VTjr píše:Spolužák-modelář, který žije v Rakousku mi říkal jak to chodí u nich.
U nás ve Švédsku to máme podobné.
Neznám, bohužel, úplně všechny detaily a administrativní požadavky, které vyřizuje předseda klubu, ale z pohledu mne jakožto člena a pilota modelu je to následující:
- Jsme členy místního klubu, který má od soukromníka v dlouhodobém pronájmu vhodnou plochu. Na ní jsme si postavili i malé zázemí: stožár s rukávem, skříňku s kolíky na kanály (pro staré 35MHz apod.), nádobu na odpadky a malý přístřešek proti nepřízni počasí.
- Platíme roční členský příspěvek klubu. Klub je členem svazu a část poplatků tak putuje do svazu. Tím pádem jsme taky členy svazu a automaticky tak máme předplatné svazového časopisu (několik čísel do roka), pojištění proti způsobené škodě a každý rok nám přímo ze svazu přijde poštou kartička pilota (tvar a velikost kreditky).
- Tato kartička pilota se jménem a číslem je potvrzením o členství v daném roce a tím i potvrzením o pojistce. Kromě toho je na kartičce uvedeno, s čím jsem "certifikován" létat a za jakých podmínek. Je to tedy zároveň náš modelářský pilotní průkaz. Neskládají se nikde na úřadech zkoušky. Potvrzení do svazu vydává člen klubu, který k tomu byl svazem proškolen (u nás předseda) - prostě musíš předsedovi předvést, že s tím nějak umíš.
"Piloťák" je na kartičce vyznačen kategorií A nebo B zvlášť pro každou ze 4 disciplín: Motorák, Větroň, Helikoptéra, Turbína. Kategorie A je základní znalost a můžeš si lítat na letišti. Kategorie B znamená, že jsi dost dobrý a můžeš lítat na veřejných akcích s laickou veřejností a na různých přehlídkách a akcích s veřejností.
- Nováček i neregistrovaný samozřejmě může přijít k nám na letiště a pod naším dohledem si zalítat. Kolikrát chce. Dostane i potřebné rady a pokyny. Pokud ho to baví a naučí se aspoň základy a předvede bezpečné létání, pak se zaplacením příspěvku může stást členem a předseda mu potvrdí i "piloťák" - viz výše.
Tímto je dána registrace pilotů. Stroje zatím nijak zkoumány ani registrovány nejsou.
Letiště jsou registrovány formou klubu přes svaz. Podrobnosti podmínek ale neznám.
Létat lze i na soukromých plochách se souhlasem majitele. Na vlastní riziko, ale je to zcela legální i bez "papírů".