prikrylm píše:... tento náboj se z venku nedá změřit.
A teď mě opravte jestli se mýlím - i to je možné.
To, co měřím z venku je odebraný výkon, tedy proud krát napětí. Ale výše napsané je, že na napětí se spolehnout nedá. Takže neměřím náboj, který se z baterie ztrácí, ale náboj, který je předávaný přes konektor. To, co se v baterce ztratí nikdo nezměří.
Jak se tedy mám spolehnout na měřený náboj?
Práveže náboj sa dá merať.
Tak ako Zdeněk uviedol, je to súčin prúdu a času. Pritom je jedno, či ten prúd tečie do batérie alebo z nej.
Je to náboj, nie energia. Aj to Mior v tom článku zdôrazňuje.
........................
Dajme tomu, že mám dve rovnaké a na rovnaké % vybité LiPol batérie, avšak: jednu s malým vnútorným odporom - Ri a druhú s veľkým Ri.
Pri nabíjaní (do plna) tej s malým Ri spotrebujem menej energie ako pri nabíjaní (do plna) tej s veľkým Ri, lebo časť energie sa spotrebuje na vnútornom odpore (Ri) nabíjanej batérie.
Ale paradoxne: do obidvoch batérií dodám rovnaký náboj.
........................
Pri vybíjaní je to samozrejme analogické, že ak z obidvoch batérií odoberiem rovnaký náboj, tak LiPolka s nižším Ri mi dodá viac energie (budem dlhšie lietať) ako LiPolka s vyšším Ri.
Poznámka:
Predpokladám adekvátny nabíjací aj vybíjací prúd, tak ako je to v modelárskej praxi bežné (žiadne mikroampére).
Pretože "vypuklosť" spomínaného javu je závislá od veľkosti prúdov vo vzťahu k vnútornému odporu.
Ak batériu s naozaj veľkým prúdom (stačí ak bude aj ešte jakš-takš slušná LiPolka dobre "zmrazená") zaťažíš naozaj veľkým prúdom, tak sa ti môže stať, že vzhľadom na vlastnosti regulátora ani neodštartuješ a z batérie vlastne neodoberieš takmer žiadnu energiu, hoci je plne nabitá.