Obaly na křídla
- sampoalphascan
Re: obaly na křídla
Já to šiju z obyčejný ochranný folie na přední sklo od auta, vyjde to na 70 Kč + cosi za lemovku. Na to moje lítání dobrý.
- LittleFalco
skybreaker píše:Mě spíš zajímá jestli se šitím má někdo zkušenosti takový, aby by to bylo profi jak na odkaze.
třeba ten zip na troupek je luxusní
Ano, dá. Existuje tzv. Lemovací přípravek - do něj se vloží a seřídí lemovací páska, pak to obšije symetricky i naprosté kopyto. Používá se v průmyslové výrobě kde švihaj metry, hobby varianta na stroj Janome co mám já vyjde na 3500,-Kč. Já ho nemám - pro těch pár metrů lemovky za několit let mi to přijde jako pitomost. Možná by šla pro obšívání lemovkou použít podstatně levnější lemovací patka, to nevím.
Sešití pouzdra dělám tak že obě poloviny přiložím k sobě a spoj nastehuji dlouhým rovným stehem . Pak přes spoj přiložím lemovku ohnutou do tvaru U, kterou po cca 10 cm fixuju do tvaru malými kolíčky na prádlo. Šiju cik-cak stehem úseky po těch 10 cm s tím že patku nechávám spuštěnou na materiálu, pouze sundám kolíček a jedu další úsek. Stará Veritaska se dá dnes koupit za pár korun a tohle prošije bez obtíží.
Jinak zip vypadá sice dobře ale už bych ho na obal na model či letadlo nedal - je to potenciální zdroj škrábanců. Používám pouze suchý zip, popř. stahování gumou.
Zpátky doma, v kopcích :-)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
LittleFalco píše:Stará Veritaska se dá dnes koupit za pár korun a tohle prošije bez obtíží.
Jaký nítě používáš? Pčed časem jsem na Veritasce něco zkoušel a PES nítě se začaly pálit. Ale byl to dost tlustej textil a jehla to píchala dost s odporem.
- skybreaker
LittleFalco
Vypadá, že něco o tom víš. Nechceš se rozepsat případně i s fotkama, jako pro blbý?
Byl jsem za znamou krejčovou a že při 3mm tl. materialu by musela přenastavovat stroj, ten zdvih nebo co.
Ten zip by šlo ošefovat 15mm proužkem zevnitř, aby nedocházelo ke kontaktu s trupem.
Vypadá, že něco o tom víš. Nechceš se rozepsat případně i s fotkama, jako pro blbý?
Byl jsem za znamou krejčovou a že při 3mm tl. materialu by musela přenastavovat stroj, ten zdvih nebo co.
Ten zip by šlo ošefovat 15mm proužkem zevnitř, aby nedocházelo ke kontaktu s trupem.
- skybreaker
Celeron píše:To je ale nějakej jinej matroš pod Al fólií. To co znám je polyetylén nebo molitan. Tohle vypadá na filc nebo něco podobnýho.
Jo, to máš pravdu. V tý lepší verzi je na mirelonu ještě nějaká látka...píše folie pro lepší klouzání.
Standard - made of 3 mm-thick foam material.
On the inner side there is a foil that makes sliding of the wing cover easier. The edge of the cover is more reinforced.
- LittleFalco
Jestli to vypadá že o tom něco vím, tak vězte že nic nevím, jsem samouk 
Na šití používám silné nitě pro průmyslové šicí stroje - kupuju je v dílně kde šijou na zakázku tašky a obaly na sportovní vybavení.
Mojí starou Veritasku jsem dal pryč právě proto že trhala nitě - a zhoršovalo se to - měl jsem pocit že je to opotřebením, tím že jsem jí dal dost zahulit. Když jsem jí jako použitou kupoval, tak to nedělala. Když trhala po seřízení v servisu i režnou nit, tak šla.
Nějaký návod sem nafotím. No, bude to chvíli trvat - jsem expat (pracuji docela daleko v zahraničí), takže nejsem doma.
Na šití používám silné nitě pro průmyslové šicí stroje - kupuju je v dílně kde šijou na zakázku tašky a obaly na sportovní vybavení.
Mojí starou Veritasku jsem dal pryč právě proto že trhala nitě - a zhoršovalo se to - měl jsem pocit že je to opotřebením, tím že jsem jí dal dost zahulit. Když jsem jí jako použitou kupoval, tak to nedělala. Když trhala po seřízení v servisu i režnou nit, tak šla.
Nějaký návod sem nafotím. No, bude to chvíli trvat - jsem expat (pracuji docela daleko v zahraničí), takže nejsem doma.
Zpátky doma, v kopcích :-)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Co aktuálně na ochranný futrály křídel
Dnes jsem šel koupit do místního kovomatu PE pěnovku s hliníkovým potahem. Používal jsem ji na přepravní vaky na ochranu křídel. Před cca 2 lety ji měli za 90 kaček za běžný metr. Nyní nemají a když jsem se zeptal šéfa ani mít už nebudou protože je to za cenu 130 kaček podle šéfa neprodejný. Nabídl mě něco podobnáho ale jen asi 30 cm šířka. Já potřebuju šířku 50 a dýlku 120 cm. 130 za metr je už opravdu dost, potřeboval bych skoro 8 metrů. Sakra, za Ceconite jsem dal jen o trochu víc.
Tak jsem si řekl, že použiju jako v dřevních dobách dutinkovou lepenku, co se používá na proklady a nebo na krabice. Vyrazil jsem za kámošem co prodává nábytek, kterej ji má na roli. A problém, role je metr široká a dutinky jsou orientovaný napříč, takže když ustřihnu potřebnou dýlku 120 cm, tak jsou dutinky napříč a futrál se nechce obýbat podle profilu křídla. Takže buď sehnat větší šířku a nebo použít něco jinýho.
Pak mě napadá třeba bublinková fólie ale ta by se asi musela svářet nebo zašít a obávám se, že tak moc chránit nebude.
Používáte někdo ještě něco jinýho? Díky případně za tip.
Tak jsem si řekl, že použiju jako v dřevních dobách dutinkovou lepenku, co se používá na proklady a nebo na krabice. Vyrazil jsem za kámošem co prodává nábytek, kterej ji má na roli. A problém, role je metr široká a dutinky jsou orientovaný napříč, takže když ustřihnu potřebnou dýlku 120 cm, tak jsou dutinky napříč a futrál se nechce obýbat podle profilu křídla. Takže buď sehnat větší šířku a nebo použít něco jinýho.
Pak mě napadá třeba bublinková fólie ale ta by se asi musela svářet nebo zašít a obávám se, že tak moc chránit nebude.
Používáte někdo ještě něco jinýho? Díky případně za tip.
Re: Co aktuálně na ochranný futrály křídel
Ve stavebninách se to IMHO stale normálně prodává v metrové šířcr
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ta pěnovka s alobalem? Víš za kolik? Těch 130 je teda dost úlet, třetina ceny za 2 roky navrch.
Kupuji tady a rozhodně ne s hliníkem. To je na pikaču.
Ber PETZ.
http://www.mirelon.com/cz/mirelon-pasy- ... html?p=296
Ber PETZ.
http://www.mirelon.com/cz/mirelon-pasy- ... html?p=296
Na potahy používám potahovou látku kupovanou v galanterii, pevná látka podlepená 2mm molitanem. Dostupné v různých barvách. Takto ušitý potah je nesmrtelný. Šít se to dá na normálním stroji bez problémů. Jen cena za metr je holt vyšší, cca 200kč za bm (šířka 140cm)
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
zdzd píše:Kupuji tady a rozhodně ne s hliníkem. To je na pikaču.
Ber PETZ.
No a ten PETZ není pokovenej hliníkem? Napsal jsem alobal, ale ono to je jen hliníkem pokovená PE fólie, stejná jako se dává pod sártokartóny.
Díky za odkaz, ta cena je polovička toho, co chtěli v našem kovomatu už před dvěma lety. Pan vedoucí si na tom pěkně mastí kapsu.
A propo, jde to svařovat hrotem pájky nebo špičkou žehličky? Pokud se to jen slepí 3M páskou, tak pokud se do škvíry dostane odtokovka tak se přilepí.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
V hornbachu mívali v metráži i v celkem rozumnejch baleních bublinkovou folii s hliníkem. Hezky se to dalo svařovat žehličkou podle ocelovýho pravítka (samozřejmě hliníkem ven)...
OK2WY
Re: Obaly na křídla
trochu jsem to sesypal... z pěti vláken... v podstatě se to opakuje po cca 1-2 rocích pořád dokola 
A za mně také http://www.mirelon.com/cz/pe-pasy-a-des ... 00015.html
A za mně také http://www.mirelon.com/cz/pe-pasy-a-des ... 00015.html
jyrry.webnode.cz
Celeron píše: Pokud se to jen slepí 3M páskou, tak pokud se do škvíry dostane odtokovka tak se přilepí.
To je pravda jen tehdy, pokud to lepíš pouze z venku.Lepím napřed zevnitř, pak přelepím i z venku.