mac píše:Ktore serva made in Japan pouzivas ?
Co sa tyka Savox ktore spominas, za tie koruny / v tom nastaveni cenovej hierarchie na trhu, nevravim za samotna cena zodpoveda / je to dobra volba v zmysle sluzba/cena.
Ale ja proti servám SAVOX ani Futaba nemám nič, však používam predovšetkým tie.
Môj povzdych "když už ani made in Japan není to co bývalo?" sa netýkal konkrétne serv, ale bolo to myslené tak všeobecne.
Totiž mnohé ich tradičné a značkové výrobky už nie sú Made in Japan. Napríklad Toyota, ktorú vlastním (teda s manželkou dve), je vyrábaná v UK, niektoré modely sa robia v Kolíne v ČR atď. Netvrdím, že sú zlé, ale som presvedčený, že keby sa vyrábali priamo v Japonsku boli by o niečo lepšie.

V modelárstve napríklad spaľovacie motory OS sa vraj už tiež robia niekde v Číne.

Takže Čínsky klon ASP, ktorý už zrejme skrachoval a skončil, je momentálne nahradený čínskymi OS MAXami, ale nie za ASP-éčkové ale OS-kové ceny.
Ja som kedysi dávno čítal ako japonská firma SONY postavila ešte v 80. rokoch fabriku na televízory v USA, aby obišla colné bariéry. Vyrábali tam tie isté typy televízorov ako v Japonsku, len to vedenie SONY sa stále pozastavovalo nad tým, prečo je kvalita a množstvo nepodarkov a reklamácii, z fabriky v USA výrazne horšia než z fabriky v Japonsku?

Predsa používajú tie isté postupy, linky aj súčiastky a napriek tomu je medzi nimi viditeľný rozdiel.

Tak to ich kvalitári dôsledne skúmali a prišli na to, že je to v povahe japonských a amerických zamestnancov.

Pri nastavovaní pracovných bodov obvodov to fungovalo tak, že prišiel po montážnej linke elektronický modul, robotník ho pripojil na tester, kde mal stupnicu s ryskou na optimálnej hodnote a okolo nej bola zelená výseč s prípustnou hodnotou a ďalej už výseč červená kde by ručička byť nemala. Jeho úlohou bolo nastaviť trimre tak aby to bolo v zelenej výseči. Pritom zistili, že japonský robotník sa vždy snažil doladiť obvod, ktorého meraná hodnota síce aj bola v zelenom pásme, ale on si vždy dal tú robotu, aby dostal na stredovú rysku, alebo najbližšie k nej.

Ale americký si povedal je to v zelenom a neladil nič.

No a tieto drobné síce prípustné odchylky sa v rozličných miestach nazbierali a ak išli všetky tým nesprávnym smerom, tak vznikol nepodarok.
Takže to bolo jednoznačne spôsobené japonskými zlatými a americkými lajdavými ručičkami.
Obávam sa, že toto je osud aj iných japonských výrob roztrúsených po svete.
Tým nechcem kritizovať zlaté české ručičky, možno tie sú ešte viac zlaté než tie japonské.
Ale ja som bol 3-krát pracovne v Japonsku a videl som na vlastné oči (vo fabrike alebo v firmách-ofisoch) ako sa tam pracuje. Vždy je kladený väčší dôraz na kvalitu než na výkon. Japonec pracuje pomaly ale vytrvale. Počas smeny si nerobí žiadne svojvolné prestávky, ktoré by potom doháňal zvýšeným nasadením. Pracuje rovnomerne, ale pritom sa nepretŕha. Slovák hodinu maká, potom 10 minút fajčí a tak dokola. Japonec nie, aj keď väčšinou sú tuhí fajčiari, tak v pracovnej dobe si kvôli tomu robiť svojvolné prestávky - to som tam nikde nevidel. Lebo on nie je platený za fajčenia ale za prácu - nie príliš rýchlu, skôr trochu pomalú, ale precíznu. Zabávať sa vedia po pracovnej dobe, aj do nemoty, ale v práci pracujú.

Slovák je dokonca schopný makať aj intenzívnejšie, ale vytrvale nie.