Slepení překližky
Slepení překližky
Potřebuji poradit nejvhodnější lepidlo na slepení bukové překližky 1 mm ( staré zásoby 40 let) na tl 3,4 mm. Kdysi jsem to lepil Herkulesem ale nebylo to ono. J.
Re: Slepení překližky
Jak velká bude lepená plocha a k čemu bude slepenec určený? Osobně lepím překližku buď PU lepidlem (Purex, Soudal apod.), nebo epoxidem (úchyty podvozku, motorová lože a díly kolem). A samozřejmě je dobré to patřičně stlačit.
Hitec Aurora 9X
Budu z toho řezat přepážky apod. Tak že asi tak 40x30cm. Dvě desky gabon překližka 22mm a pořádně stáhnu.
Použij lepidlo Rakoll GLX4 prodávají ho i po 1kg cca 150,- výborně odolné vodě netupi nástroje, slisovat samozřejmě
Epoxid, stačí i 1200 z nějakých starých zásob. PU to nafoukne, musí to být opravdu dobře stažené. Disperze mezí dvěma deskami nevyschne, to by trvalo týden.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
Alesonky píše:... lepidlo Rakoll GLX4 ...
Jo, to tu mám taky ale po cca 1/2 roce se mi nějak srazilo či co - hustá puckovitá kaše, nejde ani vytřepat z lahve
jyrry.webnode.cz
Jj vyzaduje to skladovani v chladu suchu a temnu nejlepe.
Ale 10ti kilove kyble nam vydrzeli treba rok.
Ale lepidlo je to dobre, hlavne zvladne i cizokrajne dreviny, ktere jinak spatne prilnou diky treba obsahu ruznych pryskyric, v rucnim lisu, nebo pouzit rucni truhlarske sverky a silnejsi podlozky, do druheho dne je hotovo, pripraveno na dalsi zpracovani
quote="jyrry"]
Jo, to tu mám taky ale po cca 1/2 roce se mi nějak srazilo či co - hustá puckovitá kaše, nejde ani vytřepat z lahve
[/quote]
Ale 10ti kilove kyble nam vydrzeli treba rok.
Ale lepidlo je to dobre, hlavne zvladne i cizokrajne dreviny, ktere jinak spatne prilnou diky treba obsahu ruznych pryskyric, v rucnim lisu, nebo pouzit rucni truhlarske sverky a silnejsi podlozky, do druheho dne je hotovo, pripraveno na dalsi zpracovani
Alesonky píše:... lepidlo Rakoll GLX4 ...
Než se to tu od původního dotazu zcela zvrtne do diskuze o skladování lepidla:
Původně se měla lepit 1mm buková překližka na 3,4mm. To znamená tři vrstvy bukové a mezi nimi dvě vrstvy lepidla tak, aby to lepidlo dohromady dalo 0,4mm (0,2mm na vrstvu lepidla).
Pak se v "upřesnění" dotazu tazatel najednou snaží slepit dvě gabonové překližky tloušťky 22mm.
To jsou ale dvě rozdílná zadání a každé by se asi dalo řešit jinak, ne?
Jak?
A nebo je ten gabon myšlen jen jako pomůcka pro celoplošné zatížení/stažení toho lepeného spoje?
--- Odesláno z mobilu přes Tapatalk
Původně se měla lepit 1mm buková překližka na 3,4mm. To znamená tři vrstvy bukové a mezi nimi dvě vrstvy lepidla tak, aby to lepidlo dohromady dalo 0,4mm (0,2mm na vrstvu lepidla).
Pak se v "upřesnění" dotazu tazatel najednou snaží slepit dvě gabonové překližky tloušťky 22mm.
To jsou ale dvě rozdílná zadání a každé by se asi dalo řešit jinak, ne?
Jak?
A nebo je ten gabon myšlen jen jako pomůcka pro celoplošné zatížení/stažení toho lepeného spoje?
--- Odesláno z mobilu přes Tapatalk
Ty gabonové překližky jsou pouze na stažení.
Mám ještě taky staré zásoby Epoxy 1200. Mám to na to použít?
Pryskyřici určitě použít můžeš. Pokud jde o tvrdidlo, tak pokud je staré, nedoporučoval bych. Jednou jsem takové staré použil a výsledek byla guma, prostě to nechtělo vytvrdnout. Tvrdidlo se dá koupit v odborných drogoškách.
Hitec Aurora 9X
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
S tím tužidlem je to jednoduchý. Pokud ho odšpuntujes a lehce kouří a strašně smrdí myšinou, tak jde použít. Tohle mi řekl technolog z Vertexu na penzi. Já mám litrovku z roku 1988 a stále ji používám a žádný gumovatění se nekoná. Prostě zkus namíchat vzorek a uvidíš co z toho vznikne jestli guma a nebo pevná hmota.
Jirka
Jirka