Treningový kříž

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kmarty

#31 Příspěvek od kmarty »

Kdyz tak cely topic ctu, tak mam pomalu z toho takovou malou depku. :-)

Litam s krizem, da-li se to nazvat letanim, a ziju v presvedceni ze s nim budu litat tak dlouho, dokud nebudu mit jistotu pri pristavani. To znamena ze se ho jeste dobrych par mesicu nezbavim.
Mozna na to jdu blbe, nevim. Ale proste dokud nebudu pristavat kolmo dolu a mekce, zadny hrcnuti jak se mi casto podari, tak se mi ten kriz fakt sundavat nechce.

Takze kdyz tu ctu o sundani krize po osmi(!) startech, tak na to vazne koukam s otevrenou pusou.

Teda ne ze bych neveril ze to nekdo nedokaze, ale fakt mne zacina chytat depka ze jsem na to asi dost levej :-).
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
Gllun
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Gllun »

přesně tak...neni kam spěchat...
ja už mám +/- 8 startu a ještě nevisím jak by se mělo...
Rici

#33 Příspěvek od Rici »

Kluci nebojte se ten kříž sundat. Já ho teda měl skoro 3 týdny, ale naprosto zbytečně. Bez něj se létá mnohem lépe a ani to přistání není tak složité jak se zdá. Mám MT a i když nepřistanu zcela přesně žádné převrhnutí zatím nehrozilo ani náhodou. Je co dost stabilní a musel bych asi přistát hodně bokem aby se převrhnul. Opravdu je to jen o 2-3 letech bez kříže a teť už si na kříž ani nevzpomenu.
Gllun
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Gllun »

a na jakem terenu to lítaš??? ja nejčastěji na betonu, asfaltu nebo tak...na trávu jsem si ještě netroufl

no ja nevim...dokud nebudu umět viset tak ten kříž zustane...
rohe
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od rohe »

Čím rovnější, tím lepší, taky lítám na betonovém plácku, pokud chceš na trávu, tak si udělej nějaký Heliport, ať zbytečně nesekáš trávu zadní vrtulkou a máš to hlavně rovné. Kříž si tam nech tak dlouho, pokud si nebudeš 100% jistý na rovné přistání!
Gllun
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Gllun »

obavam se, že na heliport bych se uplně přesně netrefil :) ...učim se viset...už se sice visim v okruhu 1,5 metru, ale budu věřit kříži a betonu...
kmarty

#37 Příspěvek od kmarty »

Rici píše:Kluci nebojte se ten kříž sundat. Já ho teda měl skoro 3 týdny, ale naprosto zbytečně. Bez něj se létá mnohem lépe a ani to přistání není tak složité jak se zdá.
Uvidime :-).
Dneska mi odpadla jedna starost navic*, takze by to mohlo byt o neco snazsi. I kdyz mi to asi stejne nevyresi to, ze kdyz mam helinu bez krize, tak se mi ruce klepaji tak, ze by mi z nich vypadl vysilac :-).

*) Gyro mi jaksi "negyrovalo". V Normal rezimu ujizdelo, v AVCS se postupne zacalo tocit jako camrda (i na stole si po chvili zacalo myslet ze se otaci). Lital jsem v Normal rezimu a vzdycky jsem postupne dorovnaval. Dneska mi prislo novy gyro a ziram s uzasem jak to dokaze zustat natoceny jak kdyby to tam bylo pribity :-).
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
Tominator

#38 Příspěvek od Tominator »

Presne aj ja tak. Mal som na heline gyro od vyrobcu. Gulang 700. A ako som tam dal Hi-Tec HG-5000 aj digi servom upne iny pocit. Uz do smerovky len sem tam strajchnem. Dokonca uz sa mozem s pravou rukou aj poskrabat utriet pot z cela :D alebo komara zabit :D to vtedy nebolo velmi mozne. nak

Rozmyslam ale co by sa stalo. keby som to stare gyro pripojil k ELE servu a dal ho osou tak aby zaznamenavalo to co ma(kolmo na hlavnu os a zaroven kolmo na ocasni/chvostovu trubku). Nebol by stoho taky polovicny helicomand? Bez ohladu nato ze jeho kvalita je taka aka je. Iba teoreticky teraz. :?:
PRÔTOS Carbon
lipanek

#39 Příspěvek od lipanek »

Rici píše:Kluci nebojte se ten kříž sundat. Já ho teda měl skoro 3 týdny, ale naprosto zbytečně. Bez něj se létá mnohem lépe a ani to přistání není tak složité jak se zdá. Mám MT a i když nepřistanu zcela přesně žádné převrhnutí zatím nehrozilo ani náhodou. Je co dost stabilní a musel bych asi přistát hodně bokem aby se převrhnul. Opravdu je to jen o 2-3 letech bez kříže a teť už si na kříž ani nevzpomenu.

Mám podobnou zkušenost. Musím se přiznat, že hned při prvním staru (nevím jak) jsem si zlomil jednu tyčku ze kříže. S tím jsem pak pořád lítal. Jelikož už stejně nefugoval, jak by měl, tak jsem ho po dlouhém váhání sundal. Ruce se mi klepali, když jsem šel pak nahoru. Někdo tady psal, že MT je na přistání stabilní. Mohu potvrdit, že lyže fakt fungují dobře. Co se týče povrchu, lítám na trávě. Sice mám zelenou vrtulku, ale ta tráva funguje jako klouzák a v případě ne zcela kolmého přistání (takového poletování do stran či dopředu a dozadu) to pobere a nezakopne. Na betoně (zkoušel jsem taky) mi to přeci jenom trochu poskakovalo. Jeden můj známí, co mě učil lítat říkal, že nikdy kříž nesundá. Jsem zvědav co nato řekne, až mu ukážu, že to jde i bez něho - a jde to. Není to o uspěchání, jenom o pocitu si věřit.

Lipánek
rohe
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od rohe »

Já jsem si ho teď na jeden aku nasadil, řešil jsem tento <b>problém</b>, ale na druhý aku jsem ho hned sundal. Člověk si rychle zvykne. :wink:
powder
Kontaktovat uživatele:

Montáž kříže

#41 Příspěvek od powder »

Ahoj.

Zřejmě už jsem degeneroval z přebytku smogu, ale jak vlastně ty vaše kříže "montujete"?

Šel jsem na to nějak takhle a když se do toho "vzepětí" opřela heli celou vahou (750g), tak se ten středový kulatý plastík rozlomil na tři kusy.

Bude to stejně funkční, když ty uhlíkové tyčky přimotám rovnou k lyžinám vodorovně se zemí (bez vzepětí)? Stejně to má zabránit překocení do strany a nemá to nahradit trampolínu, ne? :wink:

Tak ako vlastně ...
Tominator

#42 Příspěvek od Tominator »

Ja som nato siel TAKTO
Tie uhlikove tyčky - akoze kriz, su v strede a dookola špajdle zaliate chenoprenom a zmotane lepiacou paskou. Drzi to dost dobre. Trozku tazsi je sice ale nie zas tak zeby to bolo extremne citit. Ale lepsie by bolo kebyze kupis hrubsie uhlikove tycky a spravis si ten kriz sam. Lebo tieto tenke co sa predavaju tie krize to je fakt trampolina.
PRÔTOS Carbon
PepaCheb
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od PepaCheb »

Jsem taky zacatecnik, litam tak prez mesic, kolikrat nevim nepocitam a sundani krize me taky ted ceka a taky mam bobika. Jinak jsem schopnej se pohybovat 4smerne a vzlitavam z desky 1x1 z travy a pristavam zpet na ni, no obcas se taky nepovede :D ale stejne by me zajimalo jak to mate s pristanim protoze drzet to 2-3 cm nad deskou a pomalu pristat mi prijde nemozny. Uz pri nejakych 10-20cm je to strasne divoke.
Jeste takovy poddotaz kdyby mi nekdo mohl rict... Je normalni ze kdyz letim dopredu ze to zacne celkem rapidne stoupat? Rekneme na vzdalenosti ode me 20m je to tak 10m vysoko.
JM

#44 Příspěvek od JM »

Kdo se bojí sundat kříž, bojí se asi zbytečně...když jsem tam kříž měl, připadalo mi taky nemožný přistát nějak rozumě, tj. aby přistání vypadalo jako přistání a ne jako řízenej pád :) Po cca třetím (!) startu se mi kříž odstranil sám-praskl středový plastík a já byl línej to nějak řešit. Lenost zvítězila nad rozumem a já zkusil vzlétnout bez kříže. Ale jaké bylo moje překvapení!! Let najednou vypadal o 100% lépe a hlavně udržet heli na místě ve visu byla najednou hračka! A i přistání jsou daleko lépe zvládnutelná než s křížem. Kdybych to nezažil na vlastní kůži, nevěřil bych, že ten kříž bude mít na let Rexe450 tak velkej negativní vliv :wink:
Gllun
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Gllun »

asi sundam kříž :lol: ... ja když vzletnu, tak lítam celou dobu ve vzduchu a snažím se stát na místě (marně)...už stím nijak netřiskám o zem jak ze začatku...
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“