Stavba Fly Baby

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba Fly Baby

#16 Příspěvek od DAF »

A když pak popíšeš postup a výsledek, určitě se nikdo zlobit nebude, obzvlášť pokud to doplníš nějakou fotečkou.
Hitec Aurora 9X
kornutek

#17 Příspěvek od kornutek »

Spíš bych hledal lehkou a pevnou balzu,
Pokud je možnost prohrabat balík standartky rozdíly jsou téměř polovinu váhy a pevnost lepší jak u lehké.
Mimo motorovou přepážku a osazení podvozku bych obyčejnou překližku nahradil topolovou.
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DAF »

kornutek píše:Spíš bych hledal lehkou a pevnou balzu,
Pokud je možnost prohrabat balík standartky rozdíly jsou téměř polovinu váhy a pevnost lepší jak u lehké.
Mimo motorovou přepážku a osazení podvozku bych obyčejnou překližku nahradil topolovou.

Postup: 1) výběr lehčího materiálu
2) vhodné zeslabení, nutný výběr vhodných míst,
3) možné odlehčení odvrtáváním, s rozvahou volby, aby nedošlo k přílišnému zeslabení kritických míst,
Někdy nahrazuju tenkou leteckou překližku topolovkou, ovšem u tlouštěk pod 1,5 mm je otázkou, zda je topolka (většinou trojka, slabší nemám a ani nevím, jestli je) fakt lehčí.
P.S. Trochu si protiřečí požadavek na lehkou a pevnou balsu. Lehká je řidší a proto je logicky méně pevná a obráceně. Ale v každém návodu na stavbu to je napsáno.
Hitec Aurora 9X
kornutek

#19 Příspěvek od kornutek »

Ano ta lehká a pevná si protiřečí.
Ale v zásobách mám podobně těžké prkénka se stejným řezem přes léta a z jednoho jsou lišty nepouzitelně křehké a z druhého krásné pevné pružné.
Ta překližka vychází i na přepážky líp případně stejně jako březová ,na podlepeni zesílení dílů dávám jen balzu s léty na 45 stupňů.
Dost sem si zvykl při stavbě používat desetinovou váhu.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od DAF »

Po pravdě, hmotnost jsem sice v průběhu stavby vždycky řešil, ale takhle jemnou váhu jsem si zatím nepořídil. Ovšem už delší dobu o takové uvažuju. Obzvlášť u menších modelů se určitě vyplatí. Kdybych ji měl při stavbě zrovna toho malého Pipera, věřím, že bych mohl ušetřit třeba 10%.
Hitec Aurora 9X
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Bartn »

K Vaší diskuzi "balza lehká verzus pevná" ono to není tak jednoduché. Doposud jsem si to taky takhle myslel. Ale po přečtení článku o balze v časopise RC modely si to už nemyslím. Podle autora příspěvku to není tak jednoduché. Doporučuji přečíst.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Bartn »

K Vaší diskuzi "balza lehká verzus pevná" ono to není tak jednoduché. Doposud jsem si to taky takhle myslel. Ale po přečtení článku o balze v časopise RC modely si to už nemyslím. Podle autora příspěvku to není tak jednoznačné. Doporučuji přečíst.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

Samozřejmě to není tak jednoduché. Za ty roky jsem si toho všimnul také, že se nedá položit jen tak rovnítko lehká = nepevná. Teď zrovna lepím model, kde je balsa lehká a přitom vypadá dostatečně pevně. Mimochodem kolega kormutek to také zmiňuje ve svém příspěvku. Ta tvrdší bývá pevnější, ale nelze říct, že když je o polovinu měkčí, že je o stejně méně pevná. Pokud chceš, musíš prostě vybírat.
Hitec Aurora 9X
kornutek

#24 Příspěvek od kornutek »

Hrubě orientačně to jde i v prodejně.
Vyberu desky co se mi líbí váhově na pocit v ruce a jemně zkusím prohnut.Ty co se hned kroutí vyřadím.
Teď sem vybíral 0,8 a váha vybraných lehkých byla mezi 12.6 až 19.5 gramu.
Popravdě sem do vážení zabředl při stavbě bellanky od Hackeru
Na holém draku nahrazení téměř veškerých dřevěných dílů to dělalo k deseti gramům a to při letové váze 116g není zanedbatelné.
Trochu lehčí serva než standartní 40 gramové lehčí baterky a ve výsledku to dělá moc.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“