3D tisk modelů letadel I

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Patas_
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tisk modelů letadel

#976 Příspěvek od Patas_ »

tomashr píše:
Jojo, tohle chápu - muselo by se asi nějak zdůraznit, že to je Průša only, nebo přidat do návodu. I když z druhé strany - ona by se housenka dala "tlačit" i na kraji klasické plochy, nemusí být nutně mimo jak to dělá Průšw.
Jak píšu - já tohle bral jako "jednoduchost a univerzalitu" u PLA, u LW mi to ale přišlo docela důležité, proto jsem to hodil jako podnět cílený na někoho spjatého s 3DLab :-)

Jo OK já to otestuju večer jestli to k něčemu bude, možná to pomůže bowdenovkám ...
vlada123

#977 Příspěvek od vlada123 »

Pokus o bezmotorový svahový Joker. Doufám, že vydrží víc jak jeden let :-)
Přílohy
IMG_20200225_234854.jpg
bahora

#978 Příspěvek od bahora »

Jen perlička, 3Dlabprint české návody nedělá, někde padlo, že se jim to nevyplatí pro těch pár lidí což chápu :)

Ale u nového modelu mají v anglickém návodu českou větu, tak že časem bude možná celý česky.

navod.png
bahora

#979 Příspěvek od bahora »

Jinak ještě jeden postřeh.

LW-PLA NATURAL - měsíc po otevření originálního balení a pak cca týden nasazený na tiskárně v dílně kde je cca 45% relativní vlhkost, pak uloženo do "vakuového pytle".

Včera ráno jsem znovu použil a výsledek testu tisku bylo že vrstvy nedrží, přestože je tiskový profil ověřený. Přesušeno v sušičce na ovoce cca 6 hodin na cca 55°C.

Výsledek pevnost a soudržnost vrstev tím samým tiskovým profilem na testovacím vzorku perfektní.

Možná se to bude někomu hodit :)
tomashr

#980 Příspěvek od tomashr »

bahora píše:Jinak ještě jeden postřeh.

LW-PLA NATURAL - měsíc po otevření originálního balení a pak cca týden nasazený na tiskárně v dílně kde je cca 45% relativní vlhkost, pak uloženo do "vakuového pytle".

Včera ráno jsem znovu použil a výsledek testu tisku bylo že vrstvy nedrží, přestože je tiskový profil ověřený. Přesušeno v sušičce na ovoce cca 6 hodin na cca 55°C.

Výsledek pevnost a soudržnost vrstev tím samým tiskovým profilem na testovacím vzorku perfektní.

Možná se to bude někomu hodit :)

Hm, já na toto nenarazil, nicméně řešením je asi postup, jako dělám u Nylonu - nechat si pytel od nějakého filamentu se "zipem", tedy uzavíratelný, cívku do něj no a pytlíky silikagelu, co na tebe vypadnou z každého nového filamentu nevyhazovat, ale přidávat do toho uzavíratelného k Nylonu a nově tedy možná i u LW-PLA...

Mimochodem už mám skoro hotový ten VL "Pyčomeser" (to je taky nápad dělat letadlo, jehož jméno si nikdo nemá šanci zapamatovat a tím méně vyslovit :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) a musím říct, že výsledkem u trupu jsem docela nadšený. Už mám kompletně slepeno a dojem fakt hodně dobrý - všechen bordel je na vnitřní straně (hodně se dá odstranit), ale zvenku fakt dobré. Křídlo je taky slušné, ale tam objektivně některé nedostatky vnímám (reálně vadit ale spíš nebudou), trup ale prakticky chybu nemá, to se mi opravdu líbí.
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#981 Příspěvek od Patas_ »

tomashr píše:
Hm, já na toto nenarazil, nicméně řešením je asi postup, jako dělám u Nylonu - nechat si pytel od nějakého filamentu se "zipem", tedy uzavíratelný, cívku do něj no a pytlíky silikagelu, co na tebe vypadnou z každého nového filamentu nevyhazovat, ale přidávat do toho uzavíratelného k Nylonu a nově tedy možná i u LW-PLA...

Mimochodem už mám skoro hotový ten VL "Pyčomeser" (to je taky nápad dělat letadlo, jehož jméno si nikdo nemá šanci zapamatovat a tím méně vyslovit :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ) a musím říct, že výsledkem u trupu jsem docela nadšený. Už mám kompletně slepeno a dojem fakt hodně dobrý - všechen bordel je na vnitřní straně (hodně se dá odstranit), ale zvenku fakt dobré. Křídlo je taky slušné, ale tam objektivně některé nedostatky vnímám (reálně vadit ale spíš nebudou), trup ale prakticky chybu nemá, to se mi opravdu líbí.

Pak report jak to letí prosím :) Jinak vývoj valíme, další budou snad skoro dokonalé bez chlupů, už víme jak jen je to dost obtížné pro konstrukci najít kompromis v parametrech funkčnost, vzhled, váha, tisknutelnost ...
tomashr

#982 Příspěvek od tomashr »

Pro Paťase - rýpnu si - opět se mi potvrdilo, že u LW-PLA se fakt vyplatí přidat ten kód pro "odfrknutí na začátku". U trupu to není tak kritické, tam jsem dokonce použil dodané gcodes beze změny, ale třeba u ocasek s více díly je to žádoucí.
Jinak u kořenů křídla (L1/R1) je podle mne na místě brim, u těchto dílů se navíc odstraní snadno. L2/R2 už se udrží na Koresu i bez něj, což je fajn, u dílů se "zámkem" se odstraňuje blbě, naštěstí není nutný.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#983 Příspěvek od TomasC »

Příspěvky ohledně českých návodů atd... odstraněny. Nepatří to do CNC dílny ani k 3D tisk letadel.

Pokud v tom potřebujete pokračovat, tak si založte vlákno ve Smetišti a já to tam hodím.
vlada123

#984 Příspěvek od vlada123 »

Dneska zálet Jokera, lítá pěkně, jen jsem lehce dotrimoval výškovku. Přistání díky klapkám dopadly dobře :-)
Přílohy
92461505_3179057795462104_8697062238982242304_o.jpg
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#985 Příspěvek od Kuba78 »

vlada123 píše:Dneska zálet Jokera, lítá pěkně, jen jsem lehce dotrimoval výškovku. Přistání díky klapkám dopadly dobře :-)

a jak to drzi? neprohyba se moc kridlo kdyz za to poradne vezmes? bych mel strach, je to plastak..
petasto
Kontaktovat uživatele:

#986 Příspěvek od petasto »

Kuba78 píše:a jak to drzi? neprohyba se moc kridlo kdyz za to poradne vezmes? bych mel strach, je to plastak..

Bez problémů, dokonce i bez trubky celkem vysoká Géčka.

IMG_20200328_103040865_HDR.jpg
vlada123

#987 Příspěvek od vlada123 »

Spojka křídla je uhlíková trubka a segmenty křídla nejsou lepené natupo, na konci každého segmentu je vždycky lem, na který se nasadí další segment, drží to celkem dobře.
tomashr

#988 Příspěvek od tomashr »

Tak na okraj - asi před měsícem jsem popadl můj nejstarší už dost šrotový ME109T (ten je lepený na tupo) a rozhodl jsem se ho cíleně rozlámat za letu. Prostě pokus co to vydrží - dělal jsem nejšílenější možné manévry typu kopaný vykrut pod plným plynem ještě napřed rozjeto z výšky, esíčka plně přitaženo a okamžitě do plně potlačeno - brutus, tam šlo opravdu o G vysoká, ale hlavně všemožně kombinovaná do krutu a tak.
No, ale závěr docela trapný - model jsem sice zničil, ale za letu nerozlámal, dopadlo to ránou proto, že mne v jednom manévru opustil motor, kterému se povolily šrouby (nějaký debil tam nedal Loctite, kdo to asi byl?) :-( Naproti tomu přetížení to přežilo úplně v klidu.
Takže asi tak - vydrží to fakt hodně, jestliže přežil přetížení tenhle Mezek, který byl první pokus dost blbě vytištěný s ne zcela ideálně spojenými vrstvami, tak bych se o bezchybně udělané novější modely fakt nebál.
Joker má sice větší rozpětí, ale zase tam je lepší spojení dílů a nějaký uhlík, to by taky mohlo vydržet.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#989 Příspěvek od Kuba78 »

dik za cenne zkusenosti. premyslel sem, ze bych doplnil svoji sbirku vytvoru Kurta Tanka o Ta-152 a poridil si prave prvni tistene letadlo, ale mel sem obavy pri tomhle rozpeti za to poradne vzit, ze se mi to rozlozi za letu.. takze podle toho co pises se toho bat nemusim a mozna to vydrzi jeste vic, nez D9 od alferyho co mam doma tez, co?
akorat nevim jak setup - 6S doma nevedu, musel bych to slozit bud z dvou 1300mah 3s nebo dvou jeti lion 3S 2600A.. nevim jestli to tam nacpu.
tomashr

#990 Příspěvek od tomashr »

Jen pro pořádek - pokud u TA152 uvažuješ o té lehčí hybridní verzi z LW-PLA, tak ta se ještě musí prověřit, můj test bylo klasické PLA. Pokud to TA uděláš z PLA celé, tak asi pevnost bude OK, už má lepší "zámky" na spojení dílů atd., tak by proti ME109T mělo být spíš ještě pevnější.

Jinak si stojím za tím, že z modelů stíhaček 3Dlabprint z klasického PLA (LW-PLA varianty teď záměrně vynechávám) je letově jasně nejlepší Spitfire. Je to starý návrh, který není tak dokonalý v tisku, ale model je fakt superlétavý. Vtipné je, že teď ho budu asi tisknout znovu a bude to už třetí kus, dva skončily na šrot. Je to právě "vina" těch skvělých vlastností, on létá tak dobře, že tě svádí k "píčovinám", které by sis třeba s ME109 netroufl a tak je nakonec úmrtnost spitů vyšší - to jsou paradoxy :mrgreen: :mrgreen:
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“