3D tiskárny v modelařině - III

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: 3D tiskárny v modelařině - III

#676 Příspěvek od dudaj »

Petko tisknu zásadně na 220°C a s ofukem. Co největší tryskou. Vysoké teploty snižují pevnost a Petko je křehké.

Je to materiál, co měkne při 70°C. Není to ABS, která potřebuje vysoké teploty aby vůbec držela ve spáře. I PLA potřebuje vyšší teplotu, aby alespoň trochu drželo. Pet se chová jinak.
S vrchníma plochama je problém. Použil bych víc vrstev, a pohrál si s šíří perimetru.
Možná přidat na výplni.
bahora

Re: Co dělám špatně - nastavení pro PetG

#677 Příspěvek od bahora »

Jiri píše:.... ale horní vrstva dělá jakoby puchýřky (viz obrázek). ...

Pokud je výplň " včelí plástev" pak to "puchýřkům" odpovídá, takže buď přidej horní vrstvu a nebo prostě dej jiný typ výplně :)
11marty11

#678 Příspěvek od 11marty11 »

Ahoj. Mám tady jeden problém a potřeboval bych nakopnout správným směrem. Používám Prusa slic3r . Mám 3d model viz. příloha. Potřebuju tisknout tenkou stěnu stylem "váza". Což funguje - výsledek je perfektní. Na 3d modelu je ale na spodní straně otvor, který se mi prostě nevytiskne (udělá to plnou spodní stranu) - úplně ho to ignoruje. 3d model je s "nulovou" tloušťkou stěn.
Nenapadá někoho jak toho docílit? Děkuju za rady.
Přílohy
x3.JPG
x2.JPG
x1.JPG
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#679 Příspěvek od TomasC »

A jak to dopadne, pokud uděláš běžný výtisk, tedy nikoliv váza?
Pokud to dopadne dobře = otvor máš, tak bych v textovém editoru spojil dva Gkody. První vrstvu z obyčejného a pak přidat vázový Gkod.

Vlož sem to STL, udělám příklad.
dudaj

#680 Příspěvek od dudaj »

11marty11 píše: Na 3d modelu je ale na spodní straně otvor, který se mi prostě nevytiskne (udělá to plnou spodní stranu) - úplně ho to ignoruje. 3d model je s "nulovou" tloušťkou stěn.

To nejde.
Musel bys vymodelovat prolis a ten pak vylomit.
Nebo tisknout bez dna a to udělat zvlášť s otvorem. Prostě slicr 3r to nedá. Netuším jak ostatní slicery.
11marty11

#681 Příspěvek od 11marty11 »

Díky za odpovědi. Myslel jsem, že jenom něco dělám špatně ...
Každopádně dneska to zkoušel kamarád co má Simplify3d a tam pokud je model vytvořen jako plný + ten spodní otvor jen do hloubky třeba 1mm (na sílu spodních vrstev), tak to projde bez problémů i v režimu váza.

Ten slicr3r to sice pak taky udělá, ale neustále mi tu díru pak nahoře záplatuje (udělá na ní stejnej počet vrstev jako dole) a to vypnout neumim.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#682 Příspěvek od JirkaA »

11marty11 píše:Ahoj. Mám tady jeden problém a potřeboval bych nakopnout správným směrem. Používám Prusa slic3r . Mám 3d model viz. příloha. Potřebuju tisknout tenkou stěnu stylem "váza". Což funguje - výsledek je perfektní. Na 3d modelu je ale na spodní straně otvor, který se mi prostě nevytiskne (udělá to plnou spodní stranu) - úplně ho to ignoruje. 3d model je s "nulovou" tloušťkou stěn.

To vypadá, že jsi nepochopil co to je 3D model ve formátu STL, to je v podstatě popis plochy, která ten model obklopuje a ta plocha má být jednolitá, tj. nejde do ní udělat díra. Simplify3D si poradí skoro s čímkoli, Slicer s tím může mít problém resp. pokusí se z jeho pohledu nekorektní model opravit tím, že tu díru zaplácne a těleso tím uzavře.
OK2WY
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#683 Příspěvek od petrcorrado »

ale jde to i děravý... :-) s nulovou tloušťkou stěny. Tisknu tak trubky a sání k motorům.
Přílohy
4F501479-E5D2-4299-AD57-B040CEC08D1E.jpeg
therccustomjets.cz
customwings.cz
dudaj

#684 Příspěvek od dudaj »

Petře ale on vznesl dotaz na díru v uzavřeném dně.
Tisknout spiral vase můžeš tisknout bez dna (jako tiskneš ty), nebo s uzavřeným dnem (bottom) i v několika vyplněných vrstvách.
Ale slic3r otvor ve dně opraví a nic s tím neuděláš.
11marty11

#685 Příspěvek od 11marty11 »

Ono je zajímavý, že při načítání toho STLka do slic3r to proběhne normálně bez chyb - ten otvor je tam. Až při slicování se to zalepí....

Každopádně v Simplify to funguje a už mám vytištěno ...
Jiri

Re: 3D tiskárny v modelařině - dotaz na MOSFET

#686 Příspěvek od Jiri »

Mám pro změnu dotaz z hardwarové oblasti.
Většina MSFET modulů, kterými se nahrazují méně výkonné a hůře chlazené MOSFETy přímo na řídící desce má pro ovládání dva vstupy, ale vesměs se využívá pouze jeden. Viz např.
https://www.ebay.com/itm/3D-Printer-Hea ... 0005.m1851 , kde je i zapojení.
První vstup je označený jako BED a druhý jako SIG. Ve schématu se používá pouze zapojení původního výstupu na HeatBed na vstup BED (jako na příslušném odkazu).
K čemu má sloužit druhý ovládací vstup, označený jako SIG (někde jako 5-12V digital input apod.) ? Je mezi těmito vstupy nějaký zásadní rozdíl - tj. hraje roli, který se využije? Mám jeden modul, kde ovládání přes BED nefunguje, ale ovládání přes SIG ano (asi je nějak nakopnutý ten řídící šváb), tj. dotaz směřuje k tomu, zda ho můžu použít takto s ovládáním přes SIG (krmeným z původního MOSFETU na desce, nebo radši vyhodit. A taky mne zajímá ten původní účel, proč tam dávají vstupy dva.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#687 Příspěvek od petrcorrado »

dudaj píše:Petře ale on vznesl dotaz na díru v uzavřeném dně.
Tisknout spiral vase můžeš tisknout bez dna (jako tiskneš ty), nebo s uzavřeným dnem (bottom) i v několika vyplněných vrstvách.
Ale slic3r otvor ve dně opraví a nic s tím neuděláš.

reagoval jsem ne termín stl. že nemusí být uzavřený. Ale tady je ten zmiňovaný příklad, i ten lze naslicovat :-)
Přílohy
pokus.jpg
therccustomjets.cz
customwings.cz
bitovod

#688 Příspěvek od bitovod »

Nemám od toho schéma, tak jen tip - nermohlo by to být tak, že vstup BED je určený přímo k připojení k původnímu FETu (na výstup místo topení), kdežto vstup SIG je TTL logika? Tak nějak bych to celkem očekával, když vidím doporučené drátování.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Jiri

#689 Příspěvek od Jiri »

bitovod píše:Nemám od toho schéma, tak jen tip - nermohlo by to být tak, že vstup BED je určený přímo k připojení k původnímu FETu (na výstup místo topení), kdežto vstup SIG je TTL logika?

BED je jednoznačně určený přímo k propojení k původnímu FETu, to vyplývá ze všech popisků. K tomu druhému jsou popisky minimální, např.Digital output 2-12V (což úplně TTL není). Nicméně na 12V by to asi mohlo být záměnné... Nenašel jsem k tomu žádný rozumný datasheet
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
MLK

#690 Příspěvek od MLK »

Zkusil jsem využít 3D tisknuté díly pro vylepšení Funcubu od Multiplexu. Některé jsou jen kosmetické, jako třeba kryt motoru ( i když ty chladící otvory jsou vlastně taky funkční ).
A některé funkční, jako vidličky a úchytky na vzpěry a vortex generátory na křídle a výškovce.
Na spodní částí vzpěry křídla jsem zkusil udělat takový rychlo-montážní čep, aby se to dalo snáz rozebírat.
Inspirace bylo podobné řešení u Funcubu XL, kde to je ale kovové.
Přílohy
funcub_07.jpg
funcub_10.jpg
funcub_09.jpg
funcub_08.jpg
funcub_05.jpg
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“