jio píše:Teď chodím létat volně na pole. Jakmile toto začne platit, bude možné létat jen na vyhrazených místech. Pro mě to tak bude stopka. Pro spoustu dalších asi taky. Zažil jsem už teď, že přišel majitel co dostal v restituci zpět kus pastviny, na kterou bere jen dotace kvůli sečení (přesněji mulčování), a začal mě vyhazovat i když jsem stál na polní cestě. Jen se mu nelíbilo, že létám nad "jeho" polem..
No a o čem asi píšu? Létáš "jen tak na poli", ale přiznej si, že fakticky ilegálně. Majitel to buď ignoruje či dokonce schvaluje, pak je vše v pohodě anebo ne, pak tě bude vyhazovat. Říkáš, že létáš z polní cesty, ta ale obvykle patří k poli a má nějakého majitele (často stejného jako pole), tak maximálně je psaná jako věcné břemeno, ale pro použití k průchodu/průjezdu, ne k létání. Na bezproblémovém místě to nikdo nebude řešit ani kdyby se přijalo stejné ustanovení jako v DE, naopak na problémovém bude problémů tak asi stejně jako dosud...
Ony tam jsou závažnější body, pro tebou popsanou situaci by byl rozdíl třeba v tom, že při létání "jen tak někde" jsou podstatně přísnější limity výšky atd., než na skutečném modelářském letišti, je tu opravdu výrazné zvýhodnění provozu na vyhrazených plochách. Tohle už problém v některých lokalitách být může. A dalo by se pokračovat...