3D tiskárny v modelařině - III
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Re: 3D tiskárny v modelařině - III
Ahoj, Chtěl bych se zeptat na možnost povrchové úpravy výtisku z ABS. Kamarád mi vytiskl nějaké doplňky na maketu - má to tvar nízkého válce. Na vnější stěně válce jsou vidět vrstvy a chtěl bych před nástřikem barvou docílit toho, aby byla hladká. Dá se to něčím tmelit? Tmel na karoserie, plnič a pod?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Nastříkat jemně nitroředidlem
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem používal ze starejch zásob správkovej a stříkací nitrotmel a nitrobarvu Celox. Mělo to výhodu že se první vrstva "zažrala" do ABS a drželo to jako bejk.
Nový akrylátový 2K primer ve spreji jsem taky zkoušel, drží ale ne tak jak nitro.
Nový akrylátový 2K primer ve spreji jsem taky zkoušel, drží ale ne tak jak nitro.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Když píšete nitroředidlem, šlo by to třeba vytmelit klasickým tmelem nitrolak+pudr a přebrousit? Nebo to nitroředidlo na hadřík potřít místa, která chci vyhladit? Nemám zatím možnost ředidlo stříkat - plnič mám ve spreji, to je v pohodě, stejně tak stříkací tmel.
kope píše:Když píšete nitroředidlem, šlo by to třeba vytmelit klasickým tmelem nitrolak+pudr a přebrousit? Nebo to nitroředidlo na hadřík potřít místa, která chci vyhladit? Nemám zatím možnost ředidlo stříkat - plnič mám ve spreji, to je v pohodě, stejně tak stříkací tmel.
Nitro ABS rozpouští takže asi není ideální tmelit něčím, co povrch poškodí. jemným nástřikem bylo myšleno, že se povrchová struktura naleptá a sleje. Což ovšem moc při nástřiku nefunguje. Zkoušet můžeš cokoli, ale pokud ti záleží na povrchu a akci která dopadne s jistotou dobře , nastříkej plničem a přebruš. Diskutovat můžem , ale je mnohem rychlejší si to odzkoušet na vzorku. Několik lidí bude dělat jednu věc stejně, ale výsledek bude jiný, s ohledem na jejich předchozí zkušenosti s danou prací. Na větší díry použij jemný tmel polyesterový.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
dudaj píše:... Zkoušet můžeš cokoli, ale pokud ti záleží na povrchu a akci která dopadne s jistotou dobře , nastříkej plničem a přebruš. Diskutovat můžem , ale je mnohem rychlejší si to odzkoušet na vzorku. Několik lidí bude dělat jednu věc stejně, ale výsledek bude jiný, s ohledem na jejich předchozí zkušenosti s danou prací. Na větší díry použij jemný tmel polyesterový.
To je přesně rada, kterouu jsem potřeboval, díky.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
ABS se pěkně brousí, než na to budeš patlat kýbl tmelu, vezmi to smirkem a nebudeš potřebovat ani tmel..
OK2WY
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
kope píše:Nebo to nitroředidlo na hadřík potřít místa, která chci vyhladit?
Hadrem ne, dobrým štětcem co nepouští chlupy. Aceton je na to lepší, ten funguje rychlejc a můžeš s ním i díl "napářet".
Navlhčit hadřík acetonem a spolu s "leštěným" výtiskem z ABS umístit pod recipient (obrácenou sklenici od okurek) a pozorně sledovat, jestli už acetonové výpary povrch dostatečně nablejskaly. Pak zvednout sklenici, odebrat hadřík a nechat aceton z výtisku vyprchat.
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Jo, o tom zavření výtisku s acetonovými výpary jsem četl. Ale trochu se bojím, aby mi to nenaleptalo i horní stranu, kde potřebuju, aby zůstaly ty otvůrky - viz foto.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Nenaleptá, neboj, tak rychle to zase nejde.
kope píše:... aby mi to nenaleptalo i horní stranu, kde potřebuju, aby zůstaly ty otvůrky - viz foto.
Tak vytiskni malou kostičku s těmi dirkami a tu nech inhalovat aceton na zkoušku...
jyrry.webnode.cz
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Jirry: To je trochu problém, tiskl mi to kamarád a nechci ho obtěžovat. Už jsem to na miste, kde by to nebylo případně vidět, stříkl tmelem a funguje. Tak to tím udělám celé.
Průša rozšířil svoji výrobu filamentů po PLA a PET-G o další Průšament, tentokrát ASA. To je dobře, už asi přes rok z ASA tisknu některé pevnější díly, byť jsem od tisku vyšších dílů než asi 4-6 cm musel ustoupit kvůli pnutí a praskání. A tady je o materiálu hezký článek, trik se skirtem příště vyzkouším, ke stavbě uzavřené komory jsem se totiž zatím nedokopal.
https://josefprusa.cz/prusament-asa-je- ... upcem-abs/
https://josefprusa.cz/prusament-asa-je- ... upcem-abs/
Ahoj, už jste někdo vyzkoušel tisknout z ASA 275 (výrobce Spectrum)?
Zaujala mě na tom hlavně tato informace:
ASA 275 je modifikovaná ASA, která je vhodná i pro tisk mimo uzavřené boxy. Parametry tisku jsou velmi podobné, co se týká nastavení tisku z klasického PLA
Zaujala mě na tom hlavně tato informace:
ASA 275 je modifikovaná ASA, která je vhodná i pro tisk mimo uzavřené boxy. Parametry tisku jsou velmi podobné, co se týká nastavení tisku z klasického PLA