Označení jednotlivých obvodů vodičů v rozvaděči

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

Označení jednotlivých obvodů vodičů v rozvaděči

#1 Příspěvek od aviatik666 »

Mám dotaz, nejlépe jestli tu je mezi námi, tak na profesionálního elektrikáře. Jde mi o to, firma, která mi stavěla dům si na elektroinstalaci najímá externí firmu a jejich elektrikář připojoval celou instalaci do rozvaděče. U prací jsme nebyl, ale po otevření rozvaděče jsem zjistil, že jednotlivé jističe jsou pouze fixem očíslovány, což by nebylo až tak hrozné. Dokud vše chodí jak má, tak si to popíšu sám, zasuvky obývák, světla obývak, atd. Nedalo mi to a sundal kryt jističů, vše dobře uspořádáno, až na jednu "maličkost" a to označení jednotlivých vodičů. Mám za to, že pokud dojde k jakémukoliv problému, např. na okruhu zásuvek z jedné místnosti, tak nebudu já a ani nikdo jiný schopen jednoduše identifikovat, jaké vodiče fáze, nulák a zem patří k sobě... Myslím si, a našel jsem i nějaké informace na netu, že by i dle ČSN měly být vodiče označeny. Minimálně očíslovány, nebo jako na fotce.

Obrázek

Jak to tedy dle předpisů je...?

"V rozvaděči musí být možné identifikovat jednotlivé obvody a k nim příslušející jistící přístroje." Dle ČSN vedení musí být uspořádána nebo označena tak, aby je bylo možné identifikovat pro inspekci, zkoušení, opravy nebo pro změny instalace."
mhabr

Re: Označení jednotlivých obvodů vodičů v rozvaděči

#2 Příspěvek od mhabr »

Co na to říkal revizní technik, uvedl to jako závadu v revizní zprávě? Pokud ano, pak je povinností dodavatele uvést dílo do bezvadného stavu.

Vodiče označené být nemusí, norma to nevyžaduje a u jednoduchých bytových rozváděčů se to často nedělá. Pokud je vidět, do kterých kabelů jednotlivé vodiče vedou, je požadavek normy splněn. Není popsáno, jak složitá instalace je, takže těžko soudit ...
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od aviatik666 »

mhabr píše:Co na to říkal revizní technik, uvedl to jako závadu v revizní zprávě? Pokud ano, pak je povinností dodavatele uvést dílo do bezvadného stavu.

Vodiče označené být nemusí, norma to nevyžaduje a u jednoduchých bytových rozváděčů se to často nedělá. Pokud je vidět, do kterých kabelů jednotlivé vodiče vedou, je požadavek normy splněn. Není popsáno, jak složitá instalace je, takže těžko soudit ...

Revizní technik je od zmíněné firmy, jejíž zaměstnanec rozvaděč připojoval, takže provedení jistě shledá dostačujícím. :wink:
Skromný dotaz, jsi profík, nebo elektrikář amatér? Mne nezajímá jestli se to dělá u jednoduchých bytových rozvaděčů, kde jsou čtyři jističe... Rozhodně v mém případě není vidět, do kterých kabelů jednotlivé vodiče vedou.
rodzr

#4 Příspěvek od rodzr »

aviatik666 píše:
Revizní technik je od zmíněné firmy, jejíž zaměstnanec rozvaděč připojoval, takže provedení jistě shledá dostačujícím. :wink:
Skromný dotaz, jsi profík, nebo elektrikář amatér? Mne nezajímá jestli se to dělá u jednoduchých bytových rozvaděčů, kde jsou čtyři jističe... Rozhodně v mém případě není vidět, do kterých kabelů jednotlivé vodiče vedou.

...revizní technik je ten, co dává hlavu na špalek a dost bych se divil, že by podepsal něco, byť kamarádovi, co by mohlo někomu ublížit...
...ty jako laik nemáš co pohledávat v odkrytovaném rozvaděči - hrozí atd...
...součástí revize by měl být popis jednotlivých jističů rozvaděče - mikrovlnka, trouba, osvětlení kuchyň atd... To naprosto vyhovuje provozu a znalému elektrikáři k odstranění případné závady... Rovněž bys měl dostat opravenou dokumentaci NN - tedy skutečně provedený stav - ale nevím, jak to máš ošetřeno smlouvou...
JosefSvejk

#5 Příspěvek od JosefSvejk »

Žádný předpis nepředepisuje popis vodičů.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Pulec
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Pulec »

Jsem elektrikář(čez).Instalaci máš novou čili v mědi.Porucha se rovná téměř nule.Když nastane tak se v tom bude (měl by)hrabat elektrikář a ten se v tom i po chvilce nadávání(který prase) vyzná.Popis jisticu stačí ale když dělám instalace tak kabely tam kde začíná izolace omotam bílou páskou a popíšu.Bohužel dnes firmy dělají tak aby to šup šup nějak bylo peníze a čau.
Trex 500+BeastX-V3, Quadrocopter dj Naza M Lite konfig.X,SU 47 Berkut, Mentor MPX.Dx9i mod 2
f4u

#7 Příspěvek od f4u »

Možná to žádný předpis nepředepisuje, ale například naše firma to dělá, popisujeme vše (číslo obvodu, jističe, návlečky na vodiče, popis toho co se jistí a popis koncového prvku. U rozvaděčů na povrch a skříňových i popis kabelu do zavíracího štítku. Až z toho někdy hrabe :roll:
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“