paralelní spojení olověných autoakumulátoru

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
novfra

Re: paralelní spojení olověných autoakumulátoru

#31 Příspěvek od novfra »

Chybička se vloudila, může to někdo smazat?
Děkuji
Vidlák

#32 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,
nofra píše:
Samovybíjení kolem 20-30mA nemá cenu vůbec řešit, je to proud, kterým je startovací akumulátor v autě běžně vybíjený v době klidu elektronikou auta.

Po této odpovědí asi už není co řešit.
novfra

#33 Příspěvek od novfra »

Vidlák píše:Zdravím,
nofra píše:
Samovybíjení kolem 20-30mA nemá cenu vůbec řešit, je to proud, kterým je startovací akumulátor v autě běžně vybíjený v době klidu elektronikou auta.

Po této odpovědí asi už není co řešit.

Ale tady nebylo co řešit už od prvotního dotazu :lol: Že se tři paralelně spojené baterky bez dobíjení samovybíjením vybijí za 7 měsíců je problém? Podívej se na co to potřebuje, baterky měl doma, tak "zadarmo" má zdroj pro nabíjení baterek, pokud není v dosahu 230V. A že cyklický provoz není pro startovací akumulátor to nejlepší? To není, ale má je vyhodit teď, nebo až po té, co je bude rok, dva využívat?
Tohle skutečně nejsou baterky pro zálohování datového centra.
0987654321

#34 Příspěvek od 0987654321 »

novfra píše:
Ale tady nebylo co řešit už od prvotního dotazu :lol: Že se tři paralelně spojené baterky bez dobíjení samovybíjením vybijí za 7 měsíců je problém?

Jasně, 30mA samovybíjení neřeš. To máš za měsíc 20Ah z baterky pryč.
Taky by mně ale zajímalo jak jsi přišel na to, že když má baterka hodnotu samovybíjení " za měsíc je po ní", tak spojením 3 stejných paralelně tahle sestava vydrží 3 měsíce. To je samozřejmě nesmysl.
dt

#35 Příspěvek od dt »

0987654321 píše:by mně ale zajímalo jak jsi přišel na to, že když má baterka hodnotu samovybíjení " za měsíc je po ní", tak spojením 3 stejných paralelně tahle sestava vydrží 3 měsíce. To je samozřejmě nesmysl.

Já jsem to pochopil tak, že jenom jedna z těch tří je "za měsíc po ní", kdežto ty zbylé dvě jsou normální, takže něco třeba jako "za půl roku je po ní". Výsledná sestava pak může mít klidně životnost bez nabíjení 3 měsíce, protože to rychlé samovybíjení jedné baterky pokryje energie uložená v těch zbylých.
novfra

#36 Příspěvek od novfra »

dt píše:Já jsem to pochopil tak, že jenom jedna z těch tří je "za měsíc po ní", kdežto ty zbylé dvě jsou normální, takže něco třeba jako "za půl roku je po ní". Výsledná sestava pak může mít klidně životnost bez nabíjení 3 měsíce, protože to rychlé samovybíjení jedné baterky pokryje energie uložená v těch zbylých.

Je to tak, včera večer jsem to napsal jasně: Když chceš, budeme to řešit po jednom.
Můžeme si dát takový teoretický příklad, kdy jsou paralelně spojené 3 Pb akumulátory o kapacitě 40, 50 a 60Ah. Tedy dohromady 150Ah. Zvol si úbytek kapacity za 24h jednoho z akumulátorů způsobené samovybíjením. A pak to rozebereme

A doplněné zadání je 20Ah za měsíc z jedné baterky, což sestavu tří paralelně spojených baterek (40, 50 a 60Ah) tedy ze 150Ah bude vybíjet cca 7 měsíců.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:... počítám, že trvalý odběr bude z těch 3 paralelních baterií max 15A ...

... se tak trochu vklinim do ty akademicky debaty... :roll:
Hele co ta moje chudera musi vydrzet:
20170610_090259.jpg

33,6A.... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
0987654321

#38 Příspěvek od 0987654321 »

dt píše:Já jsem to pochopil tak, že jenom jedna z těch tří je "za měsíc po ní", kdežto ty zbylé dvě jsou normální, takže něco třeba jako "za půl roku je po ní". Výsledná sestava pak může mít klidně životnost bez nabíjení 3 měsíce, protože to rychlé samovybíjení jedné baterky pokryje energie uložená v těch zbylých.

Zjednodušíme si to .
Vlákno je :
paralelní spojení olověných PEPINOVÝCH olověných akumulátorů.
Souhlas s nofra.

Potom je původní dotaz:
Paralelní spojení olověných akumulátorů = kravina,, protože životnost téhle sestavy je poloviční proti sériovému spojení článků.
Naposledy upravil(a) 0987654321 dne ned 11.06.2017 0:34, celkem upraveno 2 x.
0987654321

#39 Příspěvek od 0987654321 »

jyrry píše:... se tak trochu vklinim do ty akademicky debaty... :roll:
Hele co ta moje chudera musi vydrzet:
20170610_090259.jpg

33,6A.... :mrgreen:

No taky.
Prasečina na druhou.
To už tady bylo třeba ve vlákně s s krypl......ánkím konektorů.

( Je ti doufám jasné, že jediný problém článku a máš z toho kotelnu)

Tohle má být modelářská diskuse jak to dělat správně . Ty jsi moderátor.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od jyrry »

Nestarej se. Pouzivam neproblematicke clanky. Vim jak je pouzivat.
A nedal jsem to sem kvuli clankum ale kvuli Pb baterce. A ne tobe jako ziviny pro dalsi stourani :mrgreen:
Mimochodem, jak dlouho hodlas uzivat totalni anonymity? Snad se za sva vyjadreni (nejen v tomto vlakne) nestydis, ze se bojis uvest alespon misto odkud pises? Zatim jsme nevideli jediny tvuj vytvor... :?:
Tvuj styl a vyjadrovaci prostredky... nejsi naaahodou z Pribrami? :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
Atto

#41 Příspěvek od Atto »

jyrry píše:... Tvuj styl a vyjadrovaci prostredky... nejsi naaahodou z Pribrami? :mrgreen:

Jyrry, tiež mi napadlo, že to môže byť stará známa tvár pod novým neznámym menom (vlastne číslom) :wink: .
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od jyrry »

Normalne takhle v aute nenabijim, byla to nouzovka dana situaci na vcerejsi akci.
Ale tak nejak jsem tise predpokladal ze se toho nekdo ochotne ujme a rozkosati ...
jyrry.webnode.cz
novfra

#43 Příspěvek od novfra »

0987654321 píše:Paralelní spojení olověných akumulátorů = kravina,, protože životnost téhle sestavy je poloviční proti sériovému spojení článků.

Nešiř tady bludy, je to nesmysl. Dnes se můžeš potkat i s variantou, že jsou dvě 12V Pb baterie, jedna s tekutým elektrolytem, druhá AGM a každá v různém režimu napájí různé zařízení. Paralelně se spojují pouze při nabíjení. Pak je docela možné, že jedna je vybitá na 80% kapacity, druhá na 20% kapacity. Při nabíjení relé natvrdo spojí baterky a obě se nabíjí. A víš, co to dělá? Funguje to. A funguje to dobře a dlouhodobě.
0987654321

#44 Příspěvek od 0987654321 »

novfra píše:
Nešiř tady bludy, je to nesmysl. Dnes se můžeš potkat i s variantou, že jsou dvě 12V Pb baterie, jedna s tekutým elektrolytem, druhá AGM a každá v různém režimu napájí různé zařízení. Paralelně se spojují pouze při nabíjení. Pak je docela možné, že jedna je vybitá na 80% kapacity, druhá na 20% kapacity. Při nabíjení relé natvrdo spojí baterky a obě se nabíjí. A víš, co to dělá? Funguje to. A funguje to dobře a dlouhodobě.

Dotaz od uživatele pepin byl takhle:
nabijet a vybijet je paralelně spojené

K tomu se ve svých příspěvkách vyjadřuji.
novfra

#45 Příspěvek od novfra »

0987654321 píše:Dotaz od uživatele pepin byl takhle:
nabijet a vybijet je paralelně spojené

K tomu se ve svých příspěvkách vyjadřuji.

A odpověď je stále stejná. Nabíjet i vybíjet paralelně spojené, je to v pořádku, tak to může být, tak to funguje OK. A nebrat na vědomí neopodstatněné výkřiky o poloviční životnosti, protože to je ničím nepodložená blbost.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“