Zalomené šrouby ZDZ
- Radek1980
- Kontaktovat uživatele:
Zalomené šrouby ZDZ
Zdravím vás. Můžete někdo poradit. Jak řešit zalomené šrouby v unašeči u motoru ZDZ 80 b2?
Použil jsem nějaké šunty které se vibracemi uklepaly a zůstaly zalomené v unašeči.
Jak se dá unašeč sundat...potřebuju na to stahovák?
Nebo je nějaký servis na ZDZ? Výrobce se mi nedaří kontaktovat.
Předem díky za pomoc.
Použil jsem nějaké šunty které se vibracemi uklepaly a zůstaly zalomené v unašeči.
Jak se dá unašeč sundat...potřebuju na to stahovák?
Nebo je nějaký servis na ZDZ? Výrobce se mi nedaří kontaktovat.
Předem díky za pomoc.
Radek
Špatná zpráva je ta, že čas letí. Dobrá zpráva je ta, že vy jste pilot.
Re: Zalomené šrouby ZDZ
Na zalomené šrouby existují vytahováky. Vypadají podobně jako závitníl, ale s levým závitem. Do zalomeného šroubu se vyvrtá díra. Do ní se zasune ten vytahovák a točí se doleva, jako by jste povoloval šroub.
Jsou i jiné způsoby které znám, ale buď potřebujete svářečku, jestliže jsou šrouby kovové, nebo nějaký trj nebo čtyřhran z tvrdšího materiálu.
Jsou i jiné způsoby které znám, ale buď potřebujete svářečku, jestliže jsou šrouby kovové, nebo nějaký trj nebo čtyřhran z tvrdšího materiálu.
Nevím jaký šroub je na ZDZ 80, ale na ZDZ 60 je šroub M4 a jak byl šroub ulomený a ještě samozřejmě na šikmo a tak fakt nejde navrtat a potom nějakým vytahovákem fakt nejde vytočit, protože první závity v unašeči jsou otlačené a zničené tou druhou půlkou, je to tak? Vytahováky jsou dobré tak od távitu M8 a výše
.Příčina ulomení šroubů: přes zimu dřevěná vrtule seschla a vůle vrtule vibracemi udělala udělala své, je to tak? Vidím to na nový unašeč a co takhle HVP Modell, třeba něco mají: http://www.hvp-modell.cz/images/ceniky/ ... otory_.pdf
- Radek1980
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak. A ještě v kombinaci s nekvalitními šrouby. Zkusím to HVP. A ten unašeč se musí stáhnout stahovákem že? Kdyby někdo věděl ještě o tom kde sehnat díly na ZDZ tak budu rád...kdyby HVP neklaplo. Nebo nějaký další nápad.
Radek
v neděli jsem vytahoval zalomený M4 pomocí vytahováku a šlo to hezky

sada je od M3, mám tedy letitou ještě v jiné (hezčí
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
To jseš teda dobrej, já jsem M4 nikdy tím trojkovým vytahovákem nevytočil. Buď je šroub prasklej šikmo a nejde navrtat do středu, nebo je šroub v díře zažvejklej a tím vytahovákem ho roztrhneš nebo vytahovák praskne. Je ještě jedna možnost ale dost blbě sehnatelná, starej šroub se dá vyjiskřit jehlou.
Nejdřív sundej unašeč a koukni jestli jsou díry skrz, většinou ano. Pak stačí začít odvrtávat šroub z druhý strany a někdy se povede šroub rovnou vrtákem vytočit. Vrták si vem pro závit M3 a když šroub při vrtání nepovolí, tak můžeš ještě použít závitník. Pro lepší vycentrování vrtáku stačí kousek trubičky nebo imbus šroub. Ideální je to dělat ve stojanový vrtačce.
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
jestlito je zalomene v hliniku jde to vyleptat kyselinou
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
A kterou? Ty běžný žerou hliník podstatně rychlejc než železo.
Kr -to je ona
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, zajímavý, myslel jsem, že dusičná žere téměř vše. 
Aha, Wikiprdie tvrdí, že se na Al vytvoří pasivační vrstva odolná proti dalšímu žraní. Nojo, ale o slitinách Al tam nic nepíšou, radši bych to nejdřív na něčem odzkoušel.
Aha, Wikiprdie tvrdí, že se na Al vytvoří pasivační vrstva odolná proti dalšímu žraní. Nojo, ale o slitinách Al tam nic nepíšou, radši bych to nejdřív na něčem odzkoušel.
Přes Písek nejezdíš? Není problém to vyndat.
www.rc-pisek.rajce.idnes.cz/
www.youtube.com/user/Hreba13/videos
www.youtube.com/user/Hreba13/videos
Celeron píše:To jseš teda dobrej, já jsem M4 nikdy tím trojkovým vytahovákem nevytočil. Buď je šroub prasklej šikmo a nejde navrtat do středu, nebo je šroub v díře zažvejklej a tím vytahovákem ho roztrhneš nebo vytahovák praskne. Je ještě jedna možnost ale dost blbě sehnatelná, starej šroub se dá vyjiskřit jehlou.
Musíte používat kvalitní vytahováky, né nějaké čínské bláto. A u šroubku M4 už je potřeba maličký vytahovák, asi 3mm, tak je potřeba to dělat pomalinku a opatrně. Nejlépe ještě před vytahováním na šroub něco nakapat, nějaké WDčko apod.
WDčko určitě pomůže uvolnit, ale rozhodně neopraví naklepaný začátek závitu
a přes tento zničený závit ten ulomený šroub ven opravdu nejde.