Nemáte někdo originál CAMPAC modul ve velikosti 128k, 256k, 512k ? Potřeboval bych vědět, zda je na modulu nějaký přepínač nebo tlačítko, kterým se přepínají paměťové bloky (banky) modulu, nebo je prostě jen modul vložený do vysílače a nic se na něm přepínat nemusí? Nevíte, kde by se dal některý z výše uvedených modulů sehnat za rozumné peníze? Nebo alespoň vypůjčit za "ošupné"? Mám k vysílači připojený logický analyzátor a chtěl bych přečíst, jak vysílač komunikuje s těmito moduly.
Modul 64k vyrobit lze. Případně i větší, ve kterém se pak přepínají banky o velikosti 64kb. Mě zajímá, zda se rozdělení do bank používá i ve větších originál CAMPAC modulech, nebo je to záležitost jen "klonů".
Pořídil jsem si vysílač Futaba T10CP, včetně originál CAMPAC modulu 16k, který základní paměť vysílače (15) modelů) rozšiřuje o 4 další modely. Zjistil jsem (a ověřil), že lze postavit modul s pamětí 64k, která umožní do Futaby T10CP uložit dalších 16 modelů. Modul se 64k pamětí potřebuje ještě mikrokontrolér, který převede komunikační protokol Futaby na protokol I2C sériové paměti.
Pomocí logického analyzátoru jsem zjistil, že vysílač po zapnutí pošle po sběrnici I2C do CAMPAC modulu číslo 00000000 a pokud nikdo neodpoví, odešle ještě číslo 10100000.
- Pokud ve vysílači není žádný modul vložený, nepřijde odpověď ani na druhé číslo a vysílač se o další komunikaci nepokouší.
- Pokud je vložen modul pouze s I2C sériovou pamětí (16k), odpoví vysílači na druhé odeslané číslo (první ignoruje) a podle toho vysílač pozná, že je připojena "pouze" paměť a komunikuje s ní protokolem pro 24C16. (adresace 1 bajt)
- Pokud je vložen modul s pamětí 64k (a mikrokontrolérem), odpoví vysílači hned na první odeslané číslo a ten podle toho pozná, že je vložen modul s pamětí 64k (adresace 2 bajty).
Nevím ale, jak vysílač pozná, že je vložený modul s pamětí větší než 64k , tedy 128k, 256k, 512k.
Máte s tím nějaké zkušenosti?
Díky za odpovědi.
Zde je adresa konstrukce, kterou jsem vyzkoušel a funguje. Je s pamětí 64k. Lze použít i 512k (8 bank po 64k).
http://lichtenberger.s.free.fr/CampacSL.htm