tomashr píše:... v režimu létání racecopteru vše absolutně čisté (na 25mW)...
Jako že video je čistější, než s 2,4 GHz řízením? Zrovna dnes dopo jsem si všiml, jak směšně levný modul (R9M) má aktuálně Janek na svých stránkách. Jenže se mi do toho moc nechce, protože mi klasika stačí. To když už bych nevěděl co s roupama, tak bych spíš šel do X-lite vysílače. X9D+ co mám několik let mi svými možnostmi vyhovuje, ale když blbneme na trati s race koptérama, tak mi jakoby jezdí v těchto vedrech v rukách a myslím, že by mi X-lite svým tvarem sedl do ruk líp...
Ne, tohle jsem napsal blbě - myslím "výpadkuprosté" z hlediska řízení, vliv na video nevidím. On tedy teoreticky nepatrný být může (druhá harmonická), navíc je tu možnost longrange videa na 2,4 a 1,2GHz (teď neřešme legalitu), ale to je jiné téma.
U toho R9M je cena TX modulu prakticky jistě stlačená kvůli té válce s Crossfire (opět se zdržím hodnocení), zajímavé ale je, že jsou za opravdu rozumné peníze i přijímače a tam přitom asi je ta cena celkem dlouhodobá, ne pouze agresivní marketing. Přitom z hlediska copterů je malý R9 udělaný lépe než XSR - jak velikost a provedení, ale navíc má inteligentněji dělané ty výstupu z hlediska invertorů atd. Ono FrSky udělalo s R9 zase řadu fušeřin při uvedení (firmwary měly chyby, s těmi lepšími anténami to byla vyloženě ostuda) a komunikačně to jako obvykle nezvládli, jenže se nedá popřít, že to časem docela vychytali a v dnešní podobě už mi to přijde použitelné dost slušně.
Ad X-lite - někomu ten "gamepad" sedí, někomu ne. Já mám ještě někde Turnigy Evolution, které s tím přišlo a není to zlé, ale fakt je, že se to drží jinak, trochu jinak je hlavně ergonomie spínačů. Jak píšu - někomu to sedne, někomu ne.
Tak Access pro R9M moduly není a nebude.Důvod je přidaný invertor v cestě mezi rádiem a modulem.Hardware modulu je jinak naprosto stejný jako R9M2019.Důvody jsou jasné.Access nesmí fungovat na jiných Tx než Frsky.Problem starších Tx se asi vyřeší výměnou desky ve vysílači.Zadarmo to ale nebude. Videa od Pavla. https://www.youtube.com/watch?v=lCP0YueroZ0 https://www.youtube.com/watch?v=dxIxAmuc65A
Nestačí.Změna komunikace je jak na straně modulu tak na straně rádia.Tedy výsledek je ten že R9M2019 funguje jen v Tx Frsky/mimo PPM/ a to jen v těch nových.Důvody proč jsou snad jasné. https://www.youtube.com/watch?v=xzK8v3eGaZ4
ellet píše:No jasně, já jsem myslel, že chceš použít ten modul co máš, ale mini modul je určitě i hezčí řešení. Ještě ke spotřebě. Zkouším R9M ACCST - 25mW v malém modelu (Magnum) a zatím bez problémů. Takže oproti ISRM baterku dost šetřím.
No, já mám v race quadře T anténu schovanou pod strojem a trčí do boku - mezi přední a zadní ramena. Tak je skvěle chráněná před krešema, bohužel příjem je tím zhoršený. Na 25 mW jsem s tím takto lítal, ale není tam moc rezerva v kvalitě signálu. Proto lítám na 200 mW a tím je signál naprosto v pohodě. Je to sice bez telemetrie (telemetrie v EU LBT je jen u výkonu 25 mW), ale sílu signálu mi to zobrazuje v OSD. Za pár týdnů budu mít Taranise 5 let a je v něm původní baterka. Mám pocit, že ten modul mi i při výkonu 25mW bral z baterky víc, než když to jelo jen na 2,4 GHz. Na větší výkon to napětí úplně brutálně spadlo a kupovat novou baterku se mi nechce, protože bych ji ždímal i tak. Takto jen připojím starou jako externí a no problem.
Tak to ano, já jsem ten příkon neměřil, ale je jasný, že bez příkonu nemůže být výkon. Já mám ještě tu první anténu T-čko, přilepenou na odtokovce a daleko od všeho, co by mohlo vadit. (A taky, i když mám brejle na blízko, moc daleko si už taky netroufnu.)
Tak moc jsi mě nepotěšíl. Prolít jsem to jen zběžně a zatím z toho moc moudrej nejsem. Já jsem žádný problém zatím nezaznamenal, letos to budu dál trápit (v sólo režímu, ISRM vypnutý) a uvidíme (nebo neuvidíme).