ddano007 píše: Keďže sme trochu OT, skúsim heslovite:
1, Keď prídeš do klubu a povieš: Rád by som sa u Vás zaregistroval, zaplatím členský poplatok, budete mať ovečku navyše... A dostaneš odpoveď: Keď budeme robiť nábor členov, prihlás sa. Tak si povieš: dajte sa vypchať, na moje letecké umenie a polystyréňáky mi stačí poľná asfaltka

A nemôžem si pomôcť,ale častejšie, ako je mi milé, vidím u "klubových" modelárov postoj: My sme veľký chlapci, staviame poriadne lietadlá a s tými granulovanými polystyrénmi tu nezavadzajte... Na toto fórum chodím rád preto, že je tu dosť ľudí, čo si nehrajú na "veľkých chlapcov", ale poradia.
2, Zlý príklad, na čln ( do určitého limitu dokonca aj na mori ) a bicykel vodičák ani poistku nepotrebuješ.
3, Voľakedy bol našim vzorom ZSSR, teraz je to západ

Sorry, nemám pocit, že tak, ako sú na to zvyknutý v Rakúsku, Švajčiarsku a kde kade ( a to neplatí len pre veci okolo modelárstva ), je príklad hodný nasledovania. Aspoň pre mňa nie.
3, To je presne to, čo mi vadí na postoji niektorých modelárov: lietadlá nemajú radi heliny a sú ich ochotný obetovať, všetci nemajú radi koptéry a sú ich ochotný obetovať, registrovaný nemajú radi neregistrovaných a sú ich ochotný obetovať ... a ideme si hrať " enem pro nás a pro naše dítky ". Sorry, ale podľa mňa by malo modelárstvo ľudí zbližovať a nie rozdelovať
4, Očakávať môžeš, len neviem, či je to reálne očakávanie. Zväzy majú význam, ak poskytujú nejaký servis, podporu, pomoc. Na Slovensku nám platí ono slávne "Rozhodnutie" už nejaký piatok a nič. EU teraz vymýšľa ďalšiu ftákovinu a zase nič. Tak načo Zväzy?
Nemyslím si, že debata o organizovanosti a jej zmysle je OT.
Tak odpoviem postupne na Tvoje body:
ad1. Myslím, že preháňaš a také niečo sa nestáva.

Toto si môže myslieť len nikto, kto v žiadnom klube nebol a ani to neskúsil.
Konkrétne my sme vždy radi každému novému členovi a nikdy nevyženieme niekoho kto má seriózny záujem o modelárstvo. A nie kvôli ďalším príspevkom (to je až v poslednom rade), ale predovšetkým preto, lebo klub starne, mnohí zaslúžilí členovia sú už starí dôchodcovia a už jednoducho ich aktivita klesá. A omladenie a generačná výmena bohužiaľ zaostáva. Mladí sa nechcú moc organizovať a zastávajú podobné názory ako tu prezentuješ Ty.

A takto je to v mnohých kluboch.
Nových aktívnych členov naopak vždy privítame a je nám jedno že lietajú len s bublinoletmi.
ad2. Nemyslím, príklad spomínal predovšetkým auto a motorku.

Bicykel som predsa nespomínal.

A čo sa týka člna - to dosť záleží od krajiny, ale od určitej veľkosti ho potrebuješ všade.
ad3. Tak som to predsa nemyslel a nikde som nenapísal, že nemáme radi heliny, kvadrokoptéry, rakety a pod.
Podstata mojej myšlienky bola v tom, že
každá organizovaná skupina sa organizuje predovšetkým preto, aby čo najlepšie obhajovala svoje spoločné záujmy, teda predovšetkým svojich členov. Ak situácia dôjde do stavu, že bude treba
prijímať kompromisy a niečo obetovať, tak samozrejme
uprednostnia záujmy členov pred nečlenmi. To im ako nečlen predsa nemôžeš mať za zlé

. Keď sa nijako sa nepodieľaš na činnosti, ani finančne ani svojou aktivitou, tak ako môžeš chcieť, aby bránili Tvoje záujmy.

Aktivita na RCmanii určite nestačí. A ak sa Ti to nepáči, tak sa staň členom a budeš mať možnosť do toho tiež aktívne zasahovať.
ad4. No, ono sa to môže takto zdať logické, ale organizovanosť je predovšetkým v modelárskom klube a až následne ten je v zväze.

Väčšinu benefitov pre člena prináša klub a až potom zväz.
Máš síce pravdu, že náš slovenský zväz asi nefunguje tak ako má

(teda v tejto oblasti buď nerobí nič, alebo len málo, alebo možno aj veľa - len to nevieme, lebo nedokáže o tom svojich členov a verejnosť dostatočne a včas informovať).
Ale na druhej strane sa ho musím trochu aj zastať - zväz si plní aj množstvo iných úloh (napr. sprostredkováva licencie FAI, organizuje medzinárodné súťaže, školí rozhodcov, podporuje reprezentačné družstvá ...). Plnenie týchto úloh ja neviem dosť dobre posúdiť

, lebo som síce člen, ale už aktívne nesúťažím (nanajvýš občas vypomáham pri nejakých klubových súťažiach a propagačných akciách).
Je pravdou, že toto sa nesúťažiacemu modelárovi môže všetko zdať zbytočné

, ale nie je.

Aj pre rekreačných modelárov to význam má v tom, že súťažné lietanie robí akýsi marketing modelárstvu ako celku.

Navyše súťažiaci svojimi stále novými a novými požiadavkami na techniku posúvajú vývoj všetkých nami využívaných zariadení, z čoho napokon ťažia všetci modelári bez rozdielu.
Je to to isté, ako keď hráš napríklad rekreačne tenis, ale vďaka profesionálnemu tenisu máš dostupné stále lepšie a lepšie rakety, loptičky, tenisky, oblečenie ako aj hracie kurty a ich vybavenie. Keby súťažného tenisu nebolo, tak by si si toto všetko asi musel vyrábať a zriaďovať sám.
A okrem toho predsa existujú kluby, ktoré ani nie sú členmi zväzu, napriek tomu fungujú dobre, možno niekedy lepšie než tie pod hlavičkou ZMoSu.

Klubová činnosť má význam aj v tom, že medzi sebou môžeme komunikovať, stretávať sa, vymieňať skúsenosti organizovať rôzne klubové aj verejne akcie (polietania, gulášky, verejne prezentácie, výstavy modelov a pod.). RCmánia je síce fajn, ale nikdy takýto osobný kontakt celkom nenahradí. A navyše klub prenajíma a spravuje plochu letiska - to je hlavný benefit pre členov, ale aj priateľov klubu. Priatelia sú tí, čo za určitý poplatok majú oprávnenie letisko využívať, ale nepodieľajú sa aktívne na ostatnej činnosti klubu.