Zesílení regulátoru

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
b.o.b.o

Zesílení regulátoru

#1 Příspěvek od b.o.b.o »

Zdravím pánové. Chtěl bych trošku polaborovat s přestavbou alternátoru na BDLC motor a i když se mi doma válí jeden regl 80A, pak by too chtělo nějaký HV cca 150-200A. A tak mně napadlo, co tak pomocí běžného malého (pár A) regulátoru (otevírat) řídit modul s FETy, které které bych nadimenzoval na těch požadovaných 100V a více A (100-200)???
Turnigy 9x, nějaké éra a možná i heli?
Bořík

Re: Zesílení regulátoru

#2 Příspěvek od Bořík »

To by se ale asi musel upravit i program - jinak nastavit programové pojistky, mezní hodnoty proudů, ... prostě upravit ten program, aby nedošlo třeba k vypnutí při změření moc vysokých hodnot.
Amper

#3 Příspěvek od Amper »

vzhledem k tomu ze se tam cte back-emf bych to nevidel uplne jednoduse.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
b.o.b.o

#4 Příspěvek od b.o.b.o »

No a v případě, pokud bych odstranil FETy z reglu a nahradil je třeba i externě na nějaké desce sestavou výkonných FETů dle požadavku, bude to fungovat?
jirka525

#5 Příspěvek od jirka525 »

To by mě skoro připadalo jednodušší použít nějaká ssr relé a udělat nové řízení.
Jirka
b.o.b.o

#6 Příspěvek od b.o.b.o »

Jen nahlas přemýšlím.. o velikost a váhu nejde a tak mně napadlo využít FETy v klasickém pouzdře a ubastlit novou silovou část.. Tam by byl asi rozhodující parametr ovládací napětí, aby to fungovalo?
Wormsnake

#7 Příspěvek od Wormsnake »

jirka525 píše:To by mě skoro připadalo jednodušší použít nějaká ssr relé a udělat nové řízení.

Ty jsou příliš pomalá... (spínají pomalu)
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
YenyaKas
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od YenyaKas »

Wormsnake píše:
Ty jsou příliš pomalá... (spínají pomalu)

Tak. A navíc povětšinou nejdou použít pro PWM řízení - ty triaky nebo co vypínají až při průchodu nulou. Když se s tím třeba sepne stejnosměrné napětí, tak se to jednou sepne, a dokud napětí trvá, tak je sepnuto bez ohledu na stav vstupní LEDky. Aspoň takhle se chovají nějaká SSR 400V/6A která mi tady leží mezi součástkama.
Sky Surfer; HK Paraglide; DYI: samokřídlo Ita, elektrovětroň Kaze, delta Quasar3D; FlySky i6
jirka525

#9 Příspěvek od jirka525 »

Dělají se i stejnosměrná SSR. Do katalogu jsem se nedíval na technické údaje. Příliš rychlé nebudou ani ty 100A výkonové FETy.
Jirka
Amper

#10 Příspěvek od Amper »

proto se pouziva hooooodne malych FETu paralelne :-)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Arcicorsa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Arcicorsa »

Já v trošičku větších FRM používám IGBT moduly... https://www.tme.eu/cz/Document/cc8b7110 ... GB126D.pdf
Goblin 500 Spirit@MiniProtos Spirit@Oxy3 Spirit@Taranis + Xlite RC@ www.arcitimer.com
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

Odhaduji, že to takto snadno nepůjde. Buzení silových FETů bude rozhodně náročný problém.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

Amper píše:proto se pouziva hooooodne malych FETu paralelne :-)

Však taky mají pak řádnou kapacitu ta hradla...
jyrry.webnode.cz
b.o.b.o

#14 Příspěvek od b.o.b.o »

No a když se zapojuje více malých FETů paralerně, tak se jejich proudové zatížení sčítá ? Nebo je v tom ještě nějaký háček? Mám myslím doma jeden spálený střídavý regl cca 30A a pokud vyházím těch cca 9 FETů a nahradím typově stejnými, ale silnými??
VTjr

#15 Příspěvek od VTjr »

Ano sčítá.
Ale sčítá se i kapacita jejich hradel.
Takže asi nebude významný rozdíl mezi použitím více malých nebo méně velkých FETů. Použití více FETů paralelně je výhodné spíš kvůli ceně nebo prostorovému uspořádání a chlazení regulátoru. No a právě nabíjení/vybíjení té kapacity při spínání/rozpínání je limitujícím faktorem rychlosti takového spínače. To může znamenat i to, že původní budící stupeň navržený pro méně koncových FETů, nemusí pro více, nebo pro výkonnější stačit a bude muset být modifikován i on. O nastavení těch ochran a zpracování back-emf ani nemluvě. Souhlasím s TomasC, není to triviální problém.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“