Ač ještě ne začátečník, rád bych také přišel se svou troškou do mlýna na téma stabilizace.
Když jsem si pořídil své první letadélko (sice hračku číňana prapodivné konstrukce, rozebíralo se ve vlákně:
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=16&t=83140&start=37), nejvíc mě na něm překvapilo, že se nechová jako RC auto. Myslel jsem si, že když chci zatočit, tak podržím páčku třeba doprava, letadlo bude zatáčet v oblouku s konstantím poloměrem a když páčku pustím, tak se srovná. Než jsem přišel na to, že: 1. se letadlo nesrovná, když páčku pustím 2. se bude zmenšovat poloměr zatáčky, když budu páčku držet 3. aby letadlo provedlo požadovaný manévr, stačí do páčky jen strčit na stranu a hned zas pustit ; pořád jsem padal. Nehledě k tomu, že při náklonu v oblouku se mění směr vztlaku a tím se zmenšuje jeho vertikální složka, v důsledku čehož se letadlo propadá - tohle asi stabilizace kompenzuje taky.
V již zmíněném vlákně jsem položil jednu hodně debilní otázku, jestli není ze začátku jedno, když nebudu používat výškovku, ale výšku budu řídit jen motorem. Dostal jsem pár odpovědí, z kterých vyplynulo, že by to i mohlo být jedno, ale podcenil jsem, že je to zlozvyk, který mi bude v budoucnu překážet, i když je to ze začátku v pohodě.
Takže za mě, já bych si na to jako začátečník nechtěl zvyknout a pak rozbít letadlo, až to vypnu.