Výběr modelářského nabíječe
Re: výběr modelářského nabíječe
ten omezovač... no... mám iSDT 150W a naběhne i se "zástrčkovým" zdrojíčkem 12V 3A, jen je nutné si v ní nastavit patřičné výkonové omezení, jinak ho rychle sestřelí při nabíjení 
jyrry.webnode.cz
@jyrry "jen je nutné si v ní nastavit patřičné výkonové omezení, jinak ho rychle sestřelí při nabíjení"
Nevím zda správně rozumím. Spínaný zdroj má při zapnutí vybité kondenzátory zatím nevím o
a)těch co by se zapínaly při fázi v nule b)měly "soft" rozběh.Nevím zda to řeší omezení W nabíječky.
Nevím zda správně rozumím. Spínaný zdroj má při zapnutí vybité kondenzátory zatím nevím o
a)těch co by se zapínaly při fázi v nule b)měly "soft" rozběh.Nevím zda to řeší omezení W nabíječky.
Jednoduše ten zdroj má nadproudovou pojistku a při překročení určitého odběru se vypne. To nemá s kondenzátory nic společného.
guchar píše:..Nevím zda to řeší omezení W nabíječky.
Omezení W nabíječky řeší dostatečnost W dodávaných zdrojem.
Prostě max. W nabky přizpůsobím chabému zdroji a nemusím si hlídat kolik A nastavím, ona to prostě omezí aby ze zdroje nevzala víc W než on snese.
Nabíjení kondíků neřeším, jen konstatuji že i s chabým zdrojem 12V 3A nabka iSDT 150W nastartovala bez nějakých opičáren a doplňků.
jyrry.webnode.cz
Myslím, že mi začíná svítat (URÁ). Já mluvil o zdrojích (spínaných), co při zapnutí vyhodí jistič.
Který je v rozvodu pro ochranu vedení ke spotřebiči. Může za to náběhový proud zdroje,
a mnohdy nepomůže ani použití motorového (pomalého) jističe.
"Chabý zdroj 12V / 3A" má NÁBĚHOVÝ PROUD velikosti, který zásuvkový jistič nevyhazuje.
(Zásuvkové obvody jsou obvykle vodiči 2.5 mm Cu, chráněny jističem 16 A / 3680 W .)
A pokud ty 3 A nestačí připojené nabíječce, tak (proudová) elektronická ochrana zdroje
dočasně / trvale(do resetu) zdroj odpojí.
Ty potíže byly tuším u nářadí na 230 V, s elektronickou regulací otáček.
Který je v rozvodu pro ochranu vedení ke spotřebiči. Může za to náběhový proud zdroje,
a mnohdy nepomůže ani použití motorového (pomalého) jističe.
"Chabý zdroj 12V / 3A" má NÁBĚHOVÝ PROUD velikosti, který zásuvkový jistič nevyhazuje.
(Zásuvkové obvody jsou obvykle vodiči 2.5 mm Cu, chráněny jističem 16 A / 3680 W .)
A pokud ty 3 A nestačí připojené nabíječce, tak (proudová) elektronická ochrana zdroje
dočasně / trvale(do resetu) zdroj odpojí.
Ty potíže byly tuším u nářadí na 230 V, s elektronickou regulací otáček.
guchar píše:... Já mluvil o zdrojích (spínaných), co při zapnutí vyhodí jistič....
Jo tááák...
Tak takové nemám. Ani ten 12V/40A nevyhodí, ani ten 28V/1200W ne.
jyrry.webnode.cz
guchar má pořád na mysli ten můj úžasný zdroj, který občas sloužil jako vyhazovač jističe, dokud jsem mu nepomohl tím zmiňovaným omezovačem náběhového proudu. Řešil jsem tady .
@Marek_Km Dík. Diskuze k ručnímu nářadí 230 V AC s regulací byla možná na jiných stránkách.
V tvém případě tam možná přispívá situace dva(víc) spínaných zdrojů v zásuvkách spol. jističe.
Občas se objeví "podivnosti" když s IPC-1 nebo IPC-5 zapnu trafo pájku, další spínaný zdroj, ...
V tvém případě tam možná přispívá situace dva(víc) spínaných zdrojů v zásuvkách spol. jističe.
Občas se objeví "podivnosti" když s IPC-1 nebo IPC-5 zapnu trafo pájku, další spínaný zdroj, ...
Ahoj, nevíte o levné nabíječce na dvě lipol najednou? Ideálně 2-3s s kapacitou max 8000 mAh? Teď mám Imax 80W a je to na dlouho. Díky
Traxxas TRX-4 Ford Bronco 1/10 brushless
Losi Rock Rey 1/10 brushless
Losi Night Crawler SE 1/10
Tohle jsem viděl, ale i tak by to nabíjelo dlouho. To radši silnější nabíječku
To jsou jednoduché počty, vlastně násobilka...
Aby se za rozumnou dobu nabilo 3s 8Ah, chce to proud alespoň 1,5C, tedy 12A. Při napětí kolem 12V to tedy dělá 12Vx12A=144W.
Doporučil bych třeba Reaktor 350W a buď sériové či paralelní nabíjení dvou sad s dodržením zde kolem umístěných náležitostí (už toho tu bylo popsáno celkem hodně).
Samozřejmě to předpokládá solidní zdroj, bude to žrát o něco víc než to do baterek bude dávat, tedy zdroj alespoň 300-350W. Nebo počítat s tím že si to z 12V olova vezme skoro 30A, což také není zrovna málo...
No a pak je možnost snížit nároky na čas, smířit se s delším časem nabíjení a přepočítat si to...
Nějaká rozbočovací destička to teda fakt nevyřeší.
Aby se za rozumnou dobu nabilo 3s 8Ah, chce to proud alespoň 1,5C, tedy 12A. Při napětí kolem 12V to tedy dělá 12Vx12A=144W.
Doporučil bych třeba Reaktor 350W a buď sériové či paralelní nabíjení dvou sad s dodržením zde kolem umístěných náležitostí (už toho tu bylo popsáno celkem hodně).
Samozřejmě to předpokládá solidní zdroj, bude to žrát o něco víc než to do baterek bude dávat, tedy zdroj alespoň 300-350W. Nebo počítat s tím že si to z 12V olova vezme skoro 30A, což také není zrovna málo...
No a pak je možnost snížit nároky na čas, smířit se s delším časem nabíjení a přepočítat si to...
Nějaká rozbočovací destička to teda fakt nevyřeší.
jyrry.webnode.cz
Mě stačí, když jednu sadu baterek nabiju za hodinu, kapacita bude asi 6000-7600 mAh. Současná nabijecka dá jen 6A a pouze jednu baterku. Ideálně pouze nabíjení ze zásuvky 230V
Aby se to nabíjelo tak hodinu, stačí 1C, tedy 6-7,6A , vezmeme tu vyšší kapacitu.
Potřebný výkon je 7,6A x 12V = 91,2W
Chceš to 2x, dohromady tedy 180W. Podle toho už si nabíječku a zdroj vybereš.
Potřebný výkon je 7,6A x 12V = 91,2W
Chceš to 2x, dohromady tedy 180W. Podle toho už si nabíječku a zdroj vybereš.
jyrry.webnode.cz
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... 00W-10A-6S
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... V-15A-180W
Asi to nejlevnější co tam vidím... Zdroj bude na hraně, silnější je https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... V-20A-240W
S těmi zdroji ale musíš vědět co děláš, je tam snadno na dotek 230V.
https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... V-15A-180W
Asi to nejlevnější co tam vidím... Zdroj bude na hraně, silnější je https://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz ... V-20A-240W
S těmi zdroji ale musíš vědět co děláš, je tam snadno na dotek 230V.
jyrry.webnode.cz