Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Budoucnost leteckého modelářství v Evropě / ČR

#76 Příspěvek od VTjr »

ddano007 píše: ... 150m by asi mohlo postačovať všetkým, okrem ... vetroňov a RC raketoplánov. Doplňte, ak váš čosi napadne. Možno by mohla byť pripomienka zvýšiť to na 250m okrem tých dvoch výnimiek, ale netuším, aké sú hladiny pre športové lietanie. BTW, ako je to teraz s vetroňmi a raketami? Zaujímavé, že rakety neriešia :roll:

S 2x2m F3A možno tiež nespravíš zo 150m 3 otočky vývrtky, alebo niektoré iné obraty, ak sa mýlim, nech ma opravia. Majstri možno áno, ale kým sa staneš majstrom, musíš to cvičiť a kvôli bezpečnosti asi radšej vo väčšej výške. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
pepin

#77 Příspěvek od pepin »

VTjr píše:
S 2x2m F3A možno tiež nespravíš zo 150m 3 otočky vývrtky, alebo niektoré iné obraty, ak sa mýlim, nech ma opravia. Majstri možno áno, ale kým sa staneš majstrom, musíš to cvičiť a kvôli bezpečnosti asi radšej vo väčšej výške. :wink:

250-300m je minimum, ale už použitelné i pro větroně, to ale není boha, aby to prošlo že do takové výšky muže létat kdokoli kdo si koupí nějaký model ted momentálně třeba v supermarketu a o to právě jde.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od ddano007 »

pepin píše: ... to si právě myslím že takto by to právě být v žádném případě nemělo a jednoznačně by měl být maximální výškový rozdíl pro registrované a neregistrované modeláře...

Nesúhlas, to že nie si registrovaný, neznamená, že nevieš lietať. Pokiaľ ide o výšku súhlasím s FlyBear, kto chce lietať vyššie ( vetrone, rakety ), tak na registrovaných plochách.

pepin píše: ten pruser, co se ted řeší ... je kuli těm, co jim v rámci koupě nového auta do kufru přibalí i coptéru s kamerou.

Nesúhlas, ale to by sme boli OT.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
JosefSvejk

#79 Příspěvek od JosefSvejk »

Ta maximální výška je snad kvůli tomu, aby se modely nemohly potkat s normálními letadly, ne? Potom to musí být svázáno s lokalitou a ne s nějakou individuální registrací modeláře. Nebo snad rána od registrovaného pilota do ultralightu "bolí" míň než od neregistrovaného?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
pepin

#80 Příspěvek od pepin »

ddano007 píše:------------------

předpokládám, že jsi neregistrovaný a rád bys, aby to tak zustalo a pokud tedy 120m, všem stejnou měrou--i těm registrovaným sa papíry, a to si právě myslím, že je nespravedlivé a to píšu jako koloběžkář, co letos na vysílačku a model zatím ani nesáhnul.

kdo chce modelařině dát trochu víc, měl by z toho mít ve výsledku taky trochu víc--alespon tolik muj názor.

nechci být registrovaný?--no tak hold nemohu chtít tolik, jako registrovaný, už jen z toho duvodu, že kdyby nebylo těch registrovaných, neprdnul by si ten neregistrovaný už ani dnes, takže podle mého, registrace by logicky měla přinést né jen nějaké poplatky, ale i výhody, aby ti, kteří se těm registrovaným doposud pouze vezli na zádech v budoucnu trochu zvážili svuj přístup a podporu--minimálně poplatky někomu, kdo za ně pak bude v rámci možností bojovat.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od TomasC »

ddano007 píše:Rozhodujúci je pre mňa účel ( vojenský, komerčný alebo vedecký ), nie technické prostriedky ( riadiaca jednotka ).

To se zdá být velmi logické, ale je to, dle mě, chybný pohled. Neodliší to chování pilotů.

Dron havaroval, ale protože se pilot je rekreoval a vychutnával pilotáž, tak to byl model a nic se nestalo. Ale když let dopadne dobře a nikdo dronistu nechytí, tak se video snadno prodá do reklamy nebo do novin.

Uznávám, že rekreovat se s Predátorem nebo Global Hawkem bude problém předstírat, ale takový Raven se za model snadno schová. A DJI phantom (příklad) je zpracováním taky model.

Mě osobně se hodně líbí postavit to kolem "kamery" na palubě. To je opravdu velký rozdíl od modelu.
Vím, že někteří modeláři vozí kameru na modelu. Taky jsem dával klíčenkovku na F3Ačko a koukal jsem jak špatně točím výkruty na doby.
Asek
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Asek »

JosefSvejk píše:Ta maximální výška je snad kvůli tomu, aby se modely nemohly potkat s normálními letadly, ne? Potom to musí být svázáno s lokalitou a ne s nějakou individuální registrací modeláře. Nebo snad rána od registrovaného pilota do ultralightu "bolí" míň než od neregistrovaného?

Tipuju, že to je myšleno tak, že registrovaný = poučený si hlídá okolí a ví co dělat, když se něco většího blíží.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od ddano007 »

pepin píše:... předpokládám, že jsi neregistrovaný a rád bys, aby to tak zustalo ... nechci být registrovaný?--no tak hold nemohu chtít tolik, jako registrovaný, už jen z toho duvodu, že kdyby nebylo těch registrovaných, neprdnul by si ten neregistrovaný už ani dnes, takže podle mého, registrace by logicky měla přinést né jen nějaké poplatky, ale i výhody, aby ti, kteří se těm registrovaným doposud pouze vezli na zádech v budoucnu trochu zvážili svuj přístup a podporu--minimálně poplatky někomu, kdo za ně pak bude v rámci možností bojovat...

Nesúhlas.
1, Nikto za nikoho nebojuje, aspoň u nás na Slovensku na to ZMoS kašle. A čo tak čítam, u Vás to nie je o moc lepšie :mrgreen:
2, Neviem, prečo by nemohli neregistrovaný prdieť :roll: Postoj " ak niečo chceš, potrebuješ bumážku " mi pripomína staré časy...
3, Jasné, a sme pri poplatkoch.
BTW, ak si ten dokument čítal, tak na strane 12 je tam napísané, že o tých dronoch v autách to nie je pravda:
A-NPA 2015-10 píše:This regulatory framework proposes that all drones be regulated at EU level. The arbitrary limit of 150 kg would therefore disappear. The reason for this scope is that operators have asked for such harmonisation. Currently, they have to obtain individual authorisations in each MS.
Naposledy upravil(a) ddano007 dne úte 25.07.2017 21:54, celkem upraveno 1 x.
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od ddano007 »

TomasC píše:Mě osobně se hodně líbí postavit to kolem "kamery" na palubě. To je opravdu velký rozdíl od modelu.

OK, diskutujeme: pre mňa je väčšie riziko ako kamera autonómny naprogramovaný let a na ten kameru netreba. Alebo si dáš na model kameru, aby si si natočil pohľad z vtáčej perspektívy, ale riadiš model vizuálne, nemáš FPV. A už si dr0n.
Každopádne, čo som pár strán prečítal, mne z toho vykúka komercia: potreba spraviť legislatívny základ pre komerčné použitie dr0nov, a celá dr0nová histéria v médiách im akurát nahráva do karát :?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od TomasC »

ddano007 píše:A čo tak čítam, u Vás to nie je o moc lepšie :mrgreen:
Mohu říci, že se ohledně ČR nemáš pravdu. Ale tvůj názor. Já osobně jsem připomínky k regulaci prototypu tohoto dokumentu posílal.

Pod 150kg je teď v národních rukách.

Je třeba pochopit, že nehledáme rizikový faktor. Ale jasné rozlišení. A není pochyb o tom, že to bude mít mínusy (proto jsem psal o svém F3A).
pokryschin

#86 Příspěvek od pokryschin »

k tej rozdielnej výške podľa lokality-aj registrované modelárske letisko s povolenou výškou trebárs 500 m by mohlo byť problémom pre leteckých záchranárov,ozbrojené zložky atď...-snáď nebudú oblietať tieto miesta.
kdesi som čítal nariadenie slovenského leteckého úradu z roku 2015,kde modely môžu lietať max 120m nad terénom,pričom civilné lietadlá majú povolenú výšku od 100m-ak som tomu dobre rozumel
nie som registrovaný,ale už som pri lietaní počul prilietať záchranársky vrtuľník od chrbta,spoza lesa-okamžite som sa snažil letieť bokom a dole.bol som sám-ďalší doplňujúci návrh do Bruselu,nikdy nesmieš lietať sám
na druhej strane som fotil civilný vrtuľník z piateho poschodia priamo pred sebou ani nie 50 metrov pričom pristál na poli medzi dvoma rod.domami v priestore kde podľa spomínaného predpisu nesmiem lietať ani z hračkou,tuším to je do 500 gramov pričom max výška je 30m a 60 metrov od stavieb.vystúpila s neho jedna osoba,zobrala si tašku a stroj odletel.podarilo sa mi nájsť na koho je ten stroj evidovaný,ale vykašľal som sa na to
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od TomasC »

ddano007 píše:

Nemohl jsem to najít.... Ale už to vidím.
Hledáš v dokumentu, který je starý 2roky. Připomínky k A-NPA 2015-10 z široké modelářské veřejnosti a svazů (1000 připomínek) daly vzniknout novému z letošního května. A to je ten, Ale o tom zde už dobrou čtvrthodinu hovoříme. Doporučuji přečíst http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=11&t=80885
pokryschin

#88 Příspěvek od pokryschin »

nechcem to tu plniť,ale rieši sa nejako vypúšťanie tzv.lampiónov šťastia??otvorený oheň,výška presahujúca povolenú 120 m,smer a dopad viac ako neznámi
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od TomasC »

pokryschin píše:nechcem to tu plniť,ale rieši sa nejako vypúšťanie tzv.lampiónov šťastia??otvorený oheň,výška presahujúca povolenú 120 m,smer a dopad viac ako neznámi

http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/index.htm Doplněk R.
fokker1
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od fokker1 »

Jestli jsem to správně pochopil, tak pro modelářské kluby a asociace je možné podle článku 14 schválit v podstatě jakoukoliv odchylku od této regulace. Nejen pro jeden klub na jednom letišti. Tedy pro organizované modeláře zůstává vše na národní úrovni. To by nebylo zase tak strašné. Sice momentálně vklubu nejsem, ale problém s tím nemám.
https://fokker1.rajce.idnes.cz/
Zamčeno

Zpět na „Ostatní“