B17 2500mm RC - profil kridla

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Amper

Re: B17 - profil kridla

#16 Příspěvek od Amper »

ja bych tomu veril

NACA 0018 at the root with NACA 0010 at the tip.

Takze ke konci se zuzuje
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
HONZIK 22

#17 Příspěvek od HONZIK 22 »

Jenze ty profily byly podrizeny tomu co se muselo do kridel dostat. Ve sve podstate to byla skorepinka a obal MECHANISMU... napriklad mechaniky kridla , podvozku, pevnostni uchyt ctyr motoru a jejich nadrzi.Litalo to vysoko mimo turbulence a neslo hodne nakladu. TEN PROFIL SE NEDA INTERPELOVAT DO MODELU z milionu duvodu. Tedy da, ale bude to kontra produktivni. VETSI UHEL NABEHU VETSI ODPOR NIC CO BY PROSPELO LETOVYM VLASTNOSTEM.
veka1
Kontaktovat uživatele:

B17 - profil křídla - nadbytečnosti

#18 Příspěvek od veka1 »

HONZIK 22 píše: TEN PROFIL SE NEDA INTERPELOVAT DO MODELU z milionu duvodu. Tedy da, ale bude to kontra produktivni. VETSI UHEL NABEHU VETSI ODPOR NIC CO BY PROSPELO LETOVYM VLASTNOSTEM.

... hmm , kdyby to vedel Paul Walker,asi by se s takovym profilem a modelem nepokousel odlitat MS v r. 2000 ve Francii.

Njn, dobre mu tak ,... ma cist RCmanii :lol: Skoncil chudak az na 9 miste,viz odkaz na vysledkovou listinu:

http://www.go-cl.se/wch00f2bres.html

Prikladam oskenovane fotky (v r. 2000 jsem jeste nemel digi fotak) :

b17_landres_2000_001.jpg

b17_landres_2000_002.jpg

b17_landres_2000_003.jpg

Model o hmotnosti cca 2,8kg byl pohanen 4 x OS max 2,5ccm.

Nemuzu najit kvalitnejsi video ,ale pro ilustraci by to mohlo snad stacit:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A5mP2yOlOX0[/youtube]

Pozn. na stejne akci jsem lital s normalnim jednomotorakem a zbylo na me cca 31 misto z 93 zavodniku 8) .

veka1
HONZIK 22

#19 Příspěvek od HONZIK 22 »

HOLA HOLA . Mno , kdyby byl zvolen poloprofil 2412 byly by vysledky lepsi. :lol:
Rosta2
Kontaktovat uživatele:

Re: B17 2500mm RC - profil kridla

#20 Příspěvek od Rosta2 »

Tady je potvrzení profilů křídla třeba i té B17 http://www.public.iastate.edu/~akmitra/ ... _usage.htm Rosťa
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

HONZIK 22 píše:HOLA HOLA . Mno , kdyby byl zvolen poloprofil 2412 byly by vysledky lepsi. :lol:

Proč konkrétně?

A proč sem taháte upoutance? Nechápu... :?
jyrry.webnode.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od veka1 »

jyrry píše:Proč konkrétně?

A proč sem taháte upoutance? Nechápu... :?

... mam pocit ,ze se vytraci jadro dotazu . Zakladatel vlakna pochybuje, ze by na bombarderu mohl byt pouzit symetricky profil ( proto hleda neco jineho) a par dalsich nadsencu ho v tom podporuje i pres oficialni info z konstrukcni kancelare Boeingu .

Pozn. otazkou je, zda USA konstrukteri cilene a verejne neblafuji, aby zmatli nepritele :?

Soude dle nekterych reakci, cteni konstrukcnich analyz neni moc zabavna cinnost. Proto jsem se pokusil ukazat nejvice nepriznivy priklad letu co v modelarine znam ( letova sestava F2B akrobatu) , coby dukaz,ze v diskusi zavrhovany symetricky profil je schopny fungovat v mnohem kritictejsich letovych rezimech,nez se pohybuji vetsi RC polomakety. A vo,vo tom to je.

Nic jineho jsem ve svem prispevku rici nechtel ... proste ilustrovana osveta z oblasti aerodynamiky a mechaniky letu :)

veka1
Blacksite
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Blacksite »

Tak jsem rad, ze jste se tu takhle vsichni rozjeli, ale pokud bude moznost se shodnout na nejakej profilu, byl bych rad. Mam pripraveny Naca 2418, pokud s tim nebude problem :roll:
Taranis X9D+
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že volba souměrného profilu byla hlavně z důvodu toho, že má velmi malý klopný moment. To se u bombardéru, kde se hodně mění letový režim (naložený, natankovaný v Anglii proti vyložený v Hamburku a vyložený s prázdnými nádržemi v Anglii) hodně hodí.

Osobně se domnívám, že na modelu tohle není třeba.

Dal bych "maketový" 2418 u trupu a směrem ke koncům křídla to interpoloval na 2410.
Přílohy
Bez názvu.png
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od hoblik »

Safra, to jsem docela rád, že jste se nakonec dobrali k podobným profilům, které jsem nakonec zvolil také. Na tý mý b-17 mám u kořene NACA 2418 a na konci křídla 2412 a ještě negativ 1,5°. S letovými vlastnostmi jsem spokojen.
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
igorb

#26 Příspěvek od igorb »

TomasC píše:Myslím, že volba souměrného profilu byla hlavně z důvodu toho, že má velmi malý klopný moment. To se u bombardéru, kde se hodně mění letový režim (naložený, natankovaný v Anglii proti vyložený v Hamburku a vyložený s prázdnými nádržemi v Anglii) hodně hodí.

Osobně se domnívám, že na modelu tohle není třeba.

Dal bych "maketový" 2418 u trupu a směrem ke koncům křídla to interpoloval na 2410.

On hlavne potreboval makat domov ked sa vylozil, lebo to bol moment ked ich zacali nahanat, takze nejaky nosny profil v "predlaminarnej" dobe ked uz mas prazdne lietadlo (maly koeficient vztlaku) a obcas potrebujes potlacit aby si to rozbehol ta moc nepodrzi (resp. zabrzdi) :- )))

Na vzlet ked je nalozeny ma klapky aby vyrobil potrebne prehnutie profilu a vztlak, takze ten profil nevadi. Dolezitym faktorom pre ten profil ale pokial viem bola "priestrelom vzdornost" ono to muselo letiet aj derave, takze tam ten vypukly tvar daval velku pevnost aj s pripadnou dierou (a tomu bola podriadena aj konstrukcia kridla s nejakym "sofistikovanym" dizajnom nosnikov prave kvoli otrlosti pri priestreloch), plus ten klopivy moment - to bol velky problem v pripade ustrelenia casti vyskovky (v dobe ked bolo zvykom robit vyskovky "len tak-tak"), co bol casty problem, taky eroplan strati cast statickej zasoby stability, co sa este stale da uriadit, pokial sa kridlo samo od seba nehrabe nadol.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“