Tak jo, lítá to!

Dal jsem dnes dopoledne šest startů, dva lety a dvě přistání.
Samozřejmě byla obří nervozita, to nepopírám. Chvíli taky trvalo než jsem natrénoval optimální zvednutí vrchlíku nad hlavu. Teprve těsně před prvním ostrým startem jsem si uvědomil, že mám prsty v poutku gondoly nějak blízko sklopené vrtule, tak jsem si usmyslel, že přepínač pojistky motoru odblokuju až po startu. Takže jsem model poslal před sebe a začal jsem horečně hledat přepínač na vysílači. Bylo z toho jen pár vteřin vrčení než se gondola zanořila do přerostlé trávy, díky bohu za ni. Další start už byl bez pojistky a tak už to lítá.
Mám plno poznatků k vylepšení, nejdůležitější je ten posun těžiště. Stoupat pod motorem se s tím sice opatrně dalo, ale na víc než cca 60% plynu z toho byla i přes všechnu plynule jemnou akceleraci houpačka.
Ve výšce jsem konečně vyzkoušel bezmotorový kluz vrchlíku CrossAlps 2.8. Klouže to značně a taky poměrně rychle, přitažením řidiček bočním trimem to jde ale rozumně zpomalit. A když jsem přitáhnul boční trim na ještě víc, tak se najednou rozpípalo vario a pípalo ještě notnou chvíli, takže to asi nebyla jen chvilková reakce na přitažení (kniplová termika).
Funkci speedu jsem v podstatě nevyzkoušel, protože skoro nefoukalo a nebylo proti čemu prostupovat, při nastavení naplno se jen zvýšil úhel klesání. Taky se mi povedlo ke konci prvního letu udělat nechtěně něco jako fullstall (naštěstí ve výšce) a následně kyvadlo při návratu do normálního stavu, výsledkem bylo trochu zamotaný ucho a s tím jsem i přistál.
Ještě jednou díky bohu za vysokou i když jinak krajně protivnou trávu (odkvetlý pampelišky a plno stonků zachytávající na zemi o šňůry) - na přistání bez přetažení musím zapracovat, klouzalo to na přistání bez protivětru dost rychle a tak jsem za řidičky dost tahal, v podstatě jsem zkoušel až kolik si můžu dovolit a to se lehce přežene. Protože i přistání po druhým letu bylo podobný, tak mě napadlo, že ty 10cm dlouhý páky řidiček můžu v budoucnu i o něco zkrátit - zachovám rozsah výchylek a sníží se zatížení serv.
Až půjdu lítat příští víkend, tak už bude určitě louka posekaná, takže mi nezbyde než začít trénovat přistání kluzem...

Jinak gondola samotná se při letu různě mele, rozhodně víc než jsem zvyklý z krosny, ale nezdálo se, že to negativně zasahuje do řízení. Třeba u tohodle pomůže ten posun těžiště nebo větší zatížení gondoly při lítání za větru.