Svahování v Rakousku - Grossarl
Svahování v Rakousku - Grossarl
Zdravím všechny přátele svahového létání,
v létě se chystám na svahy v oblasti Grossarltal ve Vysokých Taurech v Salzburgských Alpách.
Pokud se zde najde někdo, kdo v Grossarlu nebo poblíž létal, prosím o jeho postřehy a zkušenosti, případně odkazy, abych se vyvaroval případných chyb a nepříjemností.
Moc díky.
v létě se chystám na svahy v oblasti Grossarltal ve Vysokých Taurech v Salzburgských Alpách.
Pokud se zde najde někdo, kdo v Grossarlu nebo poblíž létal, prosím o jeho postřehy a zkušenosti, případně odkazy, abych se vyvaroval případných chyb a nepříjemností.
Moc díky.
Re: Svahování v Rakousku - Grossarl
Ahoj,
já ti jen doporučím se cestou v Salzburgu zastavit v redbulláckým muzeu. Je parádní, plný krásných strojů.
já ti jen doporučím se cestou v Salzburgu zastavit v redbulláckým muzeu. Je parádní, plný krásných strojů.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Díky za doporučení,
škoda jen, že se zde zatím neobjevila žádná odpověď přímo na mou otázku.
Pokud jezdíte létat jinam do ciziny a máte z těmi místy dobré zkušenosti, podělte se prosím o ně. Třeba je budu moci využít někdy příště.
Děda
škoda jen, že se zde zatím neobjevila žádná odpověď přímo na mou otázku.
Pokud jezdíte létat jinam do ciziny a máte z těmi místy dobré zkušenosti, podělte se prosím o ně. Třeba je budu moci využít někdy příště.
Děda
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
Najdi si na webu startovačky paraglideristů a rogalistů, jsou u toho informace o směrech větrů a tipy na dopravu nahoru. Dej si pozor večer na svahy v nižších partiích, foukává tam večer nevyzpytatelně "shora dolů". Informace na webech pro rogalisty uvádí místní záludnosti. Výhodné je mít zakoupenou kartu s týdenní slevou na lanovky a bazény. Sjezdovky vypadají zdola výborně, na sjezdovce pak to bývá kamenité. Dá se létat na louce nebo pastvině, ale je nutné se domluvit s majitelem. Letadla na hřebenech jsem startoval z turistických cest a sedal do kleče vedle cesty, nikdo mi problémy nedělal. Na louce jsem od majitele dostal jen instrukci, že mám běhat jen po posekaném. Létání nahoře u horních stanic lanovek je super, dole v údolí je vzduch nevyzpytatelný.
https://www.kolmanl.info/index.php?show=hangar7
To : Libor
Díky za Tvoji reakci. Tvé stránky mám docela načtené, včetně článků o cestách do hor. Moc se mi líbí a všechny tvé postřehy a doporučení určitě využiju. Ale ke startům se budu snažit využívat především horní partie a níže se pouštět jen v nejnutnějších případech. Snad se mi podaří tyto plány uskutečnit.
To : AVALON57
Díky za odkaz, právě tato reportáž byla tím nejpodstatněším důvodem k volbě místa pro mou příští svahovací dovolenou. Vždyť mít k dispozici v dosahu pouze několika kilometrů čtyři regulérní, prověřená a doporučovaná startoviště ( oproti odkazu přibyla ještě Loosbühelalm ), orientované dohromady na téměř všechny světové strany, se jen tak někde nepoštěstí. Jen věřím a doufám, že díky tomu nebude všude " přepilotováno " a já nebudu znechuceně paběrkovat na nějaké loučce za blahosklonného povolení majitelova.
Díky za Tvoji reakci. Tvé stránky mám docela načtené, včetně článků o cestách do hor. Moc se mi líbí a všechny tvé postřehy a doporučení určitě využiju. Ale ke startům se budu snažit využívat především horní partie a níže se pouštět jen v nejnutnějších případech. Snad se mi podaří tyto plány uskutečnit.
To : AVALON57
Díky za odkaz, právě tato reportáž byla tím nejpodstatněším důvodem k volbě místa pro mou příští svahovací dovolenou. Vždyť mít k dispozici v dosahu pouze několika kilometrů čtyři regulérní, prověřená a doporučovaná startoviště ( oproti odkazu přibyla ještě Loosbühelalm ), orientované dohromady na téměř všechny světové strany, se jen tak někde nepoštěstí. Jen věřím a doufám, že díky tomu nebude všude " přepilotováno " a já nebudu znechuceně paběrkovat na nějaké loučce za blahosklonného povolení majitelova.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
děda píše:. Vždyť mít k dispozici v dosahu pouze několika kilometrů čtyři regulérní, prověřená a doporučovaná startoviště ( oproti odkazu přibyla ještě Loosbühelalm ), orientované dohromady na téměř všechny světové strany, se jen tak někde nepoštěstí
Ale iba jeden svah je do otvorenej doliny nemýlim li se.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
I kdyby jsi se nemýlil, můžeš mi prosím vysvětlit, v čem spočívá nevýhoda svahů v Grossarltalu, které nejsou do otevřeného údolí. Opravdu rád a se zájmem si tuto problematiku nechám vysvětlit a budu za to rád.
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
Avalon57
- kocispavel
- Kontaktovat uživatele:
AVALON57 píše:
vyprodáno 2 roky dopředu .....
Jo?
Tak jsem si maloval, že bych tam příští léto na pár dní zajel. Akorát zatím není s čím. Ale asi mám dost času.
záleží Pavle, kolik budeš chtít míst. 1-2 pokoje se najdou, akorát si musíš přizpůsobit termín hotelu, ne sobě. např já sháněl 5 pokojů na 06/2019 a už bylo vše obsazeno, tak pojedeme zde: http://www.hochzeigerhaus.at/ lítání 70m vedle hotelu nebo kabinkou na vrchol sjezdovek do cca 2400 m.n.m.
Petr
Petr
Avalon57
Večerní proudění vzduchu z kopce dolů se nazývá katabáze (paraglidisté používají slangově "start s Kačou v zádech" ) viz http://www.eparagliding.cz/cs/component ... dni-kurz-5
kapitola o Údolním proudění
kapitola o Údolním proudění
Libor píše:Najdi si na webu startovačky paraglideristů a rogalistů, jsou u toho informace o směrech větrů a tipy na dopravu nahoru. Dej si pozor večer na svahy v nižších partiích, foukává tam večer nevyzpytatelně "shora dolů". Informace na webech pro rogalisty uvádí místní záludnosti. Výhodné je mít zakoupenou kartu s týdenní slevou na lanovky a bazény. Sjezdovky vypadají zdola výborně, na sjezdovce pak to bývá kamenité. Dá se létat na louce nebo pastvině, ale je nutné se domluvit s majitelem. Letadla na hřebenech jsem startoval z turistických cest a sedal do kleče vedle cesty, nikdo mi problémy nedělal. Na louce jsem od majitele dostal jen instrukci, že mám běhat jen po posekaném. Létání nahoře u horních stanic lanovek je super, dole v údolí je vzduch nevyzpytatelný.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
děda píše:I kdyby jsi se nemýlil, můžeš mi prosím vysvětlit, v čem spočívá nevýhoda svahů v Grossarltalu, které nejsou do otevřeného údolí. Opravdu rád a se zájmem si tuto problematiku nechám vysvětlit a budu za to rád.
Všetky tie ostatné svahy sú obklopené vyššími kopcami a čím silnejší bude vietor, tým väčšie budú turbulencie od nich. Lietaš skrátka v rotore. A tak sa môže stať, že bude fúkať 15m/s a ty budeš mať problém udržať výšku. Samozrejme že vo vetroch do 8m/s a s termikou to bude určite požužlaníčko.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
Tannenalm jsem letos na podzim absolvoval. Super relax a pohoda.
S klasickým svahováním to ale nemá moc společného.
Bez motoru ani ránu...
S klasickým svahováním to ale nemá moc společného.
Bez motoru ani ránu...