měření malých úhlů
měření malých úhlů
Ahoj,
jak prosím měříte malé úhly 0,5-5° na modelu (úhly nastavení, vzepětí, seřízení)?
"Školní" úhloměr z papírnictví "velký" má průměr max. 15cm, to při těhle úhlech se mi nezdá moc přesné.. Máte na to nějaký fígl nebo pomůcku (která pokud možno nestojí tisíce)?
Dík, M.
jak prosím měříte malé úhly 0,5-5° na modelu (úhly nastavení, vzepětí, seřízení)?
"Školní" úhloměr z papírnictví "velký" má průměr max. 15cm, to při těhle úhlech se mi nezdá moc přesné.. Máte na to nějaký fígl nebo pomůcku (která pokud možno nestojí tisíce)?
Dík, M.
Turnigy i10; Q.B.15 Revival 1450mm, Handsel 1400mm, Multiplex FunGlider 1300mm, Bird Of Time 3000mm
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Re: měření malých úhlů
Jestli to chceš hodně přesně, tak se na to dá použít laserové ukazovátko, bílá zeď a trochu matematiky. Pro vlastní výpočet buď použiješ goniometrické funkce, nebo si to jednodušeji přepočítáš na kruh. Princip ti snad osvětlí tento odkaz: http://www.soustruh.borec.cz/mk.htm
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Mám digitální úhloměr na vrtulníkové listy, kde jsem si zvětšil rozsah měřeného dílu. Docela fungující.
Na seřizování např. úhlu náběhu, vyosení motoru používám přípravky vyrobené z plastového úhloměru. Myslím si, že přesnost na 0,5 stupně je naprosto dostačující.
Pokud bych přece jen k něčemu potřeboval větší přesnost myslím si, že úhloměr by šel překreslit a protažením přímek na větší průměr se zvětší i velikost mezi jednotlivými stupni, Tyto mezery pak rozdělit na poloviny či čtvrtiny a máš přesnější měření. Snad jsem to napsal nějak srozumitelně.
Pokud bych přece jen k něčemu potřeboval větší přesnost myslím si, že úhloměr by šel překreslit a protažením přímek na větší průměr se zvětší i velikost mezi jednotlivými stupni, Tyto mezery pak rozdělit na poloviny či čtvrtiny a máš přesnější měření. Snad jsem to napsal nějak srozumitelně.
Pouzivam mechanickeho Robarta
https://ssli.ebayimg.com/images/g/EzsAAOSwPchaCgZH/s-l1600.jpg
Ma tenkou rucku, zrcatko a vetsi stupnici takze vetsinou staci. Pokud si nejsem jisty nebo nemam moznost podivat se na stupnici spravne tak na tu listu prilozim mobil s aplikaci digitalni vodovahy (mam L950 ktera ma rovne hrany)
https://ssli.ebayimg.com/images/g/EzsAAOSwPchaCgZH/s-l1600.jpg
Ma tenkou rucku, zrcatko a vetsi stupnici takze vetsinou staci. Pokud si nejsem jisty nebo nemam moznost podivat se na stupnici spravne tak na tu listu prilozim mobil s aplikaci digitalni vodovahy (mam L950 ktera ma rovne hrany)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Pro běžná měření mám v mobilu aplikaci "Protractor". Je to úhloměr s možností vynulování v libovolné poloze a posouvatelným výřezem úhlu. Dají se pomocí průhledu přes foťák měřit i úhly v krajině a fotku uložit. https://www.slunecnice.cz/sw/protractor-android/ Pro přesné měření úhlu seřízení používám měření výšek od špendlíků v náběžce a odtokovce křídla a výškovky. Pro výpočet existují i excelové utilitky, kam se jenom doplní míry. Dávat to sem ale nebudu, protože nejsem autorem.
. . asi tak, jak říká Lark. Pracovní deska (rovná) éro do horizontu a změřit vzdálenost např oněch špendlíků od prac. desky
- měřit pokud možno kolmo a znát v místě špendlíků délku tětivy . . . Netřeba excell utilitky, stačí na to fce tangens. Když mi dědkové jsme rozum brali, učilo se to na ZDŠ . .
Chápu, že to není vhodně na rotorové listy . .
Vzletem v Let !!
L
- měřit pokud možno kolmo a znát v místě špendlíků délku tětivy . . . Netřeba excell utilitky, stačí na to fce tangens. Když mi dědkové jsme rozum brali, učilo se to na ZDŠ . .
Chápu, že to není vhodně na rotorové listy . .
Vzletem v Let !!
L
Už jsem taky starej dědek a dřív jsem všechno počítak ručně, pak na kalkulačce a od začátku Excelu jsem čím dál víc línější. 
Já používám matematiku a pravítko a sedí to na desetiny. Prostě si rozměr, který chci nastavit, převedu na kružnici, vydělím 360°a pak vynásobím potřebným úhlem. Příklad:
Mám křídlo o hloubce profilu 385mm a chci mu dát úhel náběhu 0,5°.
Takže === (385 x 2) x 3,14 = 2 417,8
2 417,8 : 360 = 6,71
6,71 x 0,5 = 3,35 = o 3,35mm bude náběžka (osa profilu) výš než otokovka
Takhle si měřím úhly náběhu, vzepětí, šípovitost, vyosení motoru, atd., atd. U aut i nastavování geometrie kol a sbíhavost.
Mám křídlo o hloubce profilu 385mm a chci mu dát úhel náběhu 0,5°.
Takže === (385 x 2) x 3,14 = 2 417,8
2 417,8 : 360 = 6,71
6,71 x 0,5 = 3,35 = o 3,35mm bude náběžka (osa profilu) výš než otokovka
Takhle si měřím úhly náběhu, vzepětí, šípovitost, vyosení motoru, atd., atd. U aut i nastavování geometrie kol a sbíhavost.
Larku zdravím a přiznávám se, že jsem si v tom excellu udělal spoustu věcí na éra. Škoda, že to nebylo, když vrcholem bylo logáro za 90káčé . . . Jak mi ten xls pomohl, když jsme organizoval mariášové turnaje . . Jen mi pak tři dny smrděla bedna nikotinem . . zlatá devadesátá . . .
L
Přesně tak. Pro opakované výpočty, někdy i různé grafy průběhů, je excel k nezaplacení. Taky mám spoustu nadělaných, nebo i postahovaných xls, ale když to začalo, tak jsem se víc věnoval elektronice kde se to náramně hodilo pro opakované návrh různých obvodů, a k modelařině jsem se vrátil až později.
Díky za reakce a nápady!
Vůbec mě nenapadlo použít mobil, to zkusím (už jen ze zvědavosti)... co jsem měl v hlavě, to byl přepočet ° na mm na určité délce, ale nějak jsem se fixnul na 0,5m nebo 1m "pravítko/úhloměr", které bych si jako takto ocejchoval pro 0-10° a pak se tím snažil měřit ty úhly..
Hokiho postup to aplikovat přímo na konkrétní křídlo mě paradoxně nenapadl..
rozstříhání úhelníku a nalepení je taky super.. laserové ukazovátko má něco do sebe, ale měl bych problém se zdí na které to má být vidět - v dílně mám prostor maximálně využitý (čti provozní bordel
)
Vůbec mě nenapadlo použít mobil, to zkusím (už jen ze zvědavosti)... co jsem měl v hlavě, to byl přepočet ° na mm na určité délce, ale nějak jsem se fixnul na 0,5m nebo 1m "pravítko/úhloměr", které bych si jako takto ocejchoval pro 0-10° a pak se tím snažil měřit ty úhly..
Hokiho postup to aplikovat přímo na konkrétní křídlo mě paradoxně nenapadl..
rozstříhání úhelníku a nalepení je taky super.. laserové ukazovátko má něco do sebe, ale měl bych problém se zdí na které to má být vidět - v dílně mám prostor maximálně využitý (čti provozní bordel
Turnigy i10; Q.B.15 Revival 1450mm, Handsel 1400mm, Multiplex FunGlider 1300mm, Bird Of Time 3000mm