Čerpadlo do jímky na dešťovou vodu.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Jara11

Čerpadlo do jímky na dešťovou vodu.

#1 Příspěvek od Jara11 »

Obracím se na Vás o radu. Mám u domu nádrž na 8m3 vody. Uvažuju užívat vodu na zalévání, ale také občas možnost napojení wapky , čeká mě například očista terasy a pokusit se sundat mech ze střechy. Střecha výška od země max.10m, jímka v zemi cca do 2,5m. Nevím jestli je dobrej nápad, tak aby to mělo stop ventil, když se přestane odebírat voda a asi plovák na nízkou hladinu. Máte někdo něco vyzkoušeno? děkuju za každý poznatek. Jarda
Ventus3 5.33m - EMS,PIKE Sup.,Vision50Ely-q,XB-8 ,FrSky 20X,
milomoss

Re: Čerpadlo do jímky na dešťovou vodu.

#2 Příspěvek od milomoss »

Mám také u baráku cca 12m3 a používám domácí vodárnu pro zalévání atd.
jio

#3 Příspěvek od jio »

Na přečerpání vody pro zalévání do sudů mi stačí kalové čerpadlo, ale do VAPky bych tu vodu určitě bez důkladného filtrování nepustil.
Jara11

#4 Příspěvek od Jara11 »

Co jsem koukal, tak čerpadla nějaký filtr většinou maji a u wapky mám na přívodu filtr od Karchra.
jio

#5 Příspěvek od jio »

Nejsem si jistý, jestli to bude stačit. U wapky od Karchra, co jsem měl, došlo k tomu, že praskla přívodní hadice s vodou a než jsem k wapce přišel a vypnul ji (staral jsem se o tekoucí vodu a nenapadlo mě ji hned vypínat), tak se uvnitř zadřelo čerpadlo chlazené protékající vodou, která najednou netekla. Pro wapku to byla konečná s cestou na sběrný dvůr. Takže z toho soudím, že to čerpadlo je docela choulostivá záležitost a aby to fungovalo, tak by filtr na dešťovku musel být hodně jemný.

Mám po zavedení kanalizace volnou vyčištěnou cca 10 kubíkovou nádrž a od použití dešťovky pro splachování mě odradila právě potřeba tu vodu filtrovat. To po zkušenosti z dřívější práce, kde byla "jen" hodně železitá voda a záchody tam pořád protékaly i když se ventily čistily snad jednou za měsíc a nebo i častěji. Proto vodu odsud používám jen na zalévání.
Jara11

#6 Příspěvek od Jara11 »

milomoss píše:Mám také u baráku cca 12m3 a používám domácí vodárnu pro zalévání atd.

To je řešení k zamyšlení. Koukal jsem že třeba Gardena dělá cca okolo 4500Kč s nádrží. Může to být i vemku, vypustit vodu na zimu není problém,sání z hloubky až 8m a výtlak nějakých 35m. Filtraci píšou že to má. Bylo by to vhodný i pokud budu potřebovat napustit vodu do topení. Tak budu koukat co kdo a za jaký peníze dělá. Děkuju Jarda
Jara11

#7 Příspěvek od Jara11 »

jio píše:Nejsem si jistý, jestli to bude stačit. U wapky od Karchra, co jsem měl, došlo k tomu, že praskla přívodní hadice s vodou a než jsem k wapce přišel a vypnul ji (staral jsem se o tekoucí vodu a nenapadlo mě ji hned vypínat), tak se uvnitř zadřelo čerpadlo chlazené protékající vodou, která najednou netekla. Pro wapku to byla konečná s cestou na sběrný dvůr. Takže z toho soudím, že to čerpadlo je docela choulostivá záležitost a aby to fungovalo, tak by filtr na dešťovku musel být hodně jemný.

Mám po zavedení kanalizace volnou vyčištěnou cca 10 kubíkovou nádrž a od použití dešťovky pro splachování mě odradila právě potřeba tu vodu filtrovat. To po zkušenosti z dřívější práce, kde byla "jen" hodně železitá voda a záchody tam pořád protékaly i když se ventily čistily snad jednou za měsíc a nebo i častěji. Proto vodu odsud používám jen na zalévání.

O wapkách můžu psát knihu. Mám už pátou a vždy odešlo čerpadlo údajně na nečistoty ve vodě - písek. Přitom jsem tam filtr přímo od výrobce doporučený vždy měl. Je tam ale asi jiný problém. Nevydržela většinou hlava čerpadla, které byla z plastu a při těch rázehc vždy praskla. Nakonec mi poradili koupit karchra, který má kovové čerpadlo a že to poznám podle vývodu na tlakovou hadici -má být kovový. Dopadlo to úplně stejně a po rozebrání jsem zjistil, že čerpadlo je opět plast a vývod je kovový (výroba pro Makro). Nakonec jsem koupil staršího Karchra s celokovovým vnitřkem, starší komplet běhající v olejové náplni (má olejoznak) a po třech rokách nebyl jediný problém. Pouze váha je někde jinde, odhadem ke 20kg. Koupit cokoli plastového (měl jsem i od BOSCHE) vše vyhozené peníze.
danidani
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od danidani »

Používám tohle: https://cerpadla.heureka.cz/dab-divertron-1200m/

Celoročně ponořené, bezúdržbové, napojené na zahradní rozvod, regulace průtoku (jak hodně pustím kohoutek, tak hodně teče, i čůrkem, po otočení kohoutku voda teče hned, tlak nekolísá, při zavření kohoutku čepradlo dotlakuje rozvod a samo zastaví). Čerpá z nádrže (do nádrže natéká voda ze studny, celkem tvrdá a lehce železitá) cca 4 m hloubka + 3 výškové metry na zahradě. Bez problémů dá dvě puštěné 3/4" hadice zároveň.

První kus vydržel 9 let, teď na jaře jsme koupil druhý.

Za mne uživatelsky ideál. Doporučuju.
jio

#9 Příspěvek od jio »

K čemu tu vodu používáš?
danidani
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od danidani »

Pokud to bylo na mne, tak k zalévání, pro zvířata, do wapky, do bazénu. Bohužel jsem nebyl před lety natolik prozíravý, abych ji zavedl i do domu.
jio

#11 Příspěvek od jio »

Dík za doplnění.
milomoss

#12 Příspěvek od milomoss »

Jara11 píše:To je řešení k zamyšlení. Koukal jsem že třeba Gardena dělá cca okolo 4500Kč s nádrží. Může to být i vemku, vypustit vodu na zimu není problém,sání z hloubky až 8m a výtlak nějakých 35m. Filtraci píšou že to má. Bylo by to vhodný i pokud budu potřebovat napustit vodu do topení. Tak budu koukat co kdo a za jaký peníze dělá. Děkuju Jarda

Já jsem koupil motor, nádobu, tlakový ventil zvlášť a vyšlo to na 3000 Kč. Komplety jsou zbytečně drahé, automaticky to při tlaku 2,5 Baru vypne a při poklesu zase zapne. Používám na zalévání a pohoda, žádný výpadek, šurování atd. V nádrži mám dole klapku, filtr. Před zimou to odpojím a dám do garáže. Napojení mám na rychlospojky, takže do 2 minut odpojeno
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Celeron »

Překvapuje mě, že tu nikdo nepíšete o tom, co vám bydlí v těch nádržích s dešťovkou. Ze střechy se spláchne za rok tolik bordelu, že se musí z nádrže vybrat i několik koleček svinstva. Navíc skoro v každý nádrži bydlí nějaký baktérie nebo řasy. Já mám každej rok vodu červenou, pokud se tam neleje chemie, tak tam stále rostou řasy. No a s chemiií se zase nedá zalejvat. Znám několik lidí, kteří si v programu dešťovka připojili na nádrž WC a už to mají předělaný zpět na městskou nebo studniční vodu, protože ty řasy totálně ucpaly vše v Geberitu. Navíc ta voda smrdí. V extrému z ní jsou i exémy. A pokud se ten bordel v nádrži přemnoží tím správným organizmem, voda se při zalévání chová jako defoliant Orange Agent.
milomoss

#14 Příspěvek od milomoss »

Používám jen na zalévání a ve žlabech jsou sítka. Vodu mám v nádrži max. tři týdný.... Nikdy jsem něměl žadný problém....
jio

#15 Příspěvek od jio »

Taky to používám jen na zalévání. Do nádrže jde celoročně voda ze 1/4 střechy a je tam přepad, přes který jde nadbytek do kanalizace. Aby nebyla pro zalévání příliš studená, čerpám vodu do sudů, ze kterých pak zalévám. Voda sice v nádrži nekvete, jak psal Celeron, a vypadá na pohled relativně čistá, ale v sudu po krátké době a při teplejším počasí kvasí. Do bazénu bych neměl odvahu to nalít, do wapky kvůli možnosti zadření čerpadla taky ne a o použití na splachování jsem už psal.

Ale když to někomu funguje, tak proč ne. Každý může mít jiné podmínky a výsledek se může lišit.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“