zdzd píše:Třeťak, a to hlavně, se s ní létat nenaučí.
Samozřejmně záleží na tom, jak se používá. Připomínám, že jsem samouk a trénuji s Betou 1400, tedy bez podvozku. Já například začínal tak, že před startem jsem ji zapnul, vystoupal do rozumné výšky, tam ji vypnul a trénoval. Před přistáním ji zase zapnul a přistál. Když jsem dostal letadlo trochu do ruky, tak už jsem startoval bez stabilizace no a nakonec jsem bez stabilizace i pristával. Nyní ji používám jen vyjímečně, vetšinou po nějaké mé chybě nízko nad zemí nebo když nenadálý poryv větru mě s érem udělá nějakou brikuli. Zatím bych o sobě netvrdil že umím létat, spíš bych se přirovnal k čerstvému řidiči, který poprvé sedá do auta bez instruktora v autoškole. Jsem ale přesvědčen, že mě se stabilizace už zaplatila. Těch horkých chvilek jsem měl několik a jsem přesvědčen, že bez stabilizace bych vyoral čumákem pěknou brázdu do hlíny.
Nepopírám, že optimální by asi bylo učit se se zkušeným letcem, a mít propojená rádia trénovacím kabelem. No ale uvažme, každý má nějakou práci a rodinu a k tomu ještě chodit pravidelně učit nějakého začátečníka, to už by měl asi svatozář. A Já právě u nás ve vesnici nikoho se svatozáří nepotkal.