3D tiskárna Anet A8

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

Re: 3D tiskárna Anet A8

#181 Příspěvek od Curtiss »

To už mám taky za sebou.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od Curtiss »

Tak tiskárna už zase chodí. Nakonec to bylo deskou, něco na ní odešlo, ale ani náš diagnostik si s tím nedokázal poradit. Takže jsem koupil novou desku už s nahraným Marlinem a už to zase funguje :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od jyrry »

Curtiss píše:... jsem koupil novou desku už s nahraným Marlinem ...

Můžu poprosit o odkaz kde? Nám Aneta sice stále tiskne, ale co kdyby...
jyrry.webnode.cz
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od Curtiss »

Jistě. Pátral jsem u nás, jelikož se mi nechtělo čekat měsíc na doručení a našel jsem toto: https://www.na3d.cz/p/3656/zakladni-deska-anet
Navíc cenový rozdíl oproti ebay není nijak dramatický a mám to se zárukou. Ve středu objednáno, včera dorazila.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od jyrry »

Díky moc. Snad ji nebudem potrebovat...
jyrry.webnode.cz
Marek_Km

#186 Příspěvek od Marek_Km »

Asi by tento příspěvek měl patřit do vlákna Výběr tiskárny, ale zeptám se tady: vy, kteří tady ty Anety máte, koupili byste si ji zas? Pořád přemýšlím, jestli do toho jít. Ani nutně aktuálně nepotřebuju nic vytisknout, jen jsem si říkal, že by nebylo od věci umět si něco namodelovat a tak a až by bylo potřeba, tak to vytisknout. Zas bych byl nerad, aby se na to zbytečně prášilo, tak nevím. Ani netuším, do kterého typu jít, jestli nevzít s větší tiskovou plochou... Třeba na http://www.na3d.cz vychází Anet E10 na desítku a po náhodném hledání na Aliexpresu jsem našel dokonce třeba od nás z ČR tu samou o třetinu levněji. A možná bych po delším hledání našel i ještě zajímavější nabídky. Co byste mi poradili? Vzít to nejlevnější, nebo radši připlatit?
Golfista

#187 Příspěvek od Golfista »

V něčem jsem se při tisku trápil a ne všechno je podle mých představ. Ale na druhou stranu, měl jsem v ruce spoustu výtisků z jiných tiskáren, ne lepších než z Anet za 3500,-.
A proto za sebe říkám, do Aničky bych šel zase.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#188 Příspěvek od jyrry »

Máme ji 2 (?) roky, tiskne obstojně. Chtělo to poladit, vyztužit. Nedávno nové řemínky. Možná časem nové vodící tyče, jsou trochu "podměrečné", možná kluzná ložiska. Obojí kvůli vymezení vůlí a snížení hluku (ale to není kritické, syn u tisku někdy usne...).
Rychlost nic moc, ale co potřebujeme, to nám vytiskne. Netiskneme kravinky na poličku, spíš věci do modelařiny, naposled třeba díly na RC tank (pásy, kola, díly kanonu atd.).
Pokud novou/další, tak v našem případě asi 300x300 ale není to až tak nutné.
jyrry.webnode.cz
Marek_Km

#189 Příspěvek od Marek_Km »

OK, a ta E10 a E12 jsou udělané líp? Stojí ten rozdíl v ceně za větší tiskovou plochu a za jiný typ rámu?
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od Aragor »

Marek_Km píše:OK, a ta E10 a E12 jsou udělané líp? Stojí ten rozdíl v ceně za větší tiskovou plochu a za jiný typ rámu?

Rám je lepší(+ rychlejší sestavení) , ale ten bowden místo direct drive je na číču, viz: https://www.youtube.com/watch?v=ftEmTXQ5zho

Osobně mám A6 odtud : https://www.gearbest.com/3d-printers-3d ... id=1640583 za 2 dny to bylo doma. Už jsem na ni protiskl něco přes 2kg materiálu.
Taranis SE, Optic 6 Assan, Toro900, MAXI SWIFT, FW-190, PZ BF-109
Golfista

#191 Příspěvek od Golfista »

Prosím, můžete někdo změřit průměr trapézové matice (část která se vsadí do plastového dílu pojezdu osy Z) a rozteč děr pro šrouby na ní? Děkuji. Podle možnosti co nejpřesněji. Děkuji ještě jednou
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od Curtiss »

Jak řešíte díry ve výtiscích. Ať dělám, co dělám, tak díry mám vždy tak o 0,4 - 0,5mm na průměru menší, než jsou na modelu. Zkalibroval jsem jak extruder, tak jednotlivé osy a pořád se mi to nedaří doladit. Jako testovací model jsem si vytvořil krychli o hraně 20mm se stěnami 1mm, nahoře neuzavřenou a s dírou 10mm ve spodní stěně. Vnější rozměry krychle jsou OK, tloušťka stěny celkem taky - nejlíp je na tom Cura, ta udělá stěnu přesně 1mm. Jenže tu nepoužívám, přijde mi taková nepřehledná, co se nastavování týká. Slic3r i Slic3r PE mají stěnu cca o 0,1mm silnější (možná ještě zkusím laborovat s faktorem extruze, to mám zatím na 100%). Ale u všech testů je díra ve spodní stěně zhruba o 0,5mm menší :(
Dá se to nějak někde nastavit, nebo je s tím potřeba počítat už při návrhu modelu? Pokud jde např. jen o díry pro šrouby, tak to bych ještě "překousl", ale co když bude potřeba, aby dva výtisky do sebe pasovaly, to už asi takhle řešit nejde. Máte s tím někdo zkušenost? Hledal jsem na netu a moc jsem neuspěl, kromě tvrzení na nějakém fóru, že prostě Slic3r to tak dělá.
bahora

#193 Příspěvek od bahora »

Nakalibrovat to lze, vnější rozměr 40x40mm a vnitřní díra na uložení českého 3D kalibračního měřidla běžně dostupného v každé domácnosti o průměru 23mm :)

Přikládám i STL, nejsem autor pochází z http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f ... =b%C5%AFra
je tam i diskuze k řešení tvého problému.

Každý má svůj postup a různý výsledek :) Viz moje diskuze s "Rimrem" na Youtube pod jeho převodovkou.

Zde máš můj vlastní postup, který mi funguje a rozměry pak sedí, největší pakárna je právě ta díra pro vložení pětikačky

0) začít kalibraci z nuly pro každý typ materiálu (opruz)
1) načíst 100mm struny takže nastavit extruder krokovani
2) nakalibrovat vnější rozměry (kostka 20x20)
3) nakalibrovat na extruzi 1,0 s perimetrem 0,48 pro trysku 0,4 (tady uz trojclenkou prepocitas kroky X/Y a extruderu)
pokud máš nakalibrováno tak pak si můžeš hejbat perimetrem jak chceš, prdel je ze tech 100mm struny extruderu nesedí a ve výsledku teď dělá u mne něco kolem 86mm .... místo 100mm
4) pak si doladit extruzi 1,0 o korekci dle toho co tiskneš, jednotlivé ABS se třeba drobně liší a nebo potřebuješ více plnit než je kalibrace ....

P.S předpokládám že kalibrace rozměru X/Y/Z na krokování máš vyřešenou před kalibrací extruderu a tiskneš kružnice a čtverce OK bez deformací tvaru ....

WhatsApp Image 2019-03-03 at 19.15.00.jpeg

Kalibrace 5Kc.stl
(106.92 KiB) Staženo 70 x

rancher-4x4.png
kroxigor

#194 Příspěvek od kroxigor »

Curtiss píše:Jak řešíte díry ve výtiscích. Ať dělám, co dělám, tak díry mám vždy tak o 0,4 - 0,5mm na průměru menší, než jsou na modelu. Zkalibroval jsem jak extruder, tak jednotlivé osy a pořád se mi to nedaří doladit. Jako testovací model jsem si vytvořil krychli o hraně 20mm se stěnami 1mm, nahoře neuzavřenou a s dírou 10mm ve spodní stěně. Vnější rozměry krychle jsou OK, tloušťka stěny celkem taky - nejlíp je na tom Cura, ta udělá stěnu přesně 1mm. Jenže tu nepoužívám, přijde mi taková nepřehledná, co se nastavování týká. Slic3r i Slic3r PE mají stěnu cca o 0,1mm silnější (možná ještě zkusím laborovat s faktorem extruze, to mám zatím na 100%). Ale u všech testů je díra ve spodní stěně zhruba o 0,5mm menší :(
Dá se to nějak někde nastavit, nebo je s tím potřeba počítat už při návrhu modelu? Pokud jde např. jen o díry pro šrouby, tak to bych ještě "překousl", ale co když bude potřeba, aby dva výtisky do sebe pasovaly, to už asi takhle řešit nejde. Máte s tím někdo zkušenost? Hledal jsem na netu a moc jsem neuspěl, kromě tvrzení na nějakém fóru, že prostě Slic3r to tak dělá.

Většinou je to způsobeno špatnou kalibrací extruderu - nekalibrovat na to kolik mm extruder "sežere" ale kalibrovat na to co opravdu z trysky leze ...
Tisknout 1 perimetr kostku bez výplně a měřit sílu stěny aby měla to co je nastaveno v sliceru ... v případě Slic3ru doporučuju místo procent extruze používat pevně dané hodnoty a ty si odladit.
Pokud bude správně odladěná extruze a kroky na XYZ pak každá tiskárna tiskne přesně viz odkaz na vlákno v předchozím příspěvku ...
1.png
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od Curtiss »

OK, díky, ještě na to kouknu. Právě že při tisku s jedním perimetrem mi síla stěny souhlasí, vnější rozměry taky, ale díry jsou menší. To mi právě hlava nebere.
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“