a něco na složitosti kdyby bylo křídlo nedělené...???
jyrry.webnode.cz
HONZIK 22

#11 Příspěvek od HONZIK 22 »

Ziskas konstrukcni moznost jedne brzdici klapky. Ztratis moznost doplnit kridlo balastem a tedy takovyto letoun bude couvadlem ve vetsim vetru paklize nezvolis extremni pronikavy profil nebo nevymyslis ulozeni balastu do trupu a do teziste. Tedy nekde mezi tahla . A i tak je tam malo mista .
kaczka

#12 Příspěvek od kaczka »

Asi by se ušetřilo, ale při představě jak nějakej žák stěhuje tenhle model na kole na letiště nebo jak ho skladuje v pokojíku pod postelí........
Podle mého je koncepce Tomášového Kiwi naprosto geniální. Jediný problém vidím v tom že stavba z lehké balzy vyžaduje trochu citu a opatrného zacházení, jenže to těm žákům chybí.
Třeba u nás je velmi pozitivně vnímána Samba. Je pevná až předimenzovaná, snese hrubší zacházení a přitom létá docela slušně. Jenže není tak obratná jako Kiwi. To umí točit v pár metrech na pětníku. Naopak Kiwi naložené na hmotnost Samby není výrazně lepší než Samba.
To není kritika jen můj osobní názor. Možná zkušenější budou mít jiný názor či zkušenosti.
Prostě jeden univerzální nejlepší model neexistuje.
Asja

#13 Příspěvek od Asja »

kaczka píše:
Zajímavě jsou řešeny brzdy. Jsou nuceně zavírány zkroucenou gumičkou.

Bych se připojil k prosbě o foto ohledně zavírání spojlerů zkroucenou gumičkou. Ď.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jyrry »

Ad brzdy - jaký úhel jejich vyklopení postačuje?

Používá se někdy toto řešení, aby servo nebylo namáháno trvalým momentem při vyklopení brzd?
spoiler.png
spoiler.png (8.49 KiB) Zobrazeno 9569 x
jyrry.webnode.cz
kaczka

#15 Příspěvek od kaczka »

Zde to je. Ta gumička má být provlečena tím překližkovým hříbečkem. Hříbek se vysune guma se natočí a zasune do drážky v žebru. Vše funguje naprosto spolehlivě. Na druhé fotce je ovládací páka brzdy.
Přílohy
20200731_102036.jpg
20200731_101955.jpg
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“