Mám dotaz, nejlépe jestli tu je mezi námi, tak na profesionálního elektrikáře. Jde mi o to, firma, která mi stavěla dům si na elektroinstalaci najímá externí firmu a jejich elektrikář připojoval celou instalaci do rozvaděče. U prací jsme nebyl, ale po otevření rozvaděče jsem zjistil, že jednotlivé jističe jsou pouze fixem očíslovány, což by nebylo až tak hrozné. Dokud vše chodí jak má, tak si to popíšu sám, zasuvky obývák, světla obývak, atd. Nedalo mi to a sundal kryt jističů, vše dobře uspořádáno, až na jednu "maličkost" a to označení jednotlivých vodičů. Mám za to, že pokud dojde k jakémukoliv problému, např. na okruhu zásuvek z jedné místnosti, tak nebudu já a ani nikdo jiný schopen jednoduše identifikovat, jaké vodiče fáze, nulák a zem patří k sobě... Myslím si, a našel jsem i nějaké informace na netu, že by i dle ČSN měly být vodiče označeny. Minimálně očíslovány, nebo jako na fotce.

Jak to tedy dle předpisů je...?
"V rozvaděči musí být možné identifikovat jednotlivé obvody a k nim příslušející jistící přístroje." Dle ČSN vedení musí být uspořádána nebo označena tak, aby je bylo možné identifikovat pro inspekci, zkoušení, opravy nebo pro změny instalace."